Pes sv. Huberta

Pes sv. Huberta

Pes sv. Huberta

Pes sv. Huberta (org. Chien de Saint-Hubert) je zavoljo svojega izjemnega voha zvezda skoraj vsakega kriminalnega romana. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 58 cm do 69 cm.
  • Teža: od 36 kg do 50 kg.
  • Življenjska doba: od 8 do 12 let.
  • Dlaka je kratka in zmerno izpada.
  • Pasma lahko biva zunaj v pesjaku ali notri v stanovanju (če je deležna zadostne dnevne aktivnosti). Še posebej zadovoljna bo z večjih dvoriščem, ki pa mora biti dobro ograjeno. Če bo pes bival zunaj, ga morate v nizkih temperaturah umakniti v notranjost, saj jih njihova tanka dlaka ne ščiti pred mrazom.
  • Na sprehodih mora biti vselej na povodcu, saj lahko hitro zdrvi za novimi vonjavami.
  • Šolanje pasme je zaradi njihove samosvojosti in trme oteženo
  • To je v prvi vrsti sledni pes, ki potrebuje zelo veliko vsakodnevnih aktivnosti. Zato je primeren le za lovce ali lastnike, ki imajo veliko prostega časa za aktivnosti in druženje.
  • Zaradi izredno razvitega voha, je pasma danes pogosta v policijskih vrstah, kjer sodeluje pri iskanju pogrešanih oseb.

Zgodovina pasme

Kot lahko razberem že iz imena, ta pasma izvira iz samostana sv. Huberta v Belgiji. Istočasno pa so zelo podobne pse vzgajali tudi v Veliki Britaniji.
Ker sta imeli hkrati nastajajoči pasmi iste prednike, tj. pse, ki so spremljali križarje, so kasneje obe različici združi v pasmo, ki jo danes poznamo pod imenom pes sv. Huberta ali bloodhound.

Angleško poimenovanje pasme, ki v dobesednem prevodu pomeni »krvosledec«, je nastalo zaradi njihove naloge, da med lovom sledijo krvavi sledi ranjene živali.
Ker pasma raje sledi človeški sledi kot živalski, so jo poleg lova na živali kasneje uporabljali predvsem za lov na kriminalce, pobegle sužnje, izgubljene otroke ter kot policijske pse.

Velikost

Pes sv. Huberta spada med velike pasme psov, kjer samci dosežejo plečno višino od 63 do 69 cm, samice pa plečno višino od 58 do 63 cm. Pri tem samci tehtajo med 41 in 50 kg, samice pa med 36 in 45 kg.

Karakter

Pes sv. Huberta je kljub svojemu mogočnemu videzu dokaj zadržan, miren in prijazen pes. Gre za inteligentno pasmo, ki pa jo je kljub neizmerni vdanosti lastniku, zaradi trme zelo težko izšolati.
V prvi vrsti je to še vedno sledni pes, a se družinskemu življenju lahko prilagodi.

Na celotno družino se bo močno navezal in ji izkazoval le ljubezen. Po svoji naravi je to namreč zelo dobrodušen in potrpežljiv pes, ki ne mara biti sam. do tujcev bo sprva zadržan, njihov prihod pa bo vselej oznanil z glasnim laježem.

Pes sv. Huberta

Zdravje

V splošnem pasma nima veliko zdravstvenih težav. Srečuje se predvsem z napihnjenostjo, želodčnim krči, displazijo kolkov, entropijo (zavih veke navznoter) ter vnetjem ušeh. Pri pasmi pogosto nastanejo tudi žulji na sklepih, zato naj spi v oblazinjeni postelji.

Vzgoja in aktivnosti

Kljub temu da je to izredno inteligentna pasma, pa je njeno šolanje zelo zahtevno. Gre namreč za psa, ki vselej razmišlja s svojo glavo in želi delovati samostojno – brez ukazovanja.

Zaradi odličnega voha, ki je dva milijon krat bolj izrazit od človeškega, bo vedno nekaj »pomembnejšega« pritegnilo njegovo pozornost – zato zelo težko ostane osredotočen.
Pri šolanju sta zato vztrajnost in doslednost ključnega pomena.

Zaradi svoje velikosti in posledično moči, jih morate že v mladosti navaditi na povodec in ga naučiti, da se povodca na vleče. Prav tako ga je priporočljivo že v mladosti odvaditi žvečenja čevljev, pohištva ali drugih predmetov, saj to zelo rad počne.

Pes sv. Huberta je izredno vzdržljiva pasma, ki potrebuje zelo veliko gibanja, minimalno 2 uri na dan. Ker so to v prvi vrti sledni pesi, pa bodo še posebej uživali pri lovu ali tečaju sledenja.
Na sprehodu morajo biti vselej na povodcu, saj njihov izrazit voh zazna raznorazne vonjave, ki se jim ne bodo mogli upreti.

Hranjenje

Zaradi pogostih problemov z napihnjenostjoje priporočljivo, da pes ne sprejme prevelike količine hrane na enkrat, ampak le-to raje razdelite na 2 do 3 manjše obroke dnevno.
Prav tako je pomembno, da izberete hrano, ki vsebuje velik delež lahko prebavljivih beljakovin(kot je sveže meso), saj tovrstna hrana v pasjem želodcu ne nabrekne ali fermentira in pasjega želodna posledično ne obremenjuje preveč.
Pasja hrana naj vsebuje zadostno količino hranljivih snovi, s čimer boste zmanjšali količinsko dnevno potrebo psa po hrani in razbremenili pasji želodec.

Dlaka in nega

Njegova dlaka je kratka, priležna in vodoodporna. Ker je njeno izpadanje zmerno, potrebuje le občasno krtačenje.
V kolikor pa bo pasma bivala v stanovanju in se boste želeli povsem izogniti odpadanju dlake, boste morali psa krtačiti pogosteje (vsaj 1x na teden).

Kopanje ni priporočljivo izvajati prepogosto, lahko pa psa po potrebi le obrišete z vlažno krpo.
Redno pa je potrebno skrbeti za nego ušes in jih po obroku po potrebi očistiti.

Čistiti bo potrebno tudi pasjo slino, saj se pasma močno slini in z zamahom glave slino v trenutku razprši po bližnjem pohištvu.

Otroci in druge živali

Ker so to zelo ljubeznivi in potrpežljivi psi, se bodo z otroci dobro razumeli. Do njih bodo namreč izredno strpni, navadno še preveč. Zato je pomembno, da otroke naučite spoštljivega ravnanja s psom, kar puljenje za dlako, ušesa ali rep sigurno ni.

Tudi z drugimi živalmi se pasma dobro razume, saj so to zelo družabni psi, ki ne marajo samote.
Pomembno pa je, da psu sv. Huberta mačje ali pasje mladiče počasi in predvidno predstavite, saj se mladički njihove velikosti lahko hitro prestrašijo. Kasneje pa bodo brez težav sobivali skupaj.

Pes sv. Huberta