Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenar

Rodezijski grebenar (ang.: Rhodesian Ridgeback) je znan po hrbtnem grebenu – pas v nasprotno smer rastoče dlake po celotni dolžini hrbta. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 61 in 69 cm
  • Teža: od 32 do 36,5 kg
  • Življenjska doba: 9 do 15 let
  • Dlaka je kratka, gosta in svetleča.
  • Ker pasma izvira iz Afrike, kjer so dnevi vroči in noči mrzle, se zlahka prilagaja ekstremnim temperaturnim spremembam.
  • Idealen življenjski prostor za rodezijskega grebenarja pomeni ograjen vrt z možnostjo prostega tekanja čez dan ter spanje v hiši čez noč, saj gre za zelo družabnega psa, ki želi biti ob svoji družini venomer prisoten.
  • Zaradi močnega karakterja pasma ni primerna za neizkušenega lastnika. Njegov lastnik mora imeti trdno voljo, biti mora predan šolanju ter psu zagotoviti ustrezno psiho-fizično aktivnost.
  • Gre za odlične čuvaje, ki bodo varovali vse člane svoje družine – vključno z ostalimi živalmi v gospodinjstvu.
  • Šolanje tega psa bo za izkušenega vodnika predstavljalo velik izziv in še večje veselje.

Zgodovina pasme

Pasma rodezijski grebenar izvira iz istoimenske Rodezije oziroma današnjega Zimbabveja na jugu Afrike.
Afriški lovci naj bi to pasmo že od 14. stoletja dalje uporabljali za lov na divjad, najpogosteje na leve.

Ti psi so živali namreč obkolili in jih zadržali na mestu do prihoda lovcev. Do sistematične vzreje je prišlo šele v 20. stoletju, pasma pa je bila mednarodno priznana komaj leta 1922.

Velikost

Rodezijski grebenar spada med velike pasme, saj samci zrastejo do 69 centimetrov, samice pa do 66 centimetrov.
Prav tako samci v povprečju tehtajo 36,5 kilogramov, samice pa 32 kilogramov.

Karakter

Gre za izrazito ljubeče in predane pse, ki se na svojega lastnika močno navežejo ter so zanj pripravljeni storiti vse.
Do tujcev so nezaupljivi in bodo zato pred njimi vse člane svoje družine skrbno varovali.

Rodezijski grebenar

Zdravje

Rodezijski grebenar je načeloma zdrava pasma, ki pa je kljub temu najpogosteje izpostavljena dvema zdravstvenima težavama – displaziji kolkov in dermoidnem sinusu.
Pri slednjemu gre za dedno bolezen, ki povzroči napačno zraščanje kože. Le-to je za psa zelo boleče, lahko pa se tudi vname in posledično ogrozi njegovo življenje.
Stanje se opazi že pri mladičku in se običajno razreši z operacijo.

V kolikor pa se stanja pri mladiču ne da pozdraviti, se navadno evtanazira. Pri tem morate biti pozorni na dejstvo, da je bolezen dedna in se posledično obolelega psa ne sme uporabljati za nadaljnjo vzrejo. Poleg omenjenega, pa se pri nekaterih psih lahko pojavi tudi epilepsija.

Vzgoja in aktivnosti

Ker gre za visoko inteligentno pasmo, ji mora lastnik zagotoviti zadostno količino psihične aktivnosti, zato je priporočljivo, da z vzgojo začnete kar se da zgodaj, le-ta pa naj temelji na pozitivni spodbudi, pohvalah, nagrajevanju s priboljški in nikakor ne na agresiji ali grobosti.

Ker je rodezijski grebenar zelo vdana pasma, bo s svojim lastnikom rada sodelovala. So pa po drugi strani psi tudi zelo svojeglavi in trmasti, zato bodo neizkušenega lastnika zlahka dominirali.

Kljub temu da je to pes, ki rad ugaja svojemu lastniku, bo vsak vaš ukaz dodatno premislil in nesmiselnih zahtev ne bo upošteval. Zato to recimo ni pes, ki bo pripravljen v nedogled prinašati žogico ali ponavljati eno in isto vajo v nedogled.

Te psi so v preteklosti služili kot lovci na divje živali in se tudi dandanes pri teku zlepa ne bodo utrudili. Torej gre za pasmo, ki zahteva veliko vsakodnevne aktivnosti, še posebej teka. Ker pa se bo večina lastnikov pri teku prej utrudila kot pes, je priporočljivo, da ima pes prav tako na voljo vgrajen zunanji prostor, ker bo lahko prosto tekal naokoli.
Prav nasprotno pa je njegovo obnašanje v stanovanju. Tam bo namreč samo lenobno poležaval in dajal vtis lenega, neaktivnega psa. 

Hranjenje

Ker pasma potrebuje veliko vsakodnevne aktivnosti, še posebej teka, je pomembno, da psu zagotovite kakovostno pasjo hrano z zadostno količino svežega mesa.
S tem ga boste preskrbeli z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki bodo s spodbujanjem krepitve in gradnje mišic, psu omogočili povečanje mišične mase in s tem izvajanje več aktivnosti.

Ker pa je pasma značilna predvsem po svoji dlaki in njeni specifični rasti, je pomembno, da uporabite naravno pasjo hrano, ki bo s pomočjo velike količine svežega mesa in ostalimi naravnimi sestavinami, poskrbela za zdravo in sijočo dlako.

Dlaka in nega

Lahko bi rekli, da je pasma prepoznavna prav po svoji dlaki, ki po vsej dolžini hrbta raste v nasprotno smer in s tem oblikuje tako imenovan greben.
S to značilnostjo se lahko pohvali le malo število psov, ki jih uvršamo med grebenarje.

Ker pa je njegova dlaka kratka in gosta, s samo nego ne boste imeli preveč dela. Zadostuje že občasno krtačenje z mehko krtačo za odstranjevanje odmrlih dlak in nečistoče.

Enkrat letno, ko pes menja dlako, je izpadanje sicer nekoliko intenzivneje in se zato priporoča tudi rednejše česanje.
Načeloma pa dlaka tekom leta izpada dokaj zmerno. Tudi umivanje je nezahtevno, saj je le-to priporočeno opravljati zgolj po potrebi.
Pri tem pa uporabljajte blagi šampon, saj pasma nima izrazitega telesnega vonja.

Redno pa se morate posvetiti čiščenju zob in ušes.

Otroci in druge živali

Rodezijski grebenar je zaradi svoje velikosti bolj primeren za druženje z večjimi otroci, manjše bi namreč lahko med igro nehote poškodoval. Na splošno pa je do otrok ljubeč in zaščitniški.

Ob primerni in dovolj zgodnji socializaciji se bo dobro razumel tudi z drugimi živalmi. Svojo ljubezen in zaščito pa bo namenil tudi ostalim ljubljenčkom v gospodinjstvu.

Rodezijski grebenar