Veliki šnavcer

Veliki šnavcer

Veliki šnavcer

Veliki šnavcer (org: Riesenschnauzer) je pes z grobo zunanjostjo, a dobrodušno in mehko notranjostjo. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 60 cm in 70 cm
  • Teža: od 35 kg do 47 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 15 let
  • Dlaka je srednje dolga in resasta, njeno izpadanje pa je minimalno
  • Pasma je primerna za alergike in astmatike.
  • Veliki šnavcer je ob zadosti količini gibanja primeren tudi za notranje bivanje. Kljub temu pa se bo najbolje počutil na velikem ograjenem vrtu, ki pa mora biti ustrezno ograjen.
  • Veliki šnavcer je družinski pes, ki je na svojega lastnika močno navezan. Samote ne prenaša dobro, zato bo v primeru, da bo predolgo prepuščen sam sebi ali zaprt v pesjaku, podivjal.
  • Zaradi njihove velikosti in samosvoje narave, je pri pasmi izrednega pomena zgodnja socializacija in dosledna vzgoja.

Zgodovina pasme

Veliki šnavcer je največji med šnavcerji, ki so ga konec 19. stoletja vzredili v Münchnu, v Nemčiji.
Pasma se je razvila iz mesarskih in kmečkih psov (točno katerih danes ni več znano) v želji, da bi dobili močnega in pogumnega pastirskega psa.

Zmotno je razmišljati, da je veliki šnavcer le »povečava« srednjega šnavcerja, saj je nastal s križanjem različnih pasem.
Velikega šnavcerja so na začetku uporabljali predvsem za zganjanje goveda in kot ovčarske pse, danes pa ga poznamo kot priljubljenega hišnega ljubljenčka.

Velikost

Veliki šnavcer spada med velike pasma, saj samci dosežejo plečno višino od 65 do 70 cm, samice pa so nekoliko manjše, saj merijo od 60 do 65 cm.

Karakter

Veliki šnavcer je tako kot srednji zelo temperamenten pes z uravnoteženim in stabilnim karakterjem.
Svojemu gospodarju je izredno vdan, a pri tem ni vsiljiv.

Svojega lastnika je vedno pripravljen braniti, saj je odličen pes čuvaj, ki bo svojo napadalno stran pokazal le takrat, ko bo po njegovi presoji to res potrebno.
Pasma je zelo teritorialna in zaščitniška ter bo že s svojo velikostjo, robustnim videzom in globokim laježem prestrašila nemalo mimoidočih.

Ker je veliki šnavcer na svojega lastnika močno navezan, zelo težko sprejeme menjavo lastnika – ob nakupu psa se je zato potrebno zavedati, da je to dolgoletna obveza.

Veliki šnavcer

Zdravje

Pasma je nagnjena k raku na tačkah,zasuku želodca, epilepsiji in k displaziji kolkov in komolcev.
Poškodbam sklepov se lahko izognete tako, da mladiču preprečite hojo po stopnicah, visoke skoke in daljši tek.

Vzgoja in aktivnosti

Veliki šnavcer je tako kot vsi ostali šnavcerji izredno inteligenten, a po drugi strani tudi presej svojeglav.
Ukazov namreč ne bo ubogal kar na slepo, ampak bo prej temeljito razmislil.
Je hitro učljiv, a morajo biti treningi kratki, zabavni in predvsem raznoliki, saj se hitro pričnejo dolgočasit.

S šolanjem morate začeti kar se da zgodaj, ko bo pes še obvladljive velikosti. Pomembno je, da ste pri šolanju dosledni, saj pasma dokaj pozno dozori in je precej svojeglava.
Zato te psi potrebujejo odločnega in discipliniranega vodnika, ki bo pri izvajanju ukazov dosleden in nepopustljiv. Prav tako je zelo pomembne zgodnja in obsežna socializacija in navajane psa na ostale ljudi in živali.

Veliki šnavcer je zelo energičen pes, ki potrebuje kar nekaj vsakodnevnega gibanja. Obvezno mora bit deležen vsaj enournega sprehoda ali teka dnevno.
Priporočljivo pa je, da temu dodate še igro ali trening.

S količino dnevnih aktivnosti pa ne smete pretiravati pri mladičih, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodb kosti.
V mladostniškem obdobju je zato priporočljivo izvajati več krajših sprehodov dnevno. 

Hranjenje

Tako kot ostale velike pasme, se lahko tudi veliki šnavcer zaradi pretiranega gibanja v mladosti kasneje srečuje s problematiko sklepov in kosti.
Da bi tovrsten težave omilili, je pomembno, da psu namenite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino ključno potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.
Ker je pri pasmi pogost tudi zasuka želodca, je pomembno, da je naravna hrana lahko prebavljiva, v želodcu ne nabrekne in ga tako ne obremenjuje preveč.
Prav tako je pomembno, da pes ne prejme prevelike količine hrane na enkrat, ampak le-to raje razdelite na več manjših obrokov dnevno.

Pasja hrana naj vsebuje zadostno količino hranljivih snovi, s čimer boste zmanjšali količinsko dnevno potrebo psa po hrani. S tem boste razbremenili pasji želodec in poskrbeli za hitrejšo prebavljivost hrane.

Dlaka in nega

Dlaka velikega šnavcerja je dvojna, pri čemer je zunanja plast debela in močna, podlanka pa je mehka in gosta.
Daka nima izrazitega vonja, njeno izpadanje pa je minimalno.

Priporoča se krtačenje enkrat na teden, po vsakem hranjenju pa je potrebno daljšo dlako okoli gobca očistiti.
Prav tako je potrebno dlako okoli ušes postriči, da slednja ne bo dražila ušesni kanal.
Dvakrat na leto (spomladi in jeseni) pa pasma potrebuje profesionalno trimanja. Slednje je priporočljivo opraviti v profesionalnih pasjih salonih, saj lahko pri neprofesionalni oskrbi pride do poškodb kože (seveda se lahko trimanja naučijo tudi lastniki sami).
Kopanja ne smete izvajati pogosto, redno pa je potrebno pregledovati blazinice na tačkah, po potrebi pa tudi postriči kremplje.

Otroci in druge živali

Veliki šnavcer se bo ob primerni vzgoji dobro razumel z otroci, s katerimi bo odraščal od malega.
Se pa pasma na splošno bolje razume s starejšimi otroci, ki se do psa obnašajo spoštljivo, in je tudi zaradi svoje velikosti manj primerna za družine z dojenčki in mlajšimi otroci.

Do drugih psov, še posebej istega spola, je pasma lahko agresivna.
Zaradi svojega močnega nagona bo prav tako preganjala vse manjše živali, tako hišne kot prostoživeče. Zato je obsežna socializacija pri tej pasmi izrednega pomena. 

Veliki šnavcer