za zdrave pasje sklepe

Zdravi pasji sklepi

krepi sklepe in preprečuje bolečine v sklepih

Zdravi pasji sklepi

Bolezni sklepov in druge težave s sklepi so pri psih žal precej pogoste. Vzrokov za to je več, nekaterim se je mogoče v celoti izogniti, drugim malo manj. Ker nam psi ne morejo povedati kje in kako jih boli, zelo težko določimo točen vzrok težav. Bolečina je lahko simptom sklepne bolezni ali obrabe sklepov, lahko pa se psi izogibajo gibanju tudi iz drugih razlogov. Zato pasji lastniki včasih težko ugotovimo pravi vzrok za spremembe v obnašanju svojega ljubljenčka.

Kako naj ugotovim, ali ima moj pes bolečine v sklepih?

Z opazovanjem svojega psa med vsakodnevnimi aktivnostmi lahko dobiš koristne informacije o morebitnih težavah s sklepi. Če opaziš nenadne spremembe v pasji hoji ali šepanje, lahko to nakazuje na prve znake bolezni sklepov. Na težave s sklepi lahko kaže tudi to, če se tvoj pes nenadoma prične izogibati gibanju, ne more več prehoditi enake razdalje ali pa popolnoma zavrača sprehod.

Vsaka sprememba v gibanju ali opazna zmanjšana mobilnost med običajnimi aktivnostmi lahko nakazujejo na bolečine v sklepih. Te postanejo še bolj očitne, ko pes stoji ali leži, recimo psi z bolečimi sklepi bodo bolj naklonjeni mehkejšim ležiščem kot tršim površinam. Tudi sprememba položaja telesa med uriniranjem ali iztrebljanjem lahko kaže na bolečine v sklepih.

Če je pes v bolečinah, se bo to odražalo tudi pri igri z drugimi psi, ki takrat lahko postane nevarnejša. Tudi če se tvoj pes dobro razume s svojimi pasjimi prijatelji in se je prej z njimi rad igral, bo zaradi bolečine med igro agresivnejši. Prav tako, če se boš psa na bolečem mestu dotaknil ti ali kdo od bližnjih, lahko odreagira z renčanjem ali opozorilnim laježem.

Psi z bolečinami v sklepih se izogibajo gibanju

Psi z bolečinami v sklepih se izogibajo gibanju

Povzetek znakov bolečine v sklepih pri psih:

Pes:

  • šepa ali začne drugače hoditi;
  • se lahko celo upira hoji ali pa ne zmore prehoditi enake razdalje kot prej;
  • ima raje mehkejša ležišča kot prej;
  • ima težave z ležanjem in/ali vstajanjem;
  • se noče več igrati;
  • agresivno reagira na živahne ali hrupne pse, tudi če so mu poznani;
  • ne želi več, da bi se ga vsepovsod dotikali ali božali;
  • reagira agresivno ob dotiku bolečega predela;
  • svoje telo ob uriniranju ali iztrebljanju postavi drugače.
Preprečevanje bolezni sklepov pri psih: kaj je dobro za sklepe in kosti?

Mnogi lastniki psov se sprašujejo, kako lahko poskrbijo za zdravje kosti in sklepov svojega psa. To vprašanje se običajno pojavi že v rani mladosti psov, ko je potrebno poskrbeti za zdravo rast mladičev. Zdrava rast je še posebej ključnega pomena za večje pasme psov, kot so mastif ali bernardinec, kjer se kosti in sklepi razvijajo zelo hitro.

Osnova za zdrave sklepe je genetika psa. Če ima pes že pri rojstvu kakšne težave s sklepi ali so se sklepi nepravilno razvili, je večja možnost, da se v kasnejših letih pojavijo težave s sklepi. Zato je pomembno, da že pred nakupom psa izberemo odgovornega in preverjenega vzreditelja.

Na zdravje kosti in sklepov pomembno vplivamo tudi pasji lastniki, z zagotavljanjem pravilne prehrane, vsakodnevnega gibanja in preprečevanjem prekomernega naprezanja sklepov ter prekomerne teže.

Zdravi sklepi so osnova za gibljivost psov

Zdravi sklepi so osnova za gibljivost psov

Pravilna prehrana za podporo sklepom tvojega psa

V fazi rasti dolgih kosti (ki traja običajno do 12. meseca starosti) je pomembno psu zagotoviti hrano s pravilnim razmerjem med kalcijem in fosforjem ter optimalno (ne maksimalno) energijsko vsebnostjo. Zato je kakovostna prehrana mladičev in mladih psov z visoko vsebnostjo mesa še posebej pomembna v tem obdobju pasjega življenja. Tudi kasneje v življenju igra pravilna prehrana pomembno vlogo pri preprečevanju težav s sklepi.

Pravilna pasja prehrana bo poskrbela za dobro počutje in zdrav mišično-skeletni sistem. Kot dodatna podpora sklepom so na voljo tudi nekatere naravne sestavine. Pri naravnih dodatkih k pasji prehrani ni pomembno, ali je tvoj pes zelo aktiven, se ukvarja s pasjimi športi ali pa je v poznejših letih in potencialno že trpi zaradi težav s sklepi. Naravne snovi, kot so glikozaminoglikani (hranila za zdrave sklepe) in hondroitin (sestavni del hrustanca in sinovialne tekočine), pomagajo pospeševati metabolizem sklepov, povečujejo sklepno tekočino in s tem tudi izboljšajo gibljivost tvojega psa.
Najbolj praktična rešitev je, če te sestavine vsebujejo prigrizki ali priboljški,ki jih lahko svojemu psu preprosto ponudiš kot nagrado tekom dneva.

Dejavnost za krepitev mišično-skeletnega sistema tvojega psa

Psi so naravno aktivne živali, ki radi hodijo ali tečejo na dolge razdalje. Vendar pa lahko težave s sklepi zmanjšajo njihovo željo po gibanju, kar lahko privede do letargije oz. lenobnosti. Redna telesna aktivnost je ključna za krepitev mišično-skeletnega sistema psa, saj bodo močne mišice absorbirale nekaj fizičnega napora in s tem razbremenile sklepe. Pomembno je prilagoditi obseg dejavnosti glede na starost, pasmo in zdravstveno stanje psa, saj lahko prevelika fizična obremenitev povzroči težave s sklepi. Če nisi prepričan, koliko vsakodnevne vadbe je primerne za tvojega psa, se posvetuj z veterinarjem.



Za zaščito sklepov je pomembno, da ima pes močne mišice, saj mišice absorbirajo nekaj fizičnega napora in tako izravnajo obremenitev sklepov. Obseg vsake dejavnosti in z njo povezane obremenitve pa je treba prilagoditi vsakemu psu posebej, saj lahko prevelika obremenitev sama po sebi povzroči težave s sklepi.
Z drugimi besedami, upoštevati boste morali starost, pasmo in splošno zdravstveno stanje vašega psa. Če niste prepričani, koliko vadbe zmore vaš pes, vedno priporočamo, da se o tem pogovorite s svojim veterinarjem.

Nadzor telesne teže za preprečevanje težav s sklepi pri psih

Nadzor telesne teže je ključen za preprečevanje težav s sklepi, saj prekomerna teža povečuje tveganje za bolezni sklepov, kot je artritis. Zato je zelo pomembna redna telesna aktivnost, ki bo pomagala psu ohranjati idealno telesno težo, kar je še posebej pomembno pri psih, ki so nagnjeni k težavam s sklepi. Pomembno se je zavedati, da bo vsak gram odvečne teže po nepotrebnem obremenil sklepe tvojega ljubljenčka. Plavanje je v tem primeru odlična aktivnost za krepitev mišic brez dodatne obremenitve sklepov. Če želiš preveriti, ali je telesna teža tvojega psa ustrezna ali ne, si preberi članek z nasveti o "BMI pri psih" .

Plavanje kot sklepom prijazno hujšanje

Plavanje kot sklepom prijazno hujšanje

Kaj je osteoartritis in kako nastane pri psih?

Osteoartritis je progresivna in degenerativna bolezen sklepov, ki lahko privede do razgradnje hrustanca v sklepu in/ali do razvoja vnetja. Na sklepu nastane odrgnina, ki poslabša delovanje in povzroča bolečine sklepov.
Ko hrustanca ni več dovolj, se prične zunanja kostna ovojnica (pokostnica) drgniti skupaj, kar psu povzroči veliko bolečine in spodbudi nadaljna vnetja. Z vsakim vnetjem se v sklepu zmanjša sposobnost sinovialne tekočine za mazanje sklepa, kar ima za posledico omejeno gibanje.

Artritis pri psih se lahko razvija počasi in je trajen. S kirurškimi posegi lahko sicer v določeni meri popravimo nastalo škodo na sklepih, a osteoatritisa ne moremo ustaviti.

Zdrav in obolel sklep

Vzroki osteoartritisa pri psih:

  • vztrajna nepravilna obremenitev sklepov (kot pri neusklajenosti, displaziji komolca ali kolka);
  • prekomerna uporaba sklepov;
  • prekomerna telesan teža;
  • poškodba sklepa (na primer, zlom, pretrganje križne vezi ali odprta rana);
  • vnetje ali okužba sklepa (npr. zaradi poškodbe ali okužbe, vključno z boreliozo).

Razlika med artritisom in osteoartritisom (ali artrozo) pri psih

Pasji artritis je prav tako bolezen sklepov in ima zelo podobne simptome kot osteoartritis, vendar je pri artritisu bolečina v sklepih posledica vnetja, ne pa poškodbe hrustanca. Čeprav se začetna težava kaže kot vnetje, lahko v daljšem časovnem obdobju privede do razgradnje hrustanca, kostnih oblog in zadebelitve sklepne ovojnice. To lahko vodi do omejenega gibanja, oslabljenega delovanja sklepa in dodatnih težav z vezmi in mišicami. Zato je pomembno, da se takoj ob pojavu simptomov posvetuješ s svojim veterinarjem.

Kako lahko ugotovim, ali ima moj pes osteoartritis?

Bolečina v sklepih je eden od prvih znakov osteoartritisa pri psih. Za potrditev diagnoze pa bo potreben rentgenski pregled pri veterinarju, saj je to edini način za razlikovanje med osteoartritisom in drugimi oblikami artritisa ali mišično-skeletnih obolenj.
Dejavniki, kot so neusklajenost pri uporabi sklepov, pretirana obremenitev sklepov ali huda poškodba, povečajo tveganje za razvoj osteoartritisa.

Kaj lahko pomaga, če ima moj pes osteoartritis?

Naravne snovi, kot so glikozaminoglikani in hondroitin, niso učinkoviti le pri preprečevanju težav s sklepi, ampak se lahko uporabljajo tudi za zdravljenje osteoartritisa. Te snovi spodbujajo zdravje sklepov, izboljšujejo tekočino v sklepih in delujejo kot mazivo, ki zmanjšuje trenje med kostmi in tako ublaži ali prepreči bolečine.  Fit-Bits Mobility poleg naravnih sestavin za podporo zdravju sklepov, kot je izvleček zelenoustne školjke, vsebujejo tudi glikozaminoglikane in hondroitin. Zato so to odlični prigrizki z dodatnimi koristmi za tvojega psa, ki jih lahko uporabljaš kot nagrado ali posladkom med obroki.

Za podporo sklepom

in za večjo gibljivost psov

Protivnetne snovi, kot so MSM, šipek in vražji krempelj, blažijo vnetje sklepov in s tem zmanjšajo bolečino. Če pa te snovi niso dovolj ali pes nanje ne reagira dobro, je priporočljivo, da se posvetuješ z veterinarjem glede uporabe dodatnih sredstev ali zdravil.

Tudi če pes trpi zaradi osteoartritisa, ki se ne more povsem pozdraviti, lahko svojemu psu še vedno lajšaš bolečine s pravilnim zdravljenjem. Fizioterapevtski pristopi, kot so osteopatija, kiropraktika in fizioterapija, lahko pomagajo zmanjšati mišično napetost. Akupunktura v kombinaciji s pravilno prehrano, ki ustreza aktivnosti psa, lahko tudi zmanjša bolečine. Fizikalna terapija, kot je vadba v vodi ali na tekalni stezi, podpira mišični sistem in pomaga sklepom psa.

Če je sklep močno prizadet, se lahko kot zadnja možnost razmisli o zamenjavi sklepa, vendar to običajno velja le v posebnih primerih. Najbolje je, da deluješ preventivno in poskrbiš za ustrezno prehrano, vadbo in težo svojega psa ter s tem preprečiš razvoj težav s sklepi.

Plavanje kot del fizioterapije za pse

Displazija kolkov in displazija komolcev pri psih

Displazija se na splošno nanaša na deformacijo ali nenormalen razvoj sklepa. Pri psih se vzrok za displazijo običajno pojavi v fazi rasti mladiča. Določene pasme psov (npr. nemški ovčarji) so za te bolezni sklepov še bolj dovzetne od drugih. Pri displaziji pride do deformacije kosti, kar pomeni, da se kosti, ki sestavljajo sklep, ne prilegajo pravilno skupaj. Zato se ob premikanju sklep nepravilno obremeni, kar je za psa boleče in lahko ob neukrepanju povzroči vnetje sklepov (artritis), odrgnino in dodatno razgradnjo hrustanca v sklepu (osteoartritis).

Pri displaziji kolkov pride do deformacije kolčnega sklepa, kar je običajno posledica razvojne motnje med rastjo psa. Pri tej težavi je kolk preveč ohlapen, ker se glavica stegnenice po velikosti in obliki ne prilega v kolčno vdolbinico, zaradi česar je glava stegnenice delno izpahnjena. Psi, ki trpijo za displazijo kolkov, se pogosto izogibajo gibanju in težko vstanejo. 
Podobna situacija je pri pasji komolčni displaziji, le da je tokrat v nepravilni poziciji komolčni sklep. Displazija komolca hitro postane zelo boleča tudi pri mladih psih in lahko povzroči šepanje za celo življenje.

Za ugotovitev teh težav je potreben rentgenski pregled. Čim prej se ugotovi displazija, boljše so možnosti za zdravljenje. Čeprav teh težav ni mogoče popolnoma pozdraviti, lahko s posebno terapevtsko obravnavo, prilagoditvijo obremenitve sklepov in preprečevanjem prekomerne teže psa ublažimo nadaljnje težave.