Maltežan

Maltežan

Maltežan

Maltežani (ang. Maltese) so veliki psi v majhnem telesu, saj se svoje majhnosti ne zavedajo. Preberite si vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 20 cm do 25 cm
  • Teža: od 3 kg do 4 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 14 let
  • Imajo značilno dolgo belo dlako, ki skorajda ne izpada.
  • Ker nimajo podlanke so zelo občutljivi na nizke temperature.
  • Zelo slabo prenašajo samoto, zato ne smejo biti dalj časa sami.
  • Je izključno notranji pes, ki svoje potrebo po gibanju zadosti že z igro v stanovanju. Zatorej ne potrebuje večjega bivalnega prostora ali dvorišča.
  • Kljub energičnosti ne potrebujejo veliko gibanja. A ker je pasma nagnjena k debelosti, je kratek dnevni sprehod obvezen.
  • So primerni spremljevalci za ljudi, ki se težko gibljejo, za starejše ali manj aktivne ljudi.
  • Znani so po tem, da svojo potrebo radi opravljajo v za to neprimernih prostorih. Zato moramo že mladička navajati na opravljanje potrebe zunaj.

Zgodovina pasme

Maltežan je ena izmed najstarejših pasem, saj njen izvor sega kar 6000 let pred našim štetjem.
Glede kraja izvora pa so si znanstveniki manj enoti, saj naj bi pasma izvirala iz otoka Malta, kar je bilo v zgodovini ime kar dveh otokov in sicer Malte in Mljeta.

Kljub temu da ni povsem jasno iz katerega otoka pasma res izvira, se najpogosteje kot kraj izvora navaja Malto.
Maltežani so bili kasneje zelo priljubljeni na dvorih, kjer so jih dvorne dame iz višjih slojev nosile kot modni dodatek v žepih ali večjih rokavicah. Ko pa so v 19. stoletju v Evropo pripetljaji nove pritlikave pasme iz vzhoda, so bili maltežani postavljeni na stranski tir.
Se pa kljub temu danes uvrščajo med najbolj priljubljene manjše pasme na svetu.

Velikost

Maltežani spadajo med majhne pasme, saj samci dosežejo velikost med 21 cm in 25 cm, samice pa med 22 cm in 23 cm.
Oba spola pa tehtata med 3 kg in 4 kg.

Karakter

Kljub svoji majhnosti so maltežani zelo energični, kar se opazi predvsem ob njihovih izbruhih energije, ko kar nenadoma začnejo divjati in tekati v krogih.

Prav tako je za njih značilno, da zelo slabo prenašajo samoto in se močno navežejo na svojega lastnika. So izjemno pogumni in zaščitniški, pri čemer se ne zavedajo svoje majhnosti in se tako tudi ob prisotnosti večjih psov ne počutijo nič šibkejše ali podrejene.

Zelo radi lajajo in s tem naznanjajo vsakega prišleka ali pretečo situacijo. Pri tem je lastnik tisti, ki jih mora naučiti kdaj je lajanje zaželeno in kdaj ne.

Maltežan

Zdravje

Maltežan je razmeroma zdrava pasma z dolgo življenjsko dobo, saj v povprečju živijo 15 let ali več. Kljub temu so prisotne določene zdravstvene specifike značilne za manjše pasme, kot so izpad pogačice, hipoglikamija, ki je nizka stopnja sladkorja v krvi in občutljivost na anestetike. Prav tako se lahko pojavita občutljiv želodec in slabi zobje. Tudi kar se tiče prehrane lahko pride do zapletov, saj je pasma po naravi precej izbirčna in nagnjena k prekomerni telesni teži. Pasma slabo prenaša tako vročino kot mraz, nekateri psički so lahko na sonce še posebej občutljivi.

Vzgoja in aktivnosti

Pasma je živahna in razigrana, a ne potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja.
Za maltežana so značilni nenadni izpadi energije, ob katerih bo kar na enkrat začel noreti in se vrteti v krogih. Še posebej bo užival v aktivnostih s svojim lastnikom, zato je tudi zelo dober v agilityju.

Ker njegove potrebe po gibanju niso velike, bo zadovoljen že z igro v stanovanju. A ker je za pasmo značilna prekomerna teža, morate psička vseeno odpeljati na en krajši dnevni sprehod.

Pred osmim mescem starosti pa ne smejo biti pretirano aktivni.
Maltežani so inteligentni psi in se lahko hitro naučijo novih stvari.
Ker pa je za njih značilno, da radi opravljajo svoje potrebe v za to nepredviden prostor, boste z vzgojo morali začeti tukaj.

Pri navajanju na čistočo si lahko pomagate z ranimi tehnikami, kot so tehnika s košaro, s papirjem, priboljški ali s pohvalo.
Potrebna je zgodnja socializacija, da preprečite njegovo sramežljivost in agresijo zaradi strahu.

Prav tako je za pasmo značilno nenehno lajanje, zato je lastnikova naloga, da ga nauči kdaj je to zaželeno in kdaj ne.

Hranjenje

Pasma je navadno pri hrani precej izbirčna in nagnjena k prekomerni telesni teži.
Da bi se temu izognil, morate razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke.

Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Takšna hrana bo prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Dlaka in nega

Ker njegova dlaka sega vse do tal, potrebuje, kljub temu da skorajda ne izpada, zadosti nege.
Nujno je namreč potrebno vsakodnevno krtačenje, pri čemer si lahko pomagamo z raznimi spreji ter različnimi vrstami krtač in glavnikov.

Še dodatno pozornost je treba nameniti dlaki okoli očmi, ki jo redno umivamo in spnemo v čopek. Prav tako moramo redno skrbeti za dlako okoli smrčka, ki, v kolikor ne želite, da je umazana in sprejeta, potrebuje čiščenje po vsakem obroku.

Redno mu morate tudi očistiti ušesa in populiti dlake, ki rastejo v uho.
Psa je potrebno tudi redno kopati, in sicer enkrat tedensko ali na štirinajst dni. Kar nekaj dela pa si lahko prihranite s tem, ko dlako postrižete.

Otroci in druge živali

Otroke pasma obožuje, a so zaradi lomljivih in tankih kosti primernejša družba za malo večje otroke, ki vedo kako se s psom pravilno ravna.

Za Maltežane lahko rečemo, da so veliki psi v majhnem telesu. Ne zavedajo se namreč svoje majhnosti in pogosto postopajo preveč junaško in samozavestno.

Tudi ob prisotnosti večjih psov, se ne počutijo nič bolj šibkejše ali podrejene, kar lahko pripelje do pasjega konflikta.
Ob navzočnosti večjih psov moramo biti zatorej še posebno previdni in svojega psička kontrolirati.

Če ga dovolj zgodaj socializiramo, se bo z ostalimi domačimi ljubljenčki zelo dobro ujel.