Nori na

PLATINUM

Hrana za pse iz Fleischsaftgarung 

Sveže meso za psa brez BARF-a

Psi so potomci volkov in volk je še vedno v njih!
Zato psi točno vedo, kaj potrebujejo: mora biti meso, naravno in kolikor mogoče sveže. Hiter pogled na pasje zobovje razkrije razliko z zobovjem rastlinojedca. Na kratko bi lahko rekli, da so zobje mesojedca namenjeni za trganje, rastlinojedcev pa za mletje. Tudi sam prebavni trakt psa je namenjen za prehranjevanje zveri oz. karnivorov, torej živali, ki se pretežno prehranjujejo z mesom. Zato je pasji prebavni trakt krajši od človeškega in bistveno krajši od rastlinojedca.

Struktura pasjega telesa torej ne pušča nobenega dvoma. Psi potrebujejo meso kot glavno sestavino prehrane, kar jim omogoča dobro fizično počutje in zdravje. Zaradi tega smo se v PLATINUM že od samega začetka odločili za meso. S tem mislimo na sveže meso in ne mesno moko ali živalske stranske proizvode.
Mesna moka je bistveno manj okusna in hranljiva od svežega mesa. Zato ob nedeljah ne jemo pečenke iz mesne moke in tudi psov ne hranimo s hrano iz mesne moke!

Fleischsaftgarung ni navadna pasja hrana

Za pripravo naše suhe hrane uporabljamo FSG (Fleischsaftgarung). Nastal je v kuhinji in ne v industrijski proizvodnji pasje hrane. Metoda temelji na tehnikah, ki jih kuharski mojstri pogosto uporabljajo, da z mesnimi sokovi naredijo meso okusnejše in bolj zdravo. Način priprave pasje hrane po metodi FSG (Fleischsaftgarung) je prilagojen fizičnim potrebam in interesom psa.

Suho hrano za pse po metodi FSG pripravljamo kot v domači kuhinji, z neposrednim kuhanjem svežega mesa pri nizki temperaturi in s tehniko koncentracije mesnih sokov, znano pod imenom edukcija.

Pes je naš najboljši prijatelj in del naše družine (krdela). Za dobro počutje v naši družini je pomembno, da je tudi njegova prehrana na nivoju ostalih družinskih članov. Navsezadnje naš kuža ni le pes, ampak naš družinski član in najboljši
prijatelj, zato tudi PLATINUM ni običajna "pasja hrana".

Industrijska suha pasja hrana

Suha hrana je v primerjavi s Fleischsaftgarung narejena z ekstrudiranjem ali stiskanjem.

Ekstrudirana suha pasja hrana

Približno 90 % vse suhe hrane za pse je proizvedeno po postopku ekstrudiranja. Sestavine gredo skozi velikanski "vijak", imenovan ekstruder, kjer so izpostavljene visokemu pritisku in vročini. Nato se sestavine posušijo v vroči peči, v premazni mašini pa se briket obda z maščobami in ostalimi
dodatki, da bo privabil tvojega psa. Večina sestavin v briketih se segreje na visoki temperaturi, preden se znajde v vrečki s pasjo hrano. To vpliva na kvaliteto, saj segrevanje uničuje hranilne snovi v pasji hrani. Rezultat ekstrudiranja so briketi z močno porozno strukturo in z veliko zračnih žepov, ki močno absorbirajo tekočino in nabreknejo. Briketi, ki v pasjem želodcu nabreknejo, znatno povečajo možnost za zasuk želodca pri psih.

Hladno stiskana suha pasja hrana

Izraz “hladno stiskanje” izhaja iz proizvodnje rastlinskih olj in označuje njihovo kakovost. Trenutno je izraz zelo popularen tudi pri proizvodnji hrane za hišne ljubljenčke.
Hladno stisnjena hrana se oblikuje v pelete pri temperaturah, nižje od tistih, ki se uporabljajo pri izdelavi ekstrudirane (običajne) hrane za pse. Tlak in trenje pri stiskanju povzročata toploto, ki je odvisna od proizvajalca in procesa izdelava ter se nahaja nekje med 25°C in 90°C. Vendar, ker mora biti meso pred nadaljnjo predelavo toplotno obdelano, pomeni, da pri večini "hladno stiskanih" hran, ki propagirajo obdelavo pri nizkih temperaturah, hrana ne vsebuje svežega mesa, ampak mesno moko. Prebavljivost mesne moke, ki je toplotno obdelana pri visokih temperaturah, je dosti slabša kot prebavljivost svežega mesa.

Industrijska mokra pasja hrana

Mokra hrana je na voljo v pločevinkah, posodicah ali vrečkah. Vsa mokra hrana
ima eno skupno točko: ločevinke, posodice ali vrečke, napolnjene s surovinami, kuhamo več kot eno uro, da dobimo mokro hrano za pse.
O mokri hrani imamo predstavo, kot jo poznamo iz naše kuhinje, torej kuhano v lastnem soku v kombinaciji z malo zelenjave, krompirja ali riža. Vendar velikokrat to ni mokra hrana za pse, ampak suha hrana z dodano vlago. Pravzaprav dobavitelji mokre hrane najdejo različne načine, kako bi mokra hrana izgledala kot "mokra". Tako ponujajo mokro hrano s koščki, ki izgledajo kot kosi mesa. Živalski stranski proizvodi so pogosto bistveni del mokre hrane. Pogosto se mokri hrani doda voda za povečanje volumna.

Razvodenelo mokro hrano prepoznaš po vsebnosti vlage, ki je blizu 80 %. Mokra hrana, razredčena z vodo, pogosto vsebuje umetno dodana vabila in arome, da je sploh privlačna za psa. Poleg tega mora pes zaužiti veliko količino z vodo razredčene mokre hrane, da zadovolji svoje dnevne prehranske potrebe. Takšna mokra hrana bolj obremenjuje želodec in prebavni sistem, kot pa naravna mokra hrana za pse.

Transparentnost pri hrani za pse iz Fleischsaftgarung

V svetu, kjer je prisotnih polno reklamnih obljub, le stežka ločimo dobro od slabega. Zato smo TÜV SÜD ELAB pooblastili, da našo hrano za pse redno in neodvisno preverja. Preverja se:

Naš delež svežega mesa. TÜV SÜD ELAB preverja skladnosti recepta in priprave.
Naša izjava (deklaracija).
TÜV SÜD ELAB preverja, ali so vse uporabljene sestavine pravilno označene.
Mikrobiološka sestava.
TÜV SÜD ELAB preverja vsebnost škodljivih snovi, ki bi lahko ogrozile zdravje tvojega najboljšega prijatelja.

Več informacij lahko najdeš na www.elab-analytik.de/platinum-english/