Angleški seter

Angleški seter

Angleški seter

Angleški seter (org. English Setter) je izredno ljubeč in vdan družabnik, ki bo večere najraje preživljal na kavču s svojim lastnikom. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 61 cm do 68 cm
  • Teža: med 20 kg in 36 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 12 let
  • Dlaka je dolga, njeno izpadanje pa je zmerno
  • Angleški seter potrebuje zelo veliko gibanja in aktivne sprehode. Zato je zanj idealni prostor velik ograjen vrt, kjer bo lahko prosto tekal naokoli.
    Prilagodi se lahko tudi bivanju v stanovanju, a le če je deležen zadostne količine dnevnih aktivnosti
  • Potrebuje aktivnega in predanega lastnika, ki bo psu namenil veliko prostega časa.
  • Za pasmo so značilne težave s kostmi in sklepi, zato je pomembno, da mladiču do dveh let starosti omejite dnevno količino fizičnih aktivnosti.
  • Pasma je podvržena kar nekaj dednim boleznim, zato je pomembno, da mladiča kupite pri preverjenem vzreditelju.

Zgodovina pasme

Angleški seter je precej stara pasma, ki je nastala s križanjem španskega in francoskega pointerja v 16. stoletju v Franciji.
Vzreja se je nato nadaljevala v Veliki Britaniji, ki velja za domovino pasme.

Vzrejo sta vodila dva glavna vzreditelja, ki sta pri nadaljnjem križanju najverjetneje uporabila različne francoske ptičarje. Pasmo so v Angliji uporabljali predvsem za lov na divjad, saj se je pri lovu odlično odrezala ne glede na zahtevnost terena ali vremenskih razmer.
Tudi danes je angleški seter predvsem spremljevalec lovcev, a poleg tega tudi dober družinski in razstavni pes

Velikost

Angleški seter je srednje velika, elegantno grajena pasma. Samci dosežejo plečno višino od 65 do 68 cm, samice pa od 61 do 65 cm. Oboji pri tem tehtajo med 20 in 36 kg.

Karakter

Gre za izredno prijazno, nežno in ljubečo pasmo, ki se tako na svojega lastnika kot na celotno družino močno naveže.
Svojemu lastniku je angleški seter izredno vdan, prav tako pa ima zmožnost zaznavanja človeških čustev, zato mu bo vselej ponudil tolažbo.

Ker je ta pes na svojega lastnika močno navezan, se ima za enakopravnega člana družine in zato slabo prenaša dolgoročno samoto.
Če bo predolgo časa prepuščen sam sebi, bo namreč postal destruktiven. Do tujcev je pasma dokaj nezaupljiva in zadržana, a nikoli napadalna, na njihov prihod pa bo vselej opozorila z glasnim laježem.

Je pa to tudi zelo živahna in energična pasma, ki bo na prostem pokazala svojo divjo naravo, v stanovanju pa bo mirno ležala zraven svojih domačih.
Kljub temu pa pasma potrebuje fizično aktivnega lastnika, ki bo imel dovolj časa za aktivno druženje s svojim psom.
Za pasmo je prav tako značilno, da se precej slini in da dokaj pozno dozori (šele pri dveh letih starosti).

Angleški seter

Zdravje

Pasma ima kar nekaj zdravstvenih težav, med katerimi so tudi displazija kolkov in komolcev, progresivna atrofija mrežnice, težave s ščitnico, dedna gluhost, kožne bolezni in rak. Prav tako je pasma nagnjena k debelosti, pri samicah pa se lahko pojavi namišljena brejost.

Vzgoja in aktivnosti

Angleški seter psihično dozori šele pri dveh letih starosti, zato so te psi v obdobju odraščanja zelo občutljivi. Posledično je pri tej pasmi z intenzivnejšim šolanjem priporočljivo pričeti šele po dveh letih starosti.

Že v obdobju odraščanja, pa psa poskušajte naučiti ubogljivosti in socializacije, a pri tem nikakor ne uporabljajte grobosti. Pri vzgoji se namreč odnesejo izključno potrpežljivost, vztrajnost in pozitivna motivacija.
Na kakršno koli grobost, napadalnost ali razdražljivost se bo pasma odzvala zelo negativno.

V prvih nekaj letih prav tako ne smete pretiravati z učenjem fizičnih ukazov, saj se psu v obdobju odraščanja (prvi dve leti) kosti še razvijajo, zato lahko fizično prenaporen trening ogrozi pravilen razvoj kosti in spodbudi kasnejše težave s sklepi.  Pri pasmi je že v mladosti pomembna obsežna socializacija z ostalimi živalmi, saj jih kasneje pasma zaradi lovskega nagona lahko preganja.
Angleški seter je izredno inteligenten in učljiv pes, ki bi za svojega lastnika naredila vse, zato je šolanje v zrelih letih pravi užitek. Še posebej uživa v aktivnostih, kjer lahko istočasno porabi odvečno energijo in se povezuje s svojim lastnikom, kot so recimo trening poslušnosti, agillity, frizbi ipd.

Ta pasma potrebuje veliko lastnikove pozornosti in veliko gibanja – na dan potrebuje vsaj dve uri aktivnosti in mentalno zaposlitev. Še posebej bo seter užival v prostem tekanju, a imejte pri tem v mislih, da lahko zaradi svojega lovskega nagona hitro odide novim dogodivščinam naproti.
Zato je nekoliko bolj »varno«, če ga vzamete seboj na tek, kolesarjenje ali na pohod v hribe.
Prav tako je priporočljivo, da ima pes dostop do večjega ograjenega vrta, kjer lahko čez dan prosto teka in porablja odvečno energijo.

Kljub temu da je to izredno energična in aktivna pasma, pa morate v prvih dveh letih mladiču omejiti dnevno količino gibanja. Pri tej pasmi se namreč kosti razvijajo do drugega leta starosti, zato je v tem obdobju priporočljivo, da je mladič fizično aktiven le pol ure naenkrat, saj boste s tem preprečili kasnejše težave s kostmi in sklepi.

Hranjenje

Pasma se lahko zaradi pretiranega gibanja v mladosti kasneje srečuje s problematiko sklepov in kosti.
Da bi tovrsten težave omilili, je pomembno, da psu namenite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino ključno potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.
Ker je pasma nagnjena tudi k prekomerni telesni teži, je priporočljivo primerno dnevno količino hrane razdeliti na dva do tri manjše obroke.
Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Tako boste zmanjšali količinsko dnevno potrebo psa po hrani ter posledično razbremenili pasji želodec in poskrbeli za hitrejšo prebavljivost hrane.

Dlaka in nega

Seter ima ravno, srednje dolgo dlako, ki zmerno izpada. Kljub temu je priporočljivo bolj pogosto krtačenje, da se v dlaki ne naredijo vozli in nabere umazanija.
Dnevno je priporočljivo razčesavanja predvsem dlake na tačkah in repu, saj se tam umazanija še posebej rada nabira.

Ker je pasma nagnjena k težavam s kožo, je dnevno razčesavanja še toliko bolj pomembno, saj s tem, ko odstranimo umazanijo, tudi preprečimo draženje, srbenje, vnetje ipd.
Kopanje je priporočljivo izvajati tedensko, še posebej pri razstavnem psu, uporabljate pa lahko tudi suhi šampon, ki ne bo odstranil naravnega olja v pasji dlaki.

Otroci in druge živali

Angleški seter je zaradi svoje ljubeče in nežne narave primeren za druženje z otroci vseh starosti. Vseeno pa mora igro psa in mlajših otrok vselej nadzorovati odrasla oseba.

V kolikor bo pes ustrezno socializiran, se bo dobro razumel tako s tujimi živalmi kot z ostalimi domačimi ljubljenčki.
Večjo pozornost pa bo vseeno potrebno nameniti druženju z manjšimi živalmi, ki jih bo seter zaradi svojega lovskega nagona zaznaval kot plen. 

Angleški seter