Portugalski vodni pes

Portugalski vodni pes

Portugalski vodni pes

Portugalski vodni pes (org.: Cão de água Português) je odličen plavalec, potapljač ter predvsem čudovit spremljevalec. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedet o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 43 cm do 57 cm
  • Teža: od 16 kg do 25 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 14 let
  • Glede na vrsto dlake ločimo dve različici pasme, in sicer pasmo z dolgo, valovito in sijočo dlako ter pasmo s kratko, gosto in skodrano dlako brez sijaja.
  • Pes lahko biva bodisi v stanovanju bodisi v pesjaku z ograjenim vrtom (v nobenem primeru pa ne sme biti predolgo časa sam, saj bo zaradi dolgčasa in osamljenosti pričel uničevati stvari).
  • Ti psi obožujejo mraz, zato mu morate v poletnih dneh obvezno zagotoviti hladen prostor, kjer se bo lahko ohladil.
  • Eden od najbolj prepoznavnih lastnikov pasme je bivši ameriški predsednik Barak Obama.
Portugalski vodni pes
  • Ker je to izredno aktivna pasma, je primerna zgolj za aktivnega lastnika, ki bo psu namenil veliko svojega prostega časa za aktivnosti in druženje.
  • Pasma ima zelo visok prag bolečine in je zaradi svoje vzdržljivosti ves čas aktivna, zato mora lastnik postaviti mejo (in s te preprečiti morebitne poškodbe) in poskrbeti za počitek.

Zgodovina pasme

Kot pove že njegovo ime, portugalski vodni pes izvira iz Portugalske.
Prvi zapisi o pasmi segajo v 12. stoletje, njegovi predniki pa so bili najverjetneje kodri in barbeti.

Portugalski vodni psi so bili v prvi vrsti delovni psi, ki so pomagali ribičem pri delu. V skladu s tem so se potapljali za izgubljenimi mrežami in predmeti, prenašali sporočila med ribiškimi ladjami ter varovali ribiške čolne.
Zavoljo vsega naštetega so bili pripadniki te pasme med ribiči izredno cenjeni in spoštovani ter so tako kot ostali člani posadke tudi oni prejemali plačilo.

Zaradi modernizacije ribolova, pa je pasma okoli leta 1960 skoraj izumrla. Ostalo je namreč le še 25 predstavnikov pasme, ki jih je rešila načrtna vzreja ameriških rejcev med leti 1970 in 1980.
Danes je portugalski vodni pes predvsem v vlogi družinskega psa, a tudi reševalnega in terapevtskega psa, ki se prav tako dobro odnese na kinoloških tekmovanjih.

Velikost

Portugalski vodni pes spada med srednje velike pasme.
Samci dosežejo plečno višino med 50 in 57 cm (pri čemer je idealna višina 54 cm) in pri tem tehtajo od 19 do 25 kg.
Samice pa so nekoliko manjše, saj dosežejo plečno višino med 43 in 52 cm (pri čemer je idealna višina 46 cm) in tehtajo od 16 do 22 kg.

Karakter

Portugalski vodni psi so zelo inteligentni in učljivi, svojemu lastniku pa izredno zvesti in vdani. 
To je pes, ki zelo uživa v izpolnjevanju lastnikovih želja, saj bi zanj naredil vse. 
Sicer zna biti tudi nekoliko trmast in svojeglav, zato je zelo pomembno šolanje že od malega.

Rad bo imel tudi ostale družinske člane, do tujcev pa bo sprva malce zadržan, nato pa prijateljski. Ker je na svojega lastnika tako navezan, samoto zelo slabo prenaša in bo v primeru osamljenosti pričel uničevati stvari v okolici.

Laja bolj poredko, sicer pa je njegov lajež zelo močan in obsega več oktav. Pri igri ali pozdravu, pa se ta pasma oglaša z nekakšnim »smehom«, ki spominja na glasen sopih.

Portugalski vodni pes

Zdravje

Najpogostejše zdravstvene težave pri pasmi so displazija kolkov, progresivna retinalna altropija (očesno obolenje), Addisonova bolezen in gangliozidoza (nevrološka bolezen). Redkeje pa se pojavljajo tudi razne alergije, epilepsija, anoreksija, rak in prebavne bolezni.

Vzgoja in aktivnosti

Ta pes je kljub svoji učljivosti in predanosti lastniku po drugi strani tudi precej trmast in svojeglav.
Zato je priporočljivo s šolanjem začeti kar se da zgodaj, pri slednjem pa uporabljati izključno pozitivno motivacijo.
Prav tako je treba poskrbeti, da bo šolanje v prvi vrsti zabavno in razgibano, a tudi precej zahtevno in dosledno.

Ker pa so to tudi psi, ki nikakor ne marajo samote in dolgčasa, morate poskrbeti, da bodo vedno polno zaposleni (bodisi mentalno bodisi fizično), sicer bodo pričeli uničevati stvari v okolici.
Portugalski vodni pes je zelo aktivna pasma, ki potrebuje ogromno dnevnih aktivnosti. Obvezno potrebujejo vsaj dva sprehoda na dan, ki vključujeta prosto tekanje.
Prav tako je priporočljivo, da je pes redno deležen bodisi teka bodisi plavanja in potapljanja.

Ker so to vodni psi, namreč zelo radi plavajo in se potapljajo, zato ga, v kolikor je to seveda mogoče, čim pogosteje peljite plavat.
Prav tako je ta pes odličen spremljevalec pri teku ali kolesarjenju, izjemno rad pa tudi prinaša stvari, zato mu kdaj omogočite tudi igro z žogo ali frizbijem.

Pri tem pa je pomembno vedeti, da ima portugalski vodni pes izredno visok prag bolečine, zato je pri izvajanju aktivnosti zelo pomemben buden nadzor s strani lastnika, da se pes ne bo poškodoval.
Prav tako pa mu morate po intenzivnem gibanju nameniti dovolj počitka za regeneracijo. 

Hranjenje

Ker ima pasma izredno gosto in nakodrana dlaka, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane z zadostno količino svežega mesa, vitaminov, mineralov in ostalih naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zdravo, sijočo in močno dlako.
To pa je prav tako pasma, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, zato je kvalitetna pasja hrana ključna tudi z vidika vnosa zadostne količine hranilnih snovi in energije, ki jih pes potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo tudi zato polna svežega mesa,saj bo ta psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki pa so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase.

Dlaka in nega

Obstajata dve različici portugalskega vodnega psa – valovita in skodrana.
Prva ima dolgo, mehko, sijočo in valovito dlako, druga pa kratko, gosto in močno skodrano dlako brez sijaja.

Obe različici pa sta brez podlanke in zahtevata veliko nege. Njihov kožuh namreč potrebuje redno krtačenje, in sicer vsaj dvakrat na teden.
Pasmo se tudi striže, pri čemer ločimo dva načina striženja – lion cut in retriever cut.
Prav tako je potrebno redno skrbeti za nego ušes in zob, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do nezaželenih vnetij.

Otroci in druge živali

Portugalski vodni pes ima otroke izredno rad in v igri z njimi zelo živa.
Zaradi visokega praga bolečine, ga namreč tudi vlečenje za rep ali ušesa s strani mlajših otrok ne bo motilo. Kljub temu pa se pri igri psa z mlajšimi otroci priporoča nadzor odrasle osebe.

Tudi z ostalimi psi in drugimi živalmi ta pasma nima problemov, saj se bo dobro razumela z vsemi domačimi živalmi in tujimi psi na sprehodu ali v parku. 

Portugalski vodni pes