Havanski bišon

Havanski bišon (Havanec)

Havanski bišon (Havanec)

Havanec oziroma havanski bišon (angleško havanese) je zelo ubogljiv in živahen družinski pes. Ta pasma velja za eno izmed najbolj priljubljenih majhnih pasem na svetu. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: 23 – 27 cm
  • Teža: okoli 6 kg
  • Življenjska doba: do 16 let
  • Dlaka havanskega bišona je zelo gosta. Na otip je svilnata in ne izpada veliko. Lahko jo najdemo v različnih barvah, od bele do črne, sivkaste ali rjavih odtenkov
  • So izjemno inteligentni in hitro učljivi, zato vam njihova vzgoja ne bo predstavljala velikih problemov. Z njim se lahko preizkusite v Agilityu ali recimo Dog Dancingu.
  • Zaradi vseh pozitivnih lastnosti je primeren za začetnike.

Zgodovina pasme

Havanski bišon spada v družino bišonov, ki je že nekaj stoletij znana po vsej Evropi. Njegovo ime v francoščini pomeni »puhasti pes«, in velja za sinonim psa z dolgo dlako in velikega spremljevalca človeka.
Pasma je nastala s križanjem kubanskega bišona (Blanquito de la Habana) in pudlja v 19. Stoletju.
Na Kubi so delali družbo bogatim aristokratom in pomembnežem. Havanec je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja skupaj s kubanskimi imigranti prišel v Združene države Amerike.
Pasma je bila v tem času na robu izumrtja, vendar jo je pred pogubo rešila ameriška vzrediteljica.

Velikost

Havanski bišon je čvrst majhen pes s to posebnostjo, da ima sprednje tačke nekoliko manjše od zadnjih. Povprečna teža pasme je okoli 6 kilogramov, visoki pa so od 23 do 27 centimetrov.
Samci so nekoliko težji in večji od samic.

Karakter

Havanec ima nežen in ljubeč karakter, poleg tega pa je izredno radoveden in igriv. Svoje lastnike vsak dan navdušuje s svojim poskakovanjem in veseljem.
Je pes, ki vam s svojo pozitivnostjo in igrivostjo polepša prav vsak dan.

Havanski bišon

Zdravje

Pasma je znana po tem, da zelo redko povzroča alergije pri ljudeh. Nekaj zdravstvenih težav pa pasma vendar le ima. To so predvsem občutljiva koža, izpah pogačice in napredujoča slepota, ki se lahko pojavi v starejših letih.
Redno je treba pregledovati oči in ušesa. Če ušesa niso čista, je nagnjen k vnetjem ušes.

Vzgoja in aktivnosti

Havanski bišoni so odzivni in izjemno učljivi ter ubogljivi psi, zato njihova vzgoja ni težavna. Zaradi teh lastnosti je primeren tudi za začetnike.

Hranjenje

Tako kot vsak pes, tudi havanec potrebuje zdravo in uravnoteženo hrano. Kljub temu, da pasma ni zahtevna glede prehrane je priporočljiva hrana z veliko vitaminov in mineralov.

Dlaka in nega

Havančeva dolga dlaka zahteva redno česanje. Ker njegova dlaka ne izpada je to primerna pasma tudi za alergike.
Če ga nimate kot razstavnega psa mu dlako lahko nekoliko skrajšate, a ne preveč, saj ga ščiti pred vročino.
Havanca najdemo v številnih barvah z lisami ali brez. Česanje je priporočljivo vsaj 2x tedensko, skopati pa ga moramo na vsaj 6-8 tednov.

Otroci in druge živali

Havanski bišon je odličen družinski pes, saj je zelo primeren za otroke in se z njimi dobro razume. Zaradi svojega mirnega značaja se dobro razume tudi z drugimi psi.