Pomeranec

Pomeranec

Pomeranec

Pomeranec oziroma pritlikavi špic (angleško pomeranian) izhaja iz Evrope in je nedvomno ena najpopularnejših pasem na svetu. Preberite si vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: 18 – 22 cm
  • Teža: 1,5 do 3 kg
  • Življenjska doba: 12 do 16 let
  • Pomeranci so majhni psi z bujno dvojno dlako, ki je lahko vseh barv. Imajo velike oči mandljaste oblike in visoko nastavljen rep ter uhlja.
  • Pomeranci so zaradi svojega karakterja odlični družinski psi. Močno se navežejo na vse družinske člane in so jim zvesti.
  • Ne smemo jih podcenjevati zaradi njihove velikosti, saj lahko ob nepravilni vzgoji postanejo precej napadalni in tudi nezaupljivi.

Zgodovina pasme

Predniki pomerancev oziroma pritlikavih špicev so veliki vlečni psi iz Laponske in Islandije. Njihovo ime izhaja iz pokrajine »Pomeranija«, ki se nahaja na sedanjem ozemlju Nemčije in Poljske. Tam so pasmo začeli prilagajati mestnemu življenju in vzrejati manjše pse.
Poznejša vzreja v Angliji je pripomogla k zmanjšanju pasme in dodajanju novih barv kožuha. Zaradi ljubkega videza, nežnega karakterja in ravnodušnega značaja pa je pasma postala popularna tudi drugod po svetu.

Velikost

Pomeranci so majhni psi kvadrataste oblike, ki v višino ne smejo presegati 22 centimetrov. Samec in samica naj se ne bi posebej razlikovala v velikosti in teži.

Karakter

Pomeranci so odlični družinski psi, saj imajo prijeten in nežen karakter, ter prilagodljiv značaj. Niso preveč zahtevni psi, saj so zadovoljni že z samo enim krajšim sprehodom dnevno.
Zaradi svojega značaja so primerni tudi za starejše ljudi, začetnike in bolj zaposlene ljudi. So zelo radovedni in živahni psi ter se ne utrudijo zlahka. So izredno zvesti in se navadno navežejo na vse družinske člane.
Čeprav so majhni jih ne smemo podcenjevati, kajti svojo vlogo čuvaja jemljejo zelo resno in v primeru ogroženosti lahko tudi napadejo.

Pomeranec

Zdravje

Pomeranci so pogosteje nagnjeni k problemom s sklepi, očmi, težavami srca in ščitnice.
Potrebna je pazljivost pri izbiri dobrega vzreditelja, saj so psi nekaterih linij nagnjeni k nevrotičnosti.

Vzgoja in aktivnosti

Pomeranci so izredno inteligentni in bistri psički, zato njihova vzgoja ni preveč zahtevna. Velikokrat se zelo dobro izkažejo v agilityu in obedienceu. Posebej pa so znani kot terapevtski in razstavni psi.

Hranjenje

Tako kot vsak pes, tudi pomeranec potrebuje zdravo in uravnoteženo hrano. Kljub temu, da pasma ni zahtevna glede prehrane je priporočljiva hrana za psa, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter vlaknin.

Dlaka in nega

Pomeranci imajo dolgo in razkošno dlako, ki je nekoliko trda na otip. A kljub temu, da imajo dolgo dlako z njo ni veliko dela, potrebno je le česanje nekajkrat na teden.
Pozornost moramo posebej posvetiti zobni higieni, saj so nagnjeni k izpadanju zob. Zobe moramo redno čisti in jim privoščiti pasje produkte za nego in zaščito zob.

Otroci in druge živali

Pomeranci se dobro razumejo z ostalimi psi in drugimi živalmi, saj nimajo tako izrazito močnega nagona.
Dobro se razumejo tudi z otroki, a otrokom moramo povedati, da pes ni plišasta igrača. Ob neprimernem odnosu lahko postajo zelo plahi in nezaupljivi.

Pomeranec