Valižanski ovčar Pembroke

Valižanski ovčar Pembroke

Valižanski ovčar Pembroke

Pembroke (org: Wlesh Corgi Pembroke) je v pravem pomenu besede »velik pes v majhnem telesu«, ki je poznan predvsem kot ljubljenček kraljice Elizabete II. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 25 cm do 30 cm
  • Teža: med 9 kg in 12 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 15 let
  • Dlaka je srednje dolga z gosto podlanko, ki zmerno odpada.
  • Pasma je primerna za bivanje v stanovanju, saj je na svojo družino močno navezana in potrebuje človeško bližino. A ker so to prav tako zelo energični psi, bi bilo za njih idealen prost prehod na ograjen vrt, kjer lahko čez dan prosto tekajo in porabijo odvečno energijo.
  • Dobro se odnesejo pri agilityju, poslušnosti ter kot spremljevalci gluhih.
  • Pasma je zaradi svoje postave nagnjena k problemom s sklepi in hrbtenico.

Zgodovina pasme

Pembroke in cardigan sta dve ločeni pasmi valižanskih ovčarjev, ki jih z drugo besedo imenujemo tudi corgiji, kar naj bi izhajalo iz galske besede corrci – pritlikavi pes.

Valižanski ovčar cardigan je starejša različica pasme, iz katere se je kasneje razvil valižanski ovčar pembroke. Obe različici izvirata iz Walesa v Veliki Britaniji in imata prednike v švedskem valhundu, keeshondu, pomerancu in schipperku.

Tako imenovani corgiji so najmanjši psi ovčarji, ki so jih na kmetijah uporabljali za nadzorovanje gosi, rac, ovac in goveda, zelo uspešni pa so bili tudi pri lovu na ptice.
Danes je pembroke nekoliko bolj priljubljen od svojega bratranca cardigana, na kar najverjetneje vpliva tudi to, da pembroke že vrsto let velja za najljubšo pasmo kraljice Elizabete II.

Velikost

Valižanski ovčar pembroke je nizek in krepko grajen pes. Samci in samice te pasme dosežejo plečno višino med 25 in 30 cm, pri čemer samci tehtajo od 10 do 12 kg, samice pa le od 9 do 11 kg.

Karakter

Pembroke je izredno ljubeč, prijazen, poslušen, zvest, samozavesten in neustrašen pes. Kljub temu da so to precej majhni psi, so do svoje družine in svojega teritorija zelo zaščitniški in tujcem precej nenaklonjeni.
Nagnjeni so k pretiranemu lajanju, zato jih je potrebno lajanja vsepovprek odvaditi že v mladosti.

Ker so to precej samosvoji psi, potrebujejo ustrezno vzgojo že od mladih nog. Prav tako so to izredno aktivni in živahni psi, ki zahtevajo veliko pozornosti.

Valižanski ovčar Pembroke

Zdravje

Gre za dokaj zdravo pasmo, pri kateri pa se je že pojavila displazija kolkov, težave s hrbtenico, epilepsije, siva mrena in progresivna atrofija mrežnice.
Pasma je prav tako nagnjena k debelosti, kar lahko še dodatno poveča pritisk na obolene sklepe in hrbtenico.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je to precej samosvoja pasma, je priporočljivo že v mladosti pričeti z doslednim šolanjem poslušnosti ter s socializacijo. 

Prav tako je to izredno inteligentna in učljiva pasma, ki zelo rada sodeluje s svojim lastnikom, zato vam šolanje ne bo predstavljalo prevelikih težav.
Dobro se odnesejo pri agilityju in sledenju.

Naj vas njegova velikost ne zavede – kljub svoji majhnosti je pembroke namreč zelo aktivna pasma.
Potreboval bo vsaj en daljši sprehod dnevno, ki ga morajo obvezno spremljati še ostale aktivnosti, kot so igra, treniranje, tek na dvorišču ipd.

Hranjenje

Ker se je pasma nagnjena k debelosti, lahko ta še dodatno poveča pritisk na okostje in s tem poveča morebitne probleme s sklepi in hrbtenico.
Da se bi izognili prekomerni telesni teži je pomembno, da potrebno dnevno količino hrane razdelite na več manjših obrokov dnevno in psu zagotovite dovolj vsakodnevnih aktivnosti.

Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno hrano, ki vsebuje visok delež lahko prebavljivih beljakovin (kot je sveže meso), saj tovrstna hrana v pasjem želodcu ne nabrekne ali fermentira in pasjega želodna posledično ne obremenjuje preveč.
Pasja hrana naj vsebuje zadostno količino hranljivih snovi, s čimer boste zmanjšali količinsko dnevno potrebo psa po hrani in razbremenili pasji želodec.

Dlaka in nega

Pasma ima srednje dolgo in zelo gosto dlako, ki jo lahko ukrotite že s tedenskim krtačenjem.
Kopanje pa ni priporočljivo izvajati prepogosto, ampak le po potrebi.

Otroci in druge živali

Pasma se bolje razume s starejšimi otroci, ki znajo z manjšimi psi ravnati previdno in spoštljivo.
Igro z mlajšimi otroci pa mora obvezno spremljati odrasla oseba, saj lahko otroci psa nehote poškodujejo ali razdražijo.

Pasma se bo ob primerni socializaciji z drugimi živali dobro razumela. Samci so lahko do ostalih psov nekoliko bolj agresivni, zato sta pri njih zgodnja socializacija in primerna vzgoja še toliko bolj pomembni. 

Valižanski ovčar Pembroke