za zdrave pasje sklepe

Zdravi pasji sklepi

krepi sklepe in preprečuje bolečine v sklepih

Zdravi pasji sklepi

Bolezni sklepov in druge težave s sklepi so pri psih žal precej pogoste. Vzrokov za to je več, nekaterim se je mogoče v celoti izogniti, drugim malo manj. Ker nam psi ne morejo povedati kje in kako jih boli, zelo težko določimo točen vzrok težav. Bolečina je lahko simptom sklepne bolezni ali obrabe sklepov, lahko pa se psi izogibajo gibanju tudi iz drugih razlogov. Zato pasji lastniki včasih težko ugotovimo pravi vzrok za spremembe v obnašanju svojega ljubljenčka.

Kako naj ugotovim, ali ima moj pes bolečine v sklepih?

Z opazovanjem svojega psa med vsakodnevnimi aktivnostmi lahko dobiš koristne informacije o morebitnih težavah s sklepi. Če opaziš nenadne spremembe v pasji hoji ali šepanje, lahko to nakazuje na prve znake bolezni sklepov. Na težave s sklepi lahko kaže tudi to, če se tvoj pes nenadoma prične izogibati gibanju, ne more več prehoditi enake razdalje ali pa popolnoma zavrača sprehod.

Vsaka sprememba v gibanju ali opazna zmanjšana mobilnost med običajnimi aktivnostmi lahko nakazujejo na bolečine v sklepih. Te postanejo še bolj očitne, ko pes stoji ali leži, recimo psi z bolečimi sklepi bodo bolj naklonjeni mehkejšim ležiščem kot tršim površinam. Tudi sprememba položaja telesa med uriniranjem ali iztrebljanjem lahko kaže na bolečine v sklepih.

Če je pes v bolečinah, se bo to odražalo tudi pri igri z drugimi psi, ki takrat lahko postane nevarnejša. Tudi če se tvoj pes dobro razume s svojimi pasjimi prijatelji in se je prej z njimi rad igral, bo zaradi bolečine med igro agresivnejši. Tudi če se boš psa na bolečem mestu dotaknil ti ali kdo od bližnjih, lahko odreagira z renčanjem ali opozorilnim laježem.

Psi z bolečinami v sklepih se izogibajo gibanju

Psi z bolečinami v sklepih se izogibajo gibanju

Povzetek znakov bolečine v sklepih pri psih:

Pes:

 • šepa ali začne drugače hoditi;
 • se lahko celo upira hoji ali pa ne zmore prehoditi enake razdalje kot prej;
 • ima raje mehkejša ležišča kot prej;
 • ima težave z ležanjem in/ali vstajanjem;
 • se noče več igrati;
 • agresivno reagira na živahne ali hrupne pse, tudi če so mu poznani;
 • ne želi več, da bi se ga vsepovsod dotikali ali božali;
 • reagira agresivno ob dotiku bolečega predela;
 • svoje telo ob uriniranju ali iztrebljanju postavi drugače.
Preprečevanje bolezni sklepov pri psih: kaj je dobro za sklepe in kosti?

Mnogi lastniki psov se sprašujejo, kako lahko poskrbijo za zdravje kosti in sklepov svojega psa. To vprašanje se običajno pojavi že v rani mladosti psov, ko je potrebno poskrbeti za zdravo rast mladičev. Zdrava rast je še posebej ključnega pomena za večje pasme psov, kot so mastif ali bernardinec, kjer se kosti in sklepi razvijajo zelo hitro.

Osnova za zdrave sklepe je genetika psa. Če ima pes že pri rojstvu kakšne težave s sklepi ali so se sklepi nepravilno razvili, je večja možnost, da se kasneje pojavijo težave s sklepi. Zato je pomembno, da že pred nakupom psa izberemo odgovornega in preverjenega vzreditelja. izberemo dobrega vzreditelja že na začetku.

Na zdravje kosti in sklepov vplivamo tudi pasji lastniki, z zagotavljanjem pravilne prehrane, vsakodnevnega gibanja in preprečevanjem prekomernega naprezanja sklepov in prekomerne teže.

Zdravi sklepi so osnova za gibljivost psov

Zdravi sklepi so osnova za gibljivost psov

Pravilna prehrana za podporo sklepom tvojega psa

V fazi rasti dolgih kosti (ki traja običajno do 12. meseca starosti) je pomembno psu zagotoviti hrano s pravilnim razmerjem med kalcijem in fosforjem ter optimalno (ne maksimalno) energijsko vsebnostjo. Zato je kakovostna prehrana mladičev in mladih psov z visoko vsebnostjo mesa še posebej pomembna v tem obdobju pasjega življenja. Tudi kasneje v življenju igra pravilna prehrana pomembno vlogo pri preprečevanju težav s sklepi.

Pravilna pasja prehrana bo poskrbela za dobro počutje in zdrav mišično-skeletni sistem. Kot dodatna podpora sklepom so na voljo tudi nekatere naravne sestavine. Pri naravnih dodatkih k pasji prehrani ni pomembno, ali je tvoj pes zelo aktiven, se ukvarja s pasjimi športi ali pa je v poznejših letih in potencialno že trpi zaradi težav s sklepi. Naravne snovi, kot so glikozaminoglikani (hranila za zdrave sklepe) in hondroitin (sestavni del hrustanca in sinovialne tekočine), pomagajo pospeševati metabolizem sklepov, povečujejo sklepno tekočino in s tem tudi izboljšajo gibljivost tvojega psa.
Najbolj praktična rešitev je, če te sestavine vsebujejo prigrizki ali priboljški, tako da jih lahko svojemu psu preprosto ponudiš kot nagrado tekom dneva.

Dejavnost za krepitev mišično-skeletnega sistema vašega psa

Psi so zelo aktivni in so praviloma že po naravi sposobni hoditi ali teči na dolge razdalje. Toda težave s sklepi in bolečine lahko oslabijo ta naravni nagon po telesni aktivnosti. Pes se lahko poskuša umiriti in lahko postane letargičen.
Na splošno telesna aktivnost krepi mišično-skeletni sistem. Za zaščito sklepov je pomembno, da ima pes močne mišice, saj mišice absorbirajo nekaj fizičnega napora in tako izravnajo obremenitev sklepov. Obseg vsake dejavnosti in z njo povezane obremenitve pa je treba prilagoditi vsakemu psu posebej, saj lahko prevelika obremenitev sama po sebi povzroči težave s sklepi.
Z drugimi besedami, upoštevati boste morali starost, pasmo in splošno zdravstveno stanje vašega psa. Če niste prepričani, koliko vadbe zmore vaš pes, vedno priporočamo, da se o tem pogovorite s svojim veterinarjem.

Nadzor telesne teže za preprečevanje težav s sklepi pri psih

Prekomerna teža obremenjuje sklepe, kar znatno poveča tveganje za bolezni sklepov, kot je artritis pri psih.  Zato je redna vadba pomembna tudi za psa, da ohranja idealno težo in se tako izogne ​​morebitnim težavam s sklepi, ki so povezane z debelostjo.  Če je vaš pes že dovzeten za težave s sklepi, je dnevna vadba za nadzor njegove teže še posebej pomembna. 
Zavedati se morate, da vsak gram odvečne teže po nepotrebnem dodatno obremeni sklepe vašega ljubljenčka. Plavanje je tukaj lahko odlična možnost za krepitev mišic vašega psa in hujšanje brez obremenitve sklepov. Če želite preveriti, ali ima vaš pes želeno težo ali potencialno prekomerno telesno težo, si lahko ogledate naš članek z nasveti o "BMI pri psih" .

Plavanje kot sklepom prijazno hujšanje

Plavanje kot sklepom prijazno hujšanje

Kaj je osteoartritis in kako nastane pri psih?

Osteoartritis je progresivna in degenerativna bolezen sklepov, pri kateri pride bodisi do razgradnje hrustanca v sklepu in/ali do razvoja vnetja. Ta odrgnina poslabša delovanje sklepov in povzroči bolečine v sklepih.
Težava se pojavi takoj, ko hrustanca ni več dovolj. Zunanja kostna ovojnica (pokostnica) se nato drgne skupaj, kar je za psa izjemno boleče in sproži dodatne vnetne procese. Vsak vnetni proces v sklepu zmanjša sposobnost sinovialne tekočine za mazanje sklepa, kar ima za posledico omejeno gibanje.
Degeneracija sklepov ali artritis pri psih lahko napreduje postopoma ali postopoma. Žal so spremembe na sklepih trajne.S kirurškimi posegi lahko odstranimo ali zgladimo ostanke celic ali druge kopičenje v sklepu, vendar to ne more obrniti procesa osteoartritisa pri psu.

Vzroki osteoartritisa pri psih:

 • Vztrajna nepravilna obremenitev (npr. zaradi neusklajenosti, pasje displazije komolca ali kolka) 
 • Prekomerna uporaba 
 • Prekomerna teža
 • Poškodba sklepa (npr. zlom, pretrganje križne vezi, odprta rana) 
 • Vnetje ali okužba sklepa (npr. zaradi poškodbe ali splošne okužbe, vključno z boreliozo)

Razlika med artritisom in osteoartritisom (ali artrozo) pri psih

Pasji artritis je prav tako bolezen sklepov in ima zelo podobne simptome kot osteoartritis. Vendar pa pri artritisu pes občuti bolečine v sklepih zaradi vnetja v sklepu in ne zaradi poškodbe hrustanca. V tem scenariju se začetna težava pojavi predvsem zaradi vnetja, dolgoročno pa lahko to povzroči težave, kot so razgradnja hrustanca, kostne obloge in zadebeljena sklepna ovojnica v prizadetem sklepu.
Zaradi omejenega gibanja in oslabljenega delovanja sklepa je lahko posledica dodatne patološke porazdelitve obremenitev. Prizadete so lahko tudi vezi in mišice, nepravilna obremenitev pa lahko poveča tveganje za dodatno vnetje.  Jasno je, kako lahko ta začarani krog povzroči nadaljnje poslabšanje. Zato je priporočljiv takojšnji posvet z veterinarjem, takoj ko vaš pes pokaže simptome.

Kako lahko ugotovim, ali ima moj pes osteoartritis?

Bolečina v sklepih je eden od prvih znakov osteoartritisa pri psih. Toda kot dokaz bosta potrebna klinični pregled in rentgenski pregled vašega veterinarja. To je edini način za razlikovanje med osteoartritisom in drugimi oblikami artritisa ali mišično-skeletnih stanj.
Dejavniki, kot so neusklajenost ali pretirana obremenitev sklepov ali huda poškodba, povečajo tveganje za razvoj osteoartritisa.

Kaj lahko pomaga, če ima moj pes osteoartritis?

Naravne snovi, kot so glikozaminoglikani in hondroitin, se lahko uporabljajo ne le kot profilaksa, temveč tudi za zdravljenje osteoartritisa pri psih. Spodbujajo sklepno presnovo in izboljšujejo sinovialno tekočino. Ta deluje kot mazivo za sklepe in zmanjša trenje med sklepnim hrustancem, kar lahko zmanjša ali prepreči bolečino. Fit-Bits Mobility poleg naravnih sestavin za podporo zdravju sklepov, kot je izvleček zelenoustne školjke, vsebuje tudi glikozaminoglikane in hondroitin. Fit-Bits so prigrizki z dodatnimi koristmi, ki jih lahko uporabite kot prigrizke med obroki ali kot nagrado za svojega psa. 

Za podporo sklepom

in za večjo gibljivost psov

Protivnetne snovi, kot so MSM, šipek in vražji krempelj, delujejo rahlo protivnetno in tako lahko prispevajo k zmanjšanju bolečine. Če te snovi ne zadoščajo ali jih pes ne prenaša, priporočamo posvet z veterinarjem o dajanju dodatnih učinkovin ali zdravil. 

V skladu z zakonodajo o dobrem počutju živali obstaja celo obveznost, da vsak lastnik hišnega ljubljenčka zagotovi zdravljenje v primeru bolečine ali bolezni. Tudi če ima vaš pes napredoval osteoartritis in obrabe ni mogoče odpraviti, lahko psu pomagate z ustreznim zdravljenjem. Fizikalne terapije, kot so osteopatija, kiropraktika in fizioterapija, lahko pomagajo preprečiti mišično napetost itd. Zmanjšanje bolečine je mogoče doseči tudi v kombinaciji z akupunkturo. Te tretmaje mora spremljati ustrezna dieta glede na stopnjo aktivnosti psa, da se izognete čezmerni teži , hkrati pa zagotovite oskrbo z vitalnimi hranilnimi snovmi. Fizikalna terapija, na primer z aquatrainerjem ali tekalno stezo, lahko podpira mišični sistem in tako pomaga prizadetim sklepom psa. Glede na to, kateri sklep je prizadet, ter starost in težo psa se zamenjava sklepa lahko obravnava kot zadnja možnost.

V idealnem scenariju je najbolje, da ukrepate preventivno, tako da ste pozorni na zgoraj omenjene prehranske dejavnike, vadbo in težo, da bi se izognili bolezni sklepov pri vašem psu. 

Aquatraining kot del fizioterapije za pse

Displazija kolkov pri psih (HD) in displazija komolcev (ED)

Displazija se na splošno nanaša na deformacijo ali nenormalen razvoj sklepa. Pri psih se vzrok za displazijo običajno pojavi v fazi mladiča, ko pes raste in so pogosto genetski dejavniki. Določene pasme psov (npr. nemški ovčarji) so še posebej dovzetne za tovrstne bolezni sklepov. Deformacija pomeni, da se kosti, ki sestavljajo sklep, ne prilegajo pravilno skupaj, ta neusklajenost pa nepravilno obremeni sklep med gibanjem.To je za psa boleče, vendar povzroči tudi vnetje (artritis), premik, odrgnino in dodatno razgradnjo hrustanca v sklepu (osteoartritis).
Displazija kolkov (HD) pri psih je deformacija kolčnega sklepa, ki je običajno posledica razvojne motnje med rastjo psa.Posledica tega je, da je spoj pogosto preveč ohlapen, ker se kroglica ne prilega pravilno v ležišče. Psi, ki trpijo za HD, se pogosto izogibajo gibanju in težko vstanejo. 
Podobna situacija je pri pasji komolčni displaziji (ED).Kot že ime pove, je glavna razlika v prizadetem sklepu z ED, ki se pojavi v komolčnem sklepu. ED lahko kmalu postane zelo boleča tudi pri mladih psih in glede na to, kako se kaže, obstaja veliko tveganje, da bo pes šepal.

V večini primerov se bolezen diagnosticira po specialističnem rentgenskem pregledu psa. Čim prej se diagnosticira HD ali ED, boljše so možnosti zdravljenja. Nobenega od teh sklepnih stanj ni mogoče pozdraviti. Nadaljnje zaplete pa lahko zmanjšamo s posebno terapevtsko obravnavo, ustrezno prilagoditvijo obremenitev sklepov in izogibanjem prekomerni teži psa.