Borderski ovčar (Border Collie)

Borderski ovčar (Border Collie)

Borderski ovčar (Border Collie)

Na svetu bi težko našli človeka, ki ne bi poznal Borderskega ovčarja oziroma originalno »Border Collie-a«, kajti ta pasma je izredno znana po svoji neutrudljivosti in izjemni agilnosti telesa. Preberite si vse kar morate vedeti o tej pasmi!

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 55 cm
  • Teža: do 22 kg
  • Življenjska doba: od 12 od 15 let
  • Borderski ovčar je pasma z izredno poudarjenim ovčarskim nagonom, ki je del njihovega živahnega karakterja.
  • Border Collie je srednje velika in mišičasta pasma psa. Njegova postava je zasnovana za hiter tek, okretnost, eksplozivnost ter agilnost.
  • Kožuh Borderskega ovčarja je dvojen in nepremočljiv, poleg tega ima še kratko in gosto poddlako, pasma pa se pojavlja večinoma v črni in beli barvi.
  • Ta pasma spada med najinteligentnejše pasme psov in je izredno hiperaktivna. To je pes, ki zahteva ves lastnikov prosti čas, saj potrebuje veliko gibanja.

Zgodovina pasme

Pasma izvira iz območij na škotsko-angleški meji in je bila zasnovana kot ovčarska pasma, ki živino usmerja brez laježa, temveč samo s strmečim pogledom. Posebnost je tudi pri tem, da so standarde pasme zapisali samo glede njihovih delovnih sposobnostih, ne videza.
Šele leta 1915 so pasmo prvič uradno poimenovali v »Border Collie«.

Velikost

Borderski ovčar je srednje velik atletski pes z mišičasto in nekoliko podolgovato postavo.
Višina samcev mora biti med 51 in 55cm, samic pa med 49 in 53cm. Samci tehtajo med 13 in 22kg, samice pa med 12 in 19 kg.

Karakter

Borderski ovčarji so izredno inteligentni psi z živahnim, delovnim in zvestim karakterjem ter veliko mero ovčarskega oziroma pašnega nagona.
Poleg tega so zelo aktivni in energični ter vedno potrebujejo zaposlitev. Ne glede na to, da niso ravno nagnjeni k lajanju se izkažejo za dobre čuvaje.

Imajo prijazen, nežen in pozoren karakter, do tujcev pa so navadno nezaupljivi.

Borderski ovčar (Border Collie)

Zdravje

Pasma je navadno nagnjena k alergijam na bolhe, epilepsiji, gluhosti in displaziji kolkov.
Pojavijo se lahko tudi težave z očmi, kot so progresivna atrofija mrežnice in očesne anomalije ovčarjev – CEA (Collie Eye Anomaly) ter druge težave z zdravjem, kot so OCD (Osteochondritis Dissecans) in TNS (trapped neurophill syndrome).

Vzgoja in aktivnosti

Vzgoja Borderskega ovčarja je bolj zahtevna prav zaradi njihove energičnosti, zato je pri njihovem šolanju potrebno imeti dobro mero potrpežljivosti.

Border Collie-ji blestijo v vseh kinoloških športih, posebno v agilitiyu, zaradi njihove atletske postave, poslušnosti, okretnosti, eksplozivnega in hitrega teka ter neutrudljivosti.
Ta pasma zahteva veliko neomejenega gibanja in zunanjih aktivnosti, zato ni najbolj primerna za življenje v stanovanju, raje ga imejte spuščenega na kmetiji ali vsaj na velikem dvorišču, ki bo zadostovalo njihovim potrebam po gibanju.
Pasma je primerna za zelo aktivne ljudi, športnike, izkušene lastnike in družine z otroki. 

Hranjenje

Hrana Borderskega ovčarja mora biti bogata z naravnimi beljakovinami, ki omogočajo razvoj močnih mišic, z zelenjavo z naravnimi antioksidanti in olji za optimalno ravnovesje maščob.

Dlaka in nega

Kožuh Borderskega ovčarja je dvojen in nepremočljiv ter nudi dobro izolacijo.
Imajo tudi kratko in gosto poddlako. Borderski ovčar se večinoma pojavlja v črno-beli barvi, vendar ga najdemo tudi v drugih odtenkih, kot so na primer belo-rjava barva in črno-rjavo-bela barva.

Dlaka je lahko valovita ali ravna in groba. Za to pasmo je priporočljivo tedensko krtačenje, v obdobju menjave dlake pa dnevno, saj jim dlaka precej odpada.

Otroci in druge živali

Border Collie se z otroki odlično razume, običajno pa se lahko pojavi njegov ovčarski nagon, ki povzroči, da želi vsakogar nadzorovati in postaviti na svoje mesto v čredi.

Pri manjših otrocih moramo paziti, saj lahko pes otroka za nogo zvleče nazaj na »svoje mesto«. Pasma do drugih psov in živali ni napadalna, se pa z njimi običajno ne razume najbolje, saj želi imeti vse v čredi.

Borderski ovčar (Border Collie)