Čivava (chihuahua)

Čivava (chihuahua)

Čivava (ang.: chihuahua) je znana predvsem po svoji velikosti in temperamentu. Le malo jih pozna kot izredno inteligentne, saj imajo med vsemi psi največje možgane v proporcionalnem razmerju do svoje velikosti. V nadaljevanju si preberi vse, kar moraš vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: 13 cm
  • Teža: od 0,5 do 2,5 kg
  • Življenjska doba: od 20 let
  • Dlaka je lahko kratka, kadar gre za kratkodlako čivavo, ali dolga, kadar govorimo o dolgodlaki čivavi.
  • Za pasmo je značilno tresenje v situacijah, ko je pes razburjen, prestrašen ali premražen.
  • Znane so po svojem temperamentu, ljubosumju, pogumu in neubogljivosti..
  • Kljub svoji domišljavosti, se na svojega lastnika močno navežejo, mu izkazuje naklonjenost ali ljubosumje, kadar pri njem niso na prvem mestu.
  • Ker se z majhnimi otroki ne razume najbolje, je bolj primerna da posameznike ali za družine s starejšimi, odgovornejšimi otroki.
  • Ne potrebujejo veliko gibanja, zadoščal bo že kratek vsakodnevni sprehod, da se izognemo prekomerni telesni teži. Ko jo sprehajamo pazimo le, da uporabljamo oprsnico, saj ji ovratnica lahko hitro poškoduje vrat.
  • Čivave so zgolj hišni psi, ki svoj prosti čas najraje preživijo v naročju lastnika.

Zgodovina pasme

Izvor pasme ni povsem znan in sega daleč zgodovino, zaradi česar so čivave ena izmed najstarejših pasem. Ena teorija pravi, da čivave prvotno izvirajo iz Kitajske in so s pomočjo španskih raziskovalcev našle pot v Ameriko.
Druga teorija pa pravi, da so čivave potomci majhnih nemih psov, ki so živeli skupaj z Azteki. Le-ti so namreč verjeli, da pes po smrti vodi dušo umrlega v podzemlje. Posledično je imela vsaka hiša enega psa, za katerega so lepo skrbeli in ga ob smrti družinskega člana upepelili skupaj z njim.

Z izumrtjem Aztekov v 16. stoletju so bili psi 300 let prepuščeni sami sebi, dokler v zvezdni državi Chihuahua v Mehiki niso našli tri majhne čivave.
Nekaj so jih nato pripeljali v Ameriko, kjer za pasmo ni bilo večjega zanimanja.

Preobrat se je zgodil z Xavierjem Cugatom, »kraljem rumbe«, ki se je v javnosti kazal s čivavo, kot svojim zvestim družabnikom.
Priljubljenost pasme je tako začela strmo naraščati in jo uvrstila med 20 najbolj priljubljenih pasem na svetu

Velikost

Čivave so majhni psi, katerih pleča višina ne presega 23 cm, teža pa ne 3 kg.
Imajo značilno jabolčasto obliko lobanje, velike okrogle oči in velika pokončna ušesa. Prav tako imajo lahke in krhke kosti, kar moramo še posebej vzeti v obzir tekom igre.

Karakter

Čivave se močno navežejo le na eno osebo – lastnika. Zaradi tega so manj primerni za družine, predvsem take z majhnimi otroki, saj hitro postanejo ljubosumne na vse osebe, deležne lastnikove pozornosti.

Pogosto jih opisujemo kot temperamentne, zveste, zaščitniške, pogumne, domišljave, a ne gre spregledati, da so v resnici izredno samosvoje, kar pomeni, da ima vsaka čivava svoj individualen karakter.
Za vse pa je značilno, da obožujejo crkljanje in spanje v lastnikovem naročju.
Do tujcev so nezaupljive in ob njihovi prisotnosti glasno lajajo, kar jih kvalificira za dobrega psa čuvaja.

Zdravje

Čivave so zelo zdrava pasma, z izjemo krhkih kosti in prekomerne telesne teže.
V skladu s tem je priporočljivo, da psu namenite več manjših obrokov dnevno, kvalitetna pasja hrana pa bo prava izbira zanj.

Pojavijo pa se lahko tudi bolezni srca, težave z očmi ali zadušitev. Prav tako je pasma občutljiva na nizke temperature, zato jih je potrebno v zimskih dneh dobro obleči.

Vzgoja in aktivnosti

Zaradi svoje trmoglavosti in neubogljivosti, je potrebno z vzgojo začeti že v rani mladosti.
Pri tem je pomembno da smo kar se da potrpežljivi, spodbudni in ljubeči. Ključnega pomena je, da pasmo ne podcenjujejo, saj so to kljub svoji majhnosti izredno inteligentni psi.
Zato ji moramo takoj pokazati katero vedenje je sprejemljivo in katero ne.

V kolikor pa s socializacijo in vzgojo ne začnemo dovolj zgodaj, lahko dobimo nestabilnega, boječega in agresivnega psa, ki svojega lastnika ne bo prav ni upošteval.
Telesna aktivnost je nujna, da ohranimo optimalno telesno težo.
Zato je priporočljivo, da se z njo odpravimo vsaj na en daljši sprehod dnevno ali pa jo aktivno zaposlimo znotraj stanovanja.

Potrebno je le paziti, da namesto povodca, ki ji lahko zdrobi krhek vrat, raje uporabljamo oprsnico.

Hranjenje

Ker je pasma nagnjena k prekomerni telesni teži, je potrebno dnevno količino hrane razdeliti na dva ali tri manjše obroke.
Pri tem je zelo pomembno, da je najboljša hrana za pse tudi kvalitetna in vsebuje veliko količino hranilnih snovi.
To bo omogočilo, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kvalitetne in hranljive hrane.
Le-to bi namreč pes za vnos dnevne količine vitaminov, mineralov, beljakovin in ostalih ključnih sestavin potreboval več..

Dlaka in nega

Čivave so lahko kratkodlake ali dolgodlake. Pri slednji je dlaka občutno daljša, ravna ali kodrasta s košatim repom in podlanko.
Pri kratkodlaki čivavi pa je dlaka krajša, ravna in sijoča.

Neglede na dolžino dlake, čivavo lahko enkrat tedensko, ali po potrebi, krtačimo z mehko krtačo, da odstranimo vso odmrlo dlako.
Enkrat na mesec jo tudi skopamo, kar lahko opravimo kar z blagim šamponom, a pri tem pazimo, da se izogibamo predelu okoli oči in ušes.
Prav tako je priporočljivo redno ščetkanje zob ali uporaba PLATINUM Oral Clean+Care izdelkov.

Otroci in druge živali

Kljub svoji prisrčnosti in majhnosti, čivave niso primerne za druženje z majhnimi otroki.
Razlog za to je njeno krhko ranljivo telo, ki lahko otrok hitro poškoduje, in njena ljubosumna narava, saj ji pozornost, namenjena otroku in ne njen, ne bo prav nič všeč.

To ob podcenjevanju pasme in pomanjkanju vzgoje lahko hitro pripelje do nezaželenega vedenja, kot je agresivnost in posesivnost.
Bolje se razumejo s starejšimi otroci, ki z njo ravnajo spoštljivo, a tudi njih lahko zaradi prekomernega draženja hitro ugrizne.
Z ostalimi domačimi živalmi se dobro razume, dodatno pozornost pa je vseeno potrebno nameniti pri igri z večjimi psi, ker se zaradi ne zavedanja svoje majhnosti in krhkosti lahko hitro poškodujejo.

Prav tako je potrebno, da kot lastniki primerno poskrbimo za njeno varnost, saj čivave vselej izkazujejo svojo samozavest in dostojanstvo, o posledicah pa prav nič ne razmišljajo.