Nemški kratkodlaki ptičar

Nemški kratkodlaki ptičar

Nemški kratkodlaki ptičar

Nemški kratkodlaki ptičar (org.: Deutsch Kurzhaar) je pes izjemnih lovskih sposobnosti, ki se odlično odnese tudi kot družinski pes. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 58 cm in 66 cm
  • Teža: od 25 kg do 37 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 15 let.
  • Dlaka je kratka in gosta, njeno izpadanje pa je precejšnje
  • Primerno bivalno okolje je hiša z večjim in dobro grajenim vrtom v primestnem okolju ali na podeželju, saj pasma mestnemu življenju ni naklonjena. Ta pes je primeren za bivanje v pesjaku, a potrebuje zelo trdno ograjo, saj lahko pri slabo postavljeni ograji zelo hitro pobegne na lov.
  • Kot lovska pasma je nemški kratkodlaki ptičar poln energije in želje po gibanju. Zato potrebuje zelo veliko raznoraznih aktivnosti, predvsem tistih, ki spominjajo na lov oz. pravi lov.
  • Primeren je le za zelo aktivnega lastika ali lovca, ki ima na voljo veliko prostega časa za druženje in opravljanje aktivnosti s svojim psom.

Zgodovina pasme

Kot pove že njegovo ime, nemški kratkodlaki ptičar izvira iz Nemčije. Tam je nastal v 19. stoletju, s križanjem številnih evropskih lovskih pasem.
Rezultat le-tega je vsestranski lovski pes, ki se zelo dobro znajde tako ne kopnem kot v vodi.

Na začetku so pasmo uporabljali za lov na perjad in malo divjat ter pri lovu s sokoli.
Zaradi njegovih lovskih sposobnosti, danes nemški kratkodlaki ptičar velja za eno najboljših lovskih pasem in je zelo priljubljen spremljevalec rekreativnim in poklicnim lovcem.

Velikost

Nemški kratkodlaki ptičar je močan in mišičast pes, ki spada med velike pasme psov. Samci namreč dosežejo plečno višino od 62 do 66 cm in pri tem tehtajo med 32 in 37 kg. Samice pa merijo od 58 do 63 cm ter pri tem tehtajo med 25 in 32 kg.

Karakter

Gre za izredno aktivno, energično in inteligentno pasmo z izjemnimi lovskimi sposobnostmi.
Poleg svojega lovskega nagona pa ga odlikuje tudi zaščitniška narava in pripadnost lastniku, zato se dobro odnese tudi kot družinski pes.

V njegovi naravi je, da želi vedno ugajati svojemu lastniku in zato potrebuje tesen stik s svojimi najbližjimi. Posledično se bo dobro počutil le, če bo vključen v vse družinske aktivnosti in seveda, če bo lahko dejaven kot lovski pes.
Gre za psa z uravnoteženim in trdnim značajem, ki ni agresiven.

V bližini tujcev je le bolj previden in svojega gospodarja z laježem zelo rad opozori na morebitno sumljivo dogajanje.

Nemški kratkodlaki ptičar

Zdravje

Nemški kratkodlaki ptičar je dokaj zdrava pasma, pri kateri pa se pogosto pojavljajo displazija kolkov, entropija oz. uvih očesne vek, vnetja ušes, koži rak in težave s kožo.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je to izredno učljiva in inteligentna pasma, ki prav tako rada ugaja lastniku, bo njeno šolanje dokaj enostavno.
Seveda je s šolanjem potrebno pričeti že pri mladiču in se pri tem posluževati le pozitivnih metod in spodbude.

Poleg zgodnjega šolanja je pri pasmi zelo pomembna tudi zgodnja in obsežna socializacija, predvsem z drugimi živalmi. Priporočljivo je, da s psom opravite vse faze strokovnega šolanja.
Kot lovska pasma nemški kratkodlaki ptičar potrebuje zelo veliko gibanja.
Zelo je pomembno, da psa vključite v vse družinske aktivnosti, saj boste s tem združili tako njegovo željo po stiku z družino, kot njegovo željo po gibanju.

Poleg vsakodnevnih iger z družino, kot so igra z žogo, tek, kolesarjenje, planinarjenje, plavanje itd., pa bo nemški kratkodlaki ptičar najbolj srečen pri opravljanju lovskih aktivnosti, za katere je bil tudi ustvarjen.
Poleg fizičnih aktivnosti pa potrebuje tudi veliko umske zaposlitve.

Hranjenje

Ker gre za pasmo, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, je zelo pomembno, da psu zagotovite kvalitetno pasjo hrano, s pomočjo katere bo prejel dovolj hranilnih snovi in energije, potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov. Le-ti so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase.

Dlaka in nega

Pasma ima dvojno dlako, pri čerem je zgornji sloj kratek, trd in se prilagaja telesu, podlanka pa je mehka ter psa ščiti pred vodo in vremenskimi razmerami.
Ker pasmi dlaka dokaj močno izpada, je priporočljivo redno krtačenje.

Kopanje ni potrebno izvajati prepogosto, le ko je to res potrebno, redno pa pasma potrebuje tudi čiščenje ušes, da se preprečijo morebitna vnetja.

Otroci in druge živali

Ker pasma po naravi ni agresivna in se z ljudmi v splošnem dobro razume, bo tudi do otrok izredno nežna in ljubezniva. Predpogoj je seveda ustrezna socializacija, s katero boste psa naučili primernega ravnanja predvsem z mlajšimi otroci. Tako se bo pasma odlično razumela z otroci vseh starosti.

Zaradi svojega izrazito močnega lovskega nagona, pasma potrebuje obsežno in zgodnjo socializacijo z drugimi živalmi, da do slednjih ne bo napadalna.
Do ostalih domačih ljubljenčkov, s katerimi bo pes odraščal, bo po vsej verjetnosti strpen in dokaj toleranten, vse prostoživeče živali pa bo dojemal kot plen. 

Nemški kratkodlaki ptičar