Aljaški malamut

Aljaški malamut

Aljaški malamut

Aljaški malamut (ang. alaskan malamute) je pes, ki izkazuje ljubezen ne samo svojemu lastniku ampak kateremu koli človeku. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 63,5 cm
  • Teža: do 38 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 15 let
  • Dlaka je trda, srednje dolga in ima gosto podlanko.
  • Zaradi debelega kožuha in tople podlanke mraz dobro prenaša, zato je zanj optimalen bivalni prostor pesjak z velikim ograjenim vrtom. V kolikor pa bo živel v stanovanju, mu morate zagotoviti več vsakodnevne zunanje aktivnosti.
  • Poleti ga morate umakniti v klimatizirane prostore, saj pasma, ki izvira iz hladnih severnih krajev in je tako prilagojena na sneg in mraz, vročino slabo prenaša.
  • Gre za mirne in odgovorne pse, ki imajo visoko raven energije in še posebej veliko veselja do dela in teka.
  • Zaradi njihove svojeglavosti in trme, šolanje lahko predstavlja velik izziv, a le če z njim ne začnete dovolj zgodaj in ste pri tem dovolj vztrajni.
  • Za pasmo je značilno, da se pogosto ne odzove na klic lastnika, zato je šolanje še toliko bolj pomembno.
  • Nagnjeni so h kopanju lukenj, z namenom, da bi se v njih ohladili ali pa iz samega dolgčasa.

Zgodovina pasme

Aljaški malamuti so v preteklosti živeli na severovzhodnih obalah Aljaske, kjer so bili del vsakodnevnega življenja tamkajšnjega plemena »Mahlemuts«.
Kot delavni psi so svojim gospodarjem pomagali pri lovu ter vleki sani in težkih tovorov.

S svojo vzdržljivostjo in predanostjo so v 18. stoletju očarali prve raziskovalce tistega področja, ki so jih zato vzeli s seboj na razne odprave. Kot transportne in reševalne pse pa so jih uporabili tudi med drugo svetovno vojno.

Velikost

Aljaški malamut ima močno in kompaktno konstrukcijo, ki mu je omogočala vzdržljivost in moč ter tako dobro služila pri vlečenju težkih bremen.
Ker spada med velike pasme, pri samcih optimalna višina znaša 63,5 cm, pri samicah pa 58,5 cm. V skladu s tem samci dosežejo težo 38 kg, samice pa 34 kg.

Karakter

Gre za pse, ki se na svojega lastnika močno navežejo, zato želijo biti ob njem ves čas prisotni in mu izkazovati ljubezen.
Kljub navezanosti na družino, pa ne gre pričakovati, da so tudi dobri čuvaji.

Psi so namreč prijazni in zaupljivi tudi do tujcev in bodo zato vsakega prišleka z navdušenjem sprejeli

Aljaški malamut

Zdravje

Kot večina velikih pasem imajo tudi aljaški malamuti pogosto težave s kolki in tako posledično trpijo za displazijo kolkov.
Prav tako so pogosta očesna obolenja, kot so sive mrene, pasja pritlikavost, oslabel mišični tonus in debelost.

Še posebno veliko pozornosti morate njegovemu zdravju nameniti v vročih poletnih dneh, saj zaradi gostega kožuha, ki je bil ustvarjen za temperature pod lediščem, vročino slabo prenašajo.
Takrat ga morate umakniti v klimatiziran prostor, poskrbeti da ima dovolj vode in mu po potrebi zmočiti kožuh, da se bo lažje in hitreje ohladil.
Na sprehode se raje odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, da se izognete vročemu soncu.

Vzgoja in aktivnosti

Pri pasmi je zelo pomembno, da se zavedate njihovega veselja do dela in teka.
Gre namreč za pse, ki jih je potrebno primerno zaposliti. V nasprotnem primeru lahko pričakujete, da bo pes iz živega dolgčasa začel uničevati stvari in kopati jame.

Najbolj ga boste osrečili tako, da mu omogočite vsakodnevno aktivno preživljanje časa, saj gre za psa, ki je bil ustvarjen za trdo delo in življenje s človekom. Še dodatno pa ga boste razveselili, če si boste po dolgem sprehodu vzeli še čas z igro.

Ker so aljaški malamuti zelo trmasti in svojeglavi, morate s šolanjem začeti že v rani mladosti, pri tem pa potrebujete veliko vztrajnosti in doslednosti.
Šolanje načeloma za njih ne predstavlja večjega problema, saj so zelo inteligentni in radi sodelujejo z lastnikom, potrebujejo le dodatno motivacijo.

Pasma je znana po tem, da se pogosto ne odzove na klic lastnika, zato je šolanje in vzpostavitev spoštljivega medsebojnega odnosa še toliko bolj pomembna. 

Hranjenje

Pri pasmi se velikokrat pojavlja prekomerna telesna teža, zato psu raje namenite manjšo količino kvalitetne pasje hrane večkrat dnevno.
Prav tako poskrbite, da bo hrana vsebovala naravne sestavine ter vse potrebne vitamine in minerale, ki bodo psu dali dovolj energije za opravljanje aktivnosti.

Dlaka in nega

Aljaški malamut ima dvojen debel kožuh z grobo in oljnato zunanjo dlako, ki ga varuje pred vlago in umazanijo.
Pod njo pa se nahaja še gosta podlanka, ki služi kot izolacija pred mrazom.

Ker njegova dlaka redno izpada, ga boste morali krtačiti večkrat na teden. Pozornost boste morali nameniti tudi njegovim zobem, ki jih je potrebno negovati, in krempljem, ki potrebujejo redno striženje.
Manj pozornosti lahko namenite kopanju, saj se jih umazanija zaradi oljnate dlake ne prime, pogosto pa se pogosto očistijo tudi sami.

Otroci in druge živali

Ker so aljaški malamuti izredno ljubeči do vseh ljudi, so primeri tudi za druženje z otroki.
Kljub temu pa otrok in psa raje ne puščajte brez nadzora, saj lahko pes zaradi svoje velikosti in svojeglavosti otroka tekom igre poškoduje, zlasti kadar se otroci z njim ne znajo pravilno igrati.

Prav nasproten pa je njihov odnos z ostalimi živalmi. Zaradi močnega lovskega nagona jih bodo namreč želeli preganjati, s psi istega spola pa se bodo želeli spopasti, še posebej, če bodo le-ti iste pasme. 

Aljaški malamut