Novofundlandec

Novofundlandec

Novofundlandec

Novofundlandec (ang.: Newfoundland) ali »nežni velikan« je zavoljo svojih karakteristik odlična izbira za družinskega psa. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 65 cm do 71 cm
  • Teža: med 45 kg in 68 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 15 let
  • Dlaka je dolga in gosta, njeno izpadanje pa je zmerno
  • Zaradi goste dlake zelo slabo prenašajo visoke temperature, zato jih morate v vročih dneh umakniti v ohlajen prostor.
  • Ker gre za pasmo, ki je nadvse navezana na svojo družino, ji morate vsak dan nameniti dovolj pozornosti, drugače bo hitro postala nesrečna.
  • Pasma je zelo inteligentna in učljiva.
  • Potrebuje odločnega in doslednega lastnika, ki si bo vzel dovolj časa za šolanje svojega psa.
  • Zaradi svoje velikosti ta pes potrebuje malo več bivalnega prostora, zato je zanj idealen ograjen vrt s pesjakom.
  • Danes so priljubljeni predvsem kot družinski psi, a se jih uporablja tudi kot reševalne pse iz vode in terapevtske pse.

Zgodovina pasme

Novofundlandec je pasma, ki izvira iz Kanade, svoje ime pa je dobila po področju Nova Fundlandija. Kako točno je pasma prišla v Kanado do danes še ni povsem jasno, a največ teorij vključuje Britance, ki naj bi pasmo razvili in jo z osvajanji pripeljali v Kanado. Tam so jih ljudje uporabljali predvsem za spremljavo ribičev, zato je bil na vsaki ribiški ladji vedno prisoten vsaj en novofundlandec.

Ribičem je na ladji pomagal pri vsakdanjih opravilih, kot je recimo vleka polne mreže rib na ladijski krov, reševal je ljudi ali predmete, ki so padli čez palubo, pomagal jim je pri vleki polnih vozičkov rib do mesta in podobno. Poleg ribičev, pa je bil v veliko pomoč tudi kmetom, kjer je pomagal predvsem pri veliki težkega tovora. Skozi zgodovino je pasma sodelovala pri ne malem številu vojaških in reševalnih akcij in se tudi danes redno uporablja pri reševanju iz vode.

Velikost

Novofundlandec je velika in močna pasma, katere samci v višino dosežejo približno 70 cm in pri tem tehtajo med 60 in 70 kg, samice pa zrastejo do 65 cm in tehtajo od 45 do 55 kg.

Karakter

Novofundlandec je zavoljo svojega nežnega, ljubeznivega, neagresivnega in mirnega karakterja izredno dober družinski pes, ki se močno naveže na vse družinske člane in bi bil zanje pripravljen storiti vse.

Najbolj bo srečen, ko bo v neposredni bližini svojih domačih, pri čemer bo zaradi svojega nadvse občutljivega karakterja hitro zaznal njihovo počutje.
Do tujcev pasma ni nezaupljiva, a na njihov prihod lahko opozori z laježem.

Novofundlandec

Zdravje

Pasma ima pogosto težave predvsem z displazijo kolkov in komolcev ter zaradi svojega velikega apetita s prekomerno telesno težo, katera lahko privede tudi do srčnih težav.

Vzgoja in aktivnosti

Ker gre za veliko pasmo je pomembno, da s šolanjem pričnete že v njihovi rani mladosti, dokler ga še lahko obvladate. V nasprotnem primeru lahko kaj kmalu dobite psa, ki vas bo zaradi svoje velikosti in moči vlekel naokoli kolikor ga bo volja.

Zaradi njegove inteligence in učljivosti je tega psa mogoče naučiti česar koli. Poleg teh odlik pa poseduje tudi druge, za lastnika manj prijetne, karakteristike, kot je recimo trma. Zavoljo tega pasma potrebuje predvsem odločnega lastnika, ki bo psa vzgajal dosledno in s pomočjo pozitivne motivacije.

Z vzgojo je potrebo pričeti takoj, ko mladiča pripeljete v njegov novi dom. Takrat je potrebno postaviti pravila in se jih dosledno držati, saj bo le tako pes kasneje vaša navodila zares upošteval – ne smete namreč pozabiti, da je pasma zelo inteligentna in bo takoj zaznala, kdaj vaša pravila ne bodo dovolj trdna.

Prav tako gre za umirjeno pasmo, ki bo med igro in poležavanjem skoraj vedno izbrala počitek. Navkljub njenem počasnem in umirjenem gibanju, pa je to sicer zelo vzdržljiv in aktiven pes – ko je slednje seveda potrebno.

Lastnika pa bodo vselej radi spremljali na daljših sprehodih in izletih v hribe ter se pri tem ne bodo tako zlahka utrudili. Izmed vseh aktivnosti, pa so jim najbolj pri srcu vodni športi, kot je plavanje. Čeprav vam bodo včasih dali vtis, da bi raje ostali doma in poležavali, jih vselej poskušajte zvabiti van, saj bodo pri sodelovanju z vami nadvse uživali.

Zaradi nagnjenosti k poležavanju in izredno velikega apetita, se ta pasma pogosto srečuje s prekomerno telesno težo. Da bi se temu izognili, morate psa vsak dan zvabiti na daljši sprehod, v katerega poskušajte vključiti še kaj igre in/ali treniranja poslušnosti.

Hranjenje

Pasma je zaradi svoje požrešnosti in želji po lenarjenju nagnjena k prekomerni telesni teži. Da bi se temu izognil, morate razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke.

Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Takšna hrana bo prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Dlaka in nega

Njihova dlaka je dvojna in vodoodporna. Zgornji sloj je dokaj dolg in gost ter rahlo oljnat na otip, podlanka pa je prav tako gosta in mehka.

Kljub temu da je izpadanje dlake zmerno, je pasmo potrebno redno krtačiti – vsaj nekajkrat tedensko. Prav tako je potrebno redno krajšati dlako ob ušesih in med blazinicami na tačkah ter po potrebi skrajšati tudi kremplje.

Kopanje pa ni priporočljivo izvajati prepogosto, saj s tem odstranjujemo njihov zaščitni oljnati sloj na dlaki.

Otroci in druge živali

Zaradi svojega mirnega karakterja so do otrok izredno tolerantni in potrpežljivi, tudi ko jih ti vlečejo za rep ali ušesa. Kljub temu pa mora njihovo igro nadzorovati odrasla oseba, saj pes lahko zaradi svoje velikosti in moči majhnega otroka nenamerno poškoduje.

Dobro se bo razumel tudi z ostalimi domačimi ljubljenčki, še posebej, če bo z njimi odraščal že od malega. Nobenega problema ne bo imel niti z ostalimi psi, s katerimi se bo vedno rad družil in se igral. Med igro pa bo vselej tudi pozoren, da manjših psov ne bo poškodoval.

Labradorec