Srednji šnavcer

Srednji šnavcer

Srednji šnavcer

Srednji šnavcer (org: Standard Schnauzer) je ponosen družinski pes, ki se bo v svoji družini počutil kot enakovredni in pomemben družinski član. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 45 cm in 50 cm
  • Teža: od 14 kg do 20 kg
  • Življenjska doba: od 15 let ali več
  • Dlaka je srednje dolga in resasta, njeno izpadanje pa je povprečno
  • Pasma je primerna za alergike in astmatike.
  • Srednji šnavcer lahko živi v hiši ali v stanovanju, ni pa primeren za bivanje v pesjaku, saj potrebuje človeško bližino. Da bo bivanje v notranjosti potekalo brez razgrajanja, je psu seveda potrebno zagotovit zadostno količino dnevne aktivnosti.
  • Srednji šnavcer je družinski pes, ki potrebuje človekovo bližino
  • V kolikor bo pasma nesocializirana in večino časa v pesjaku prepuščena sama sebi, se bo njen stabilen značaj sprevrgel v agresijo.
  • Pasma potrebuje trdnega vodnika, ki bo znal ukrotiti pasji temperament in psu pokazati kdo je glavni.
  • Pasma ima veliko talentov, kot so lov, sledenje, prinašanje, čuvanje, obramba, policijsko in vojaško delo, agillity, poslušnost itd.

Zgodovina pasme

Srednji šnavcer kot starodavna pasma izvira iz avstrijske Tirolske in je najverjetneje najstarejši predstavnik vseh treh vrst šnavcerjev (pritlikavega, srednjega in velikega).

Na začetku so pasmo uporabljali kot pastirje ovac, kasneje pa tudi kot čuvaje, varuhe otrok, obrambne pse, med 2. svetovno vojno pa tudi kot vojaške pse.

Velikost

Srednji šnavcer je srednje velika pasma, kjer samci merijo od 46 do 51 cm in pri tem tehtajo med 14 in 20 kg, samice pa so nekoliko manjše, saj merijo od 43 do 48 cm in pri tem tehtajo med 14 in 18 kg.

Karakter

Srednji šnavcer je zelo inteligentna, zvesta, vdana in ponosna pasma, ki pa je do svoje družine in svojega ozemlja tudi zelo zaščitniška.
Do tujcev so te psi namreč zelo zadržani in zato odlični psi čuvaji. Na svojega lastnika so močno navezani in obožujejo njegovo družbo, zato ne želijo biti predolgo časa sami.

Srednji šnavcerji se v družini počutijo kot enakopravni člani in se tako tudi vedejo. Zelo so namreč radovedni in željen pomagati pri raznoraznih opravilih

Srednji šnavcer

Zdravje

Srednji šnavcerji so na splošno precej zdrava pasma, pri kateri pa se lahko pojavlja displazija kolkov ter težave z očmi (atrofija mrežnice) in tumorji.

Vzgoja in aktivnosti

Srednji šnavcer je tako kot vsi ostali šnavcerji izredno inteligenten, a po drugi strani tudi presej svojeglav in dominanten.
V skladu s tem bo šolanje za lastnika predstavljalo velik izziv, saj se šnavcerji hitro pričnejo dolgočasit in zato z izvajanjem vaje preprosto prenehajo.
Zavoljo slednjega te psi potrebujejo odločnega in discipliniranega vodnika, ki bo pri izvajanju ukazov dosleden in nepopustljiv.

Da boste psa uspešno prepričali v sodelovanje, so pri šolanju prav tako izrednega pomena potrpežljivost, pozitivna motivacija in iznajdljivost.
Pri pasmi se prav tako priporoča obsežna in zgodnja socializacija, s katero boste preprečili morebitno agresijo.

Ker so šnavcerji v splošnem zelo energični in živahni psi, bodo z veseljem uživali v vsakršni aktivnosti, ki jim jo boste ponudili.
Obvezno pa je, da so deležni vsaj enega daljšega sprehoda ali teka dnevno.
Če pa boste temu dodali še igro ali trening, še toliko bolje.

S količino dnevnih aktivnosti pa ne smete pretiravati pri mladičih, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodb kosti. V mladostniškem obdobju je zato priporočljivo izvajati več krajših sprehodov dnevno. 

Hranjenje

Ker gre za pasmo, ki obožuje izvajanje raznoraznih aktivnosti, je zelo pomembno, da psu zagotovite kvalitetno pasjo hrano, s pomočjo katere bo prejel dovolj hranilnih snovi in energije, potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov.
Ti so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase. Ker pa se pasma lahko srečuje tudi s prekomerno telesno težo, psu raje ne namenite prevelike količine hrane na enkrat, ampak le-to razdelite na več obrokov dnevno.

Naravna pasja hrana naj tako vsebuje kvalitetne surovine, kot so lahko prebavljive beljakovine, ki bodo zmanjšale količinsko dnevno potrebo psa po hrani, pasji organizem pa bo tako manj obremenjen – še posebej želodec, jetra in ledvice.

Dlaka in nega

Dlaka srednjega šnavcerja je dvojna, pri čemer je zunanja plast trša in ščetinasta, podlanka pa je mehka in gosta.
Daka nima izrazitega vonja, njeno izpadanje pa je minimalno. Kljub temu pa se priporoča vsakodnevno krtačenje, da se podlanka ustrezno razčeše.

Dvakrat na leto (spomladi in jeseni) pa pasma potrebuje profesionalno trimanja. Slednje je priporočljivo opraviti v profesionalnih pasjih salonih, saj lahko pri neprofesionalni oskrbi pride do poškodb kože.
Kopanje je priporočljivo izvajati le po potrebi in pri tem uporabljati zelo blag pasji šampon.

Otroci in druge živali

Srednji šnavcer se bo ob primerni vzgoji dobro razumel z otroci, s katerimi bo odraščal od malega.
Se pa pasma na splošno bolje razume s starejšimi otroci, ki se do psa obnašajo spoštljivo, in je manj primerna za družine z dojenčki in mlajšimi otroci.

V kolikor bo deležen zgodnje in obsežne socializacije, z drugimi psi ne bo imel težav, v nasprotnem primeru pa je lahko precej dominanten in celo agresiven.
Tudi z drugimi domačimi živalmi se nikakor ne bo razumel, če z njimi ne bo odraščal že od malega.