Labradorec

Labradorec

Labradorec (Labrador Retriever) je izredno inteligenten in zvest pes, ki je primeren za domačega ljubljenčka kakor tudi za službenega in reševalnega psa. Zaradi posebnih kvalitet ga uporabljamo tudi kot terapevtskega psa in psa vodnika.
Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

 • Velikost: do 57 cm
 • Teža: do 40 kg
 • Življenjska doba: 10 do 15 let
 • Labrador retriever (Labradorec) ima kratko in gosto dlako s podlanko, ki psa ščiti pred vremenskimi vplivi.
 • Zaradi njegovih značilnostih in prilagodljivega karakterja se ujame s vsako, vsaj malo aktivnejšo družino. Močno se naveže na lastnika in na ostale člane družine, je zvest in neagresiven.
  Vsekakor pa potrebuje aktivne lastnike, ki pa ni nujno, da imajo predhodne izkušnje s psi (primeren je tudi za začetnike).
 • So temperamentni in aktivni psi, ki so srečni ob svoji družini. Labradorci  potrebujejo dnevno fizično in umsko zaposlitev, posebej obožujejo plavanje.
  Primeren je za večino pasjih športov, od agility-ja, treninga poslušnosti, sledenja, rally obedience, kot tudi za vodnika slepih, reševalnega psa in psa terapevta, zelo cenjen je tudi v vojski in policiji kot pes za detekcijo (iskanje mamil).
 • Ker je labradorec izjemno priljubljena pasma, se pojavljajo rejci, ki jim je več do denarja, kot do vzreje zdravih psov.
  Zato je zelo pomembno, da kupimo mladiča pri odgovornih vzrediteljih, ki nam lahko dokažejo dobro zdravstveno stanje prednikov!

Zgodovina pasme

Domneva se, da pasma izvira iz Nove Fundlandije (Kanada). Prvotni namen pasme je bila pomoč ribičem, ki so jih trenirali za skoke v hladno vodo, da so jim pomagali izvleči mrežo.
Pasmo so v 19. stoletju pripeljali v Anglijo. Kasneje so jih uporabljali za delo v vodi in prinašanje ustreljene perjadi.

Velikost

Labradorec je srednje velik pes z močno telesno zgradbo, njegove tačke so ustvarjene za hitro plavanje, pri katerem mu pomaga tudi t.i. vidrin rep, ki služi kot krmilo.
Pri labradorcih je značilen zelo dolg razvoj, ki traja tam nekje do tretjega leta starosti.

Karakter

Karakter psa je zmeren in prilagodljiv, so izjemno prijazni in jih brez skrbi predstavimo novim ljudem, na katere ponavadi skačejo od veselja.
So zelo učljivi in odlični prinašalci, primerni za vodnike slepih in invalidnih oseb, nepogrešljivi iskalni in reševalni psi ter psi sledniki.
Ker je zaupljiv in prijazen do tujcev, ni najbolj primeren za psa čuvaja.

Zdravje

Labradorci načeloma veljajo za zdrave pse, je pa priljubljenost pasme privedla do displazije kolkov in komolcev.
Ta je velikokrat posledica slabe vzreje, zato je pomembno, da izberemo dobrega vzreditelja.
Druge zdravstvene težave so psi z netipičnim karakterjem , ki se jih sistematično izloča iz vzreje.

Vzgoja in aktivnosti

Zaradi njihove velikosti je priporočljivo zgodnje šolanje in socializacija.
Labradorec je obseden z vodo, kar pomeni, da se ne bo mogel upreti plavanju. Ob primernih vremenskih razmerah je vsekakor priporočljivo, da psu nudite redno plavanje, saj ga bo to neizmerno osrečilo.

Dolgočasje in osamljenost lahko povzročita vedenjske probleme, zato že pri mladičih začnemo z dosledno vzgojo. Ker so nagnjeni k grizenju in grizljanju vsega mogočega, jih moramo to z vzgojo preprečiti, da se njihovo početje ne sprevrže v uničevalno navado.

Pasmo je potrebno šolati na osnovi pozitivne motivacije (nagrada), saj je znano, da ob prisili ti psi ne delajo oziroma ne izvajajo zadanih nalog.

Hranjenje

Ena od lastnosti pasme je tudi njihova požrešnost, ki izvira iz časov, ko so vsakodnevno plavali v mrzli vodi. Zaradi tega moramo biti predvsem na sprehodih izjemno pozorni, da pes ne poje česa neželenega.

Priporočeno je, da kvalitetno in zdravo hrano za pse razdelite na dva obroka.
Točna količina, ki jo dnevno potrebuje vaš pes, je odvisna tudi od starosti, aktivnosti in metabolizma. Bolj aktivni psi bodo potrebovali več hrane, kot tisti, ki se gibljejo manj.
Veliko razliko naredi tudi kvaliteta pasja hrana – bolj, ko je hrana naravna in zdrava, več kvalitetnih hranljivih snovi vsebuje, kar pomeni manjšo količino za psa.

Dlaka in nega

Labradorci so lahko črne, rumene ali čokoladno rjave barve.
Imajo t.i. "dvoslojni" kožuh, ki sestoji iz mehke podlanke in trše oljnate gornje dlake, kar omogoča dobro izolacijo pred hladno vodo ter hitro sušenje.

Za nego niso zahtevni, vendar jih moramo krtačiti vsaj enkrat tedensko, če nočemo imeti dlake po celem stanovanju

Otroci in druge živali

Dobro se razumejo z otroki vseh starosti, je pa potrebno paziti, da zaradi njihove vneme ne podrejo mlajših otrok. To velja posebej, ko so še pasji mladiči, saj jih lahko njihova prijaznost spravi v nezaželene situacije.
Zelo dobro se ujamejo z drugimi psi, saj so izredno neagresivne narave. Ob ustrezni socializaciji zlahka dosežemo uspešno sobivanje z drugimi živalmi.

Labradorec