Kraški ovčar

Kraški ovčar

Kraški ovčar, znan tudi kot kraševec, je ena najstarejših avtohtonih pasem v Sloveniji. Pridružite se nam in odkrijte njegov lep videz, zvest značaj in močan temperament. Preberi si vse, kar moraš vedeti o tej čudoviti pasmi, ki je postala priljubljena tudi kot družinski pes.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 63 cm
  • Teža: do 42 kg
  • Življenjska doba: od 12 od 15 let
  • Kraški ovčar ima dolgo košato dlako železno sive ali temno sive barve. Dlaka je tudi vodoodporna in njeno izpadanje je močno, zato je priporočljivo redno krtačenje. Svoj dolg in košat rep nosijo spuščeno.
  • Zaradi svojega zaščitniškega in ljubečega značaja ter pogumnega in močnega karakterja je postal odličen družinski član. Zaradi svoje nezaupljivosti do tujcev in zvestobe je izvrsten čuvaj.
  • To je izjemno inteligentna pasma psa, a nekoliko težavnejša za šolanje zato so zanj primerni izkušeni in odločni lastniki z veliko prostega časa. Ko pa ga na trenirate boste dobili odličnega življenjskega sopotnika

Zgodovina pasme

Kraševec je najstarejša slovenska avtohtona pasma psa,  ki izhaja iz pastirskih psov. Leta 1939 so ga prvič priznali, in sicer pod imenom ilirski ovčar (ker naj bi ga prinesli Iliri preko dalmatinskih otokov na naš Kras).

Ime, ki ga nosi še danes je dobil šele leta 1968. Njegov izvor pa ni točno določen. Predvidevajo, da naj bi izhajala iz grškega molosa, ki naj bi ga kasneje križali z nekaterimi slovanskimi pastirskimi pasmami.
Vendar pa obstaja možnost tudi latinskega izvora kraševca preko pompejskega psa. Po videzu je seveda precej podoben ostalim pastirskim psom kot so kavkaški ovčar, šarplaninec in romunski ovčar.

Velikost

Kraški ovčar je srednje velik pes, kompaktne in močne postave. Velikost samcev je od 57 do 63 centimetrov, samic pa od 54 do 60 centimetrov.

Karakter

Kraški ovčar je znan po zvestobi, čuječnosti in pogumu. Dobro se izkaže kot družinski pes in je izvrsten čuvaj, saj ima prirojen nagon za varovanje svoje družine.

Pomembno je, da z njim kar se da hitro vzpostavimo partnerski odnos, saj bo tako sprejel in spoštoval svojega lastnika ter mu postal neomajno zvest.
Zaradi svojega trdnega in samozavestnega karakterja je neprimeren za začetnike oziroma neizkušene in neodločne lastnike, saj bi ti z njim težko vzpostavili trden medsebojni odnos.

Zdravje

Kraški ovčar je izredno zdrava pasma psa. Lahko pa se pojavijo bolezni ledvic in težave z urinarnim traktom.

Vzgoja in aktivnosti

Čeprav je to zelo inteligentna pasma psa, ni najbolj primerna za neizkušene lastnike oziroma začetnike.

Kraški ovčar se hitro uči in razmišlja s svojo glavo, ker pa je samozavesten pes s trdnim karakterjem, zahteva tudi takšnega lastnika.
Živčni, neodločni in nesamozavestni lastniki bodo imeli veliko težav z vzgojo in šolanjem te pasme.

Pomembno je da se nanj ne odzivamo negativno in z agresijo, saj zaradi njegovega trdnega karakterja s tem ne bomo dosegli ničesar.
Ker je to velik in energičen pes ni primeren za življenje v stanovanju. Mora se veliko gibati in imeti dovolj prostora za bivanje.
Priporočljivo ga je imeti na velikih dvoriščih z ograjo ali na kmetijah.

Hranjenje

Za Kraškega ovčarja je primerna pasja hrana brez žit z veliko vsebnostjo beljakovin in vitaminov.

Dlaka in nega

Kraševec je znan po zelo dolgi železno-sivi košati dlaki. Njeno odpadanje je močno zato ga moramo redno dnevno krtačiti.
Zaradi vodoodpornosti njegovega kožuha pa je priporočljivo, da ga kopamo bolj poredko.

Otroci in druge živali

Pri Kraškemu ovčarju je ključnega pomena zgodnja socializacija z otroki in drugimi živalmi.

Navadno se do drugih živali odziva pozitivno in se do njih obnaša kot do članov svojega tropa.
Do otrok je nežen in pozoren, da jih ne bi poškodoval.