Bulmastif

Bulmastif

Bulmastif

Bulmastif (org.: bullmastiff) je nežen velikan, ki ga opredeljuje predvsem njegov nagon po zaščiti najbližjih. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 61 cm do 69 cm
  • Teža: od 41 kg do 59 kg
  • Življenjska doba: od 8 do 10 let
  • Njihova dlaka je kratka, gladka in trda, njeno izpadanje pa je zmerno.
  • Ker pasma ni pretirano aktivna, je povsem primerna za v stanovanje. Za življenje v pesjaku pa bulmastif ni primeren, saj potrebuje človekovo bližino, prav tako pa ga njegova kratka dlaka ne ščiti pred vremenskimi vplivi.
  • Zaradi zmanjšane potrebe po gibanju, se pri pasmi pogosto pojavi prekomerna telesna teža. Skrb za zadostno dnevno količino gibanja ter prava količina uravnotežene in kvalitetne prehrane sta ključni za ohranjanje zdravega in vitalnega psa.
  • Bulmastif potrebuje zgodnjo in obsežno socializacijo s tujci, otroci in živalmi.

Zgodovina pasme

Bulmastif izvira iz Anglije, kjer je okoli leta 1860 nastal s križanjem angleškega buldoga in mastifa.
Pasmo so vzredili v želji, da bi dobili psa, ki vključuje tako mastifovo moč kot tudi buldogovo prijaznost, pogum in zanesljivost.

S križanjem so tako dobili velikega in odločnega psa, ki so ga sprva uporabljali kot varuha čred pred divjimi lovci, nato kot lovskega psa, nazadnje pa še kot čuvaja. Danes pa bulmastife poznamo predvsem kot družinske pse.

Velikost

Bulmastif je pes močne in široke konstrukcije, ki spada med velike pasme psov. Samci dosežejo plečno višino od 63,5 do 68,5 cm in pri tem tehtajo od 50 do 59 kg.
Samice so nekoliko manjše, saj dosežejo plečno višino med 61 in 66 cm ter pri tem tehtajo od 41 do 50 kg.

Karakter

Kljub svojemu zastrašujočemu videzu, je bulmastif v resnici zelo nežen in miren pes, ki se na celotno družino zelo močno naveže.
Svojim najbližjim je popolnoma zvest ter zanje pripravljen dati življenje. Kljub temu da to ni agresiven pes, pa je do svoje družine precej zaščitniški in v skladu s tem pripravljen vsakega napadalca podreti na tla in zadržati, a ne tudi ugrizniti.

V nasprotnem primeru pa bulmastif do svojega teritorija ni pretirano zaščitniški, zato se zgolj kot čuvaj posesti ne odnese najbolje.
Do tujcev je zadržan, lahko celo rečemo sumničav, a brez pravega razloga do njih ne bo agresiven.
V splošnem je to namreč zelo nežna pasma, ki se izredno rada crklja in uživa v vsakršni pozornosti.

Bulmastif

Zdravje

V splošnem je to dokaj zdrava pasma, pri kateri pa se pogosto pojavlja displazija kolkov in komolcev(kot pri vseh ostalih velikih pasmah), zmanjšano delovanje ščitnice, rakavo obolenje bezgavk, obolenje na vekah in dlesnih, napihnjenost in očesna bolezen (Progressive Retial Atrophy), ki se odraža s pešanjem vida, možen pa je tudi zasuk želodca.Prav tako je pri pasmi zelo pogosta prekomerna telesna teža, zato je skrb za zadostno količino gibanja in uravnoteženo prehrano zelo pomembna

Vzgoja in aktivnosti

Kjer bulmastif spada med velike pasme, je zelo pomembno, da z intenzivnim šolanjem začnete že pri mladiču, ki bo obvladljive velikosti.
Poleg šolanja pa je navsezgodaj potrebna tudi obsežna socializacija s tujci, otroci in živalmi, da v prihodnje pes z njimi ne bo imel težav.

Ker je za bulmastifa značilen njegov nagon po zaščiti najbližjih, ga je potrebno že v mladosti naučiti kdaj je njegova zaščita dobrodošla in predvsem kdaj ni. Navkljub robustnemu videzu je to zelo nežna in občutljiva pasma, ki se pri šolanju odziva le na pozitivno motivacijo, nikakor pa ne na prisilo.
Kot lastnik morate biti pri šolanju potrpežljivi, vztrajni in dosledni ter sposobni vzpostaviti avtoriteto na spoštljiv način. Pri šolanju bulmastifov pa je prav tako pomembno, da vseskozi uporabljate enak ton glasu, saj je na slednjega pasma zelo pozorna.

Kljub njihovi velikosti, ki pogosto nakazuje veliko potrebo po gibanju, pa bulmastifi niso pretirano aktivna pasma.
Za njih lahko celo rečemo, da so dokaj lena pasma, ki bi raje poležavala na kavču s svojim lastnikom.
Pomanjkanje gibanja za pse seveda ni zdravo in lahko privede do številnih zdravstvenih težav, zato boste morali pogosto vi psa spodbuditi h gibanju in poskrbeti, da bo opravil dnevno potrebno količino gibanja.

Tako bodo daljši sprehodi, saj nad tekom pasma ni pretirano navdušena, v povezavi z uravnoteženo in kvalitetno prehrano, preprečili kopičenje prekomerne telesne teže. 

Hranjenje

Pasma je zaradi svoje želje po lenarjenju nagnjena k prekomerni telesni teži. Da bi se temu izognil, morate poleg zadosten količine gibanja poskrbeti tudi za ustrezno prehrano.

Priporočljivo je, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Takšna hrana bo namreč omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Prav tako je potrebno omejiti količino priboljškov in hrane »z mize«, saj lahko hitro pes zaužije večjo količino hrane, kot je resnično potrebuje.

Ker pa je pri pasmi možen tudi zasuk želodca, je pomembno, da psa hranimo z lahko prebavljivo naravno hrano za pse, ki želodca ne obremenjuje in v njem ne nabrekne.
Zaradi težav s prekomerno težo je pomembno tudi, da pes ne prejme prevelike količine hrane na enkrat, ampak le-to razdelite na več obrokov dnevno.

Naravna pasja hrana naj tako vsebuje kvalitetne surovine, kot so lahko prebavljive beljakovine, ki bodo zmanjšale količinsko dnevno potrebo psa po hrani, pasji organizem pa bo tako manj obremenjen – še posebej želodec, jetra in ledvice. 

Dlaka in nega

Bulmastif ima kratko priležno dlako, ki je tanka in groba na dotik. Za nego je zato to precej nezahtevna pasma, saj potrebuje le tedensko krtačenje, ki bo odstranilo odmrlo dlako in morebitno umazanijo.

Kopanje ni priporočljivo izvajati prepogosto, le po potrebi. Je pa potrebno redno skrbeti za nego in higieno ušes, oči ter ust, po sprehodu pa je potrebno očistiti pasje blazinice, da se med slednjimi ne bi nabrala umazanija.

Otroci in druge živali

Kot pravi družinske pes, je bulmastif do otrok zelo zaščitniški in ljubezniv.
A zaradi svoje velikosti pasma ni najprimernejša za mlajše otroke, saj jih lahko hitro nenamerno poškoduje.
Tudi starejše otroke pa je potrebno naučiti spoštljivega ravnanja s psom, saj so to kljub svoji veličini zelo občutljivi in nežni psi. Kot otroke, pa je tudi psa potrebno naučiti pravilnega ravnanja z otroci, zato je zgodnja socializacija zelo pomembna.

Z drugimi hišnimi ljubljenčki se bo bulmastif ob ustrezni socializaciji dobro razumel. V nasprotnem primeru pa njegov odnos do drugih psov niha, saj zaradi svoje dominantne narave samci do psov istega spola hitro postanejo agresivni.
Zgodnja socializacija in šolanje poslušnosti sta zato obvezna. 

Bulmastif