Valižanski ovčar Cardigan

Valižanski ovčar Cardigan

Valižanski ovčar Cardigan

Cardigan (org: Welsh Corgi Cardigan) je izredno zvest in vdan spremljevalec, ki potrebuje veliko pozornosti. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 25 cm do 32 cm
  • Teža: med 11 kg in 17 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 14 let
  • Dlaka je gladka in srednje dolga z gosto podlanko, ki zmerno odpada.
  • Pasma je primerna za bivanje v stanovanju, saj je na svojo družino močno navezana in potrebuje človeško bližino. A ker so to prav tako zelo energični psi, bi bilo za njih idealen prost prehod na ograjen vrt, kjer lahko čez dan prosto tekajo in porabijo odvečno energijo.
  • Kljub svoji velikosti je to v osnovi delovni pes, ki potrebuje veliko aktivnosti in mentalne stimulacije
  • Ker so precej samosvoji, potrebujejo ustrezno šolanje že od mladih nog.
  • Pasma je zaradi svoje postave nagnjena k problemom s sklepi in hrbtenico.

Zgodovina pasme

Pembroke in cardigan sta dve ločeni pasmi valižanskih ovčarjev, ki jih z drugo besedo imenujemo tudi corgiji (kar naj bi izhajalo iz galske besede corrci – pritlikavi pes).

Valižanski ovčar cardigan je starejša različica pasme, iz katere se je kasneje razvil valižanski ovčar pembroke.
Obe različici izvirata iz Walesa v Veliki Britaniji in imata prednike v švedskem valhundu, keeshondu, pomerancu in schipperku.

Tako imenovani corgiji so najmanjši psi ovčarji, ki so jih na kmetijah uporabljali za usmerjanje goveda (kar je tako majhna pasma dosegla s ščipanjem v noge in glasnim lajanjem), nadzorovanje gosi, rac, ovac ter pri lovu na škodljivce in ptice.
Danes pa cardigan velja predvsem za odličnega spremljevalca in družabnika.

Velikost

Valižanski ovčar cardigan je nizek in krepko grajen pes, ki ima glede na svojo višino precej dolgo telo. Idealna plečna višina tako samcev kot samic je 30 cm. Pri tem samci tehtajo med 14 in 17 kg, samice pa med 11 in 15 kg.

Karakter

Cardigan je zelo ljubezniv, nežen, zvest in vdan pes, ki je na svojo družino močno navezan. Prav tako je to inteligenten in poslušen pes, ki bo s svojim lastnikom pri učenju novih ukazov rade volje sodeloval.

Naj vas njegova velikost ne zavede, saj je kljub svoji majhnosti to precej zaščitniški pes. Do tujcev so namreč precej zadržani in nezaupljivi, a ne napadalni.
Na njihov prihod vas bodo opozorili z glasnim laježem, saj to zelo radi počnejo. Prav tako so to izredno aktivni in živahni psi, ki zahtevajo veliko pozornosti.

Valižanski ovčar Cardigan

Zdravje

Gre za dokaj zdravo pasmo, pri kateri pa se je že pojavila displazija kolkov, težave s hrbtenico, epilepsije, siva mrena in progresivna atrofija mrežnice.
Pasma je prav tako nagnjena k debelosti, kar lahko še dodatno poveča pritisk na obolene sklepe in hrbtenico.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je to precej inteligentna in tudi trmasta pasma, je priporočljivo že v mladosti pričeti z doslednim šolanjem poslušnosti ter z ustrezno socializacijo. 

Za učinkovito šolanje je pomembno, da kot vodnik vzpostavite ustrezno avtoriteto in s tem psu pokažete, da vas mora kljub »svojemu mišljenju« vselej ubogati. Tako boste dobili hitro učljivega psa, ki bo nadvse užival v učenju novih ukazov. 

Prav tako je to izredno živahna pasma, ki poleg rednih vsakodnevnih sprehodov potrebuje še dodatne aktivnosti. Pasma se bo rada igrala z družino, tekala po ograjenem vrtu in se učila novih trikov.

Hranjenje

Ker se je pasma nagnjena k debelosti, lahko ta še dodatno poveča pritisk na okostje in s tem poveča morebitne probleme s sklepi in hrbtenico.
Da se bi izognili prekomerni telesni teži je pomembno, da potrebno dnevno količino hrane razdelite na več manjših obrokov dnevno in psu zagotovite dovolj vsakodnevnih aktivnosti.

Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno hrano, ki vsebuje visok delež lahko prebavljivih beljakovin (kot je sveže meso), saj tovrstna hrana v pasjem želodcu ne nabrekne ali fermentira in pasjega želodna posledično ne obremenjuje preveč.
Pasja hrana naj vsebuje zadostno količino hranljivih snovi, s čimer boste zmanjšali količinsko dnevno potrebo psa po hrani in razbremenili pasji želodec.

Dlaka in nega

Pasma ima dvojno dlako, ki jo sestavlja gosta vremensko odporna podlanka in srednje dolga krovna dlaka.
Nekateri corgiji pa se lahko skotijo tudi z nekoliko daljšo dlako. Da boste uspešno odstranili vse vozle, umazanijo in odmrlo dlako, se priporoča tedensko krtačenje.

Ker ima pasma vodoodporno dlako, s kopanjem ne smete pretiravati in slednjega izvajajte le po potrebi. V vmesnem obdobju pa lahko dlako »obrišete« z vlažno brisačo ali uporabite suh šampon.

Otroci in druge živali

Pasma se bolje razume s starejšimi otroci, ki so do psa bolj obzirni in mu pustijo svoj prostor. Igro z mlajšimi otroci pa mora obvezno spremljati odrasla oseba, saj lahko otroci psa nehote poškodujejo ali razdražijo.

Pasma se bo ob primerni socializaciji z drugimi živali dobro razumela. Le pri manjših glodalcih lahko v ospredje stopi lovski nagon, zato jih bo pasma pričela preganjati.

Samci so lahko do ostalih psov nekoliko bolj agresivni, zato morate pri njih z ustrezno socializacijo in primerno vzgojo že v mladosti preprečiti kasnejši razvoj agresije. 

Valižanski ovčar Cardigan