Avstralski ovčar

Avstralski ovčar

Avstralski ovčar je izjemno inteligenten in vsestranski delovni pes, ki obožuje aktivnosti kot so tek, plavanje, lovljenje žoge in frizbija ter druge pasje športe. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi, ki je primerna tako za agility kot tudi za reševanje in iskanje pogrešanih oseb, pse vodnike, ...

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: do 58 cm
  • Teža: od 13 do 22 kg
  • Življenjska doba: 10 do 15 let
  • Dlaka je srednje dolga in zaradi podlanke zelo gosta, kar privede do njenega intenzivnega izpadanja.
  • Gre za delovno pasmo, kar pomeni, da moramo psa, v kolikor se želimo izogniti nevšečnostim, fizično in mentalno zaposliti.
  • Kot zvest in ljubeč pes se na lastnika močno naveže, zaradi močnega nagona po varovanju, pa mu vedno sledi in ga varuje.
  • Ker je izredno družaben, mora biti vključen v družinsko življenje, zato bivanje v pesjaku, kjer bi bil od družine izoliran, zanj ne pride v poštev.
  • So zelo aktivni, obožujejo tek, plavanje, lovljenje žoge ali frizbija in druge raznorazne pasje športe.
  • Zaradi njihove vsestranskosti, so primerni tako za agility kot tudi za reševanje in iskanje pogrešanih oseb, pse vodnike, terapevtske pse itd.
  • Kljub temu da je pasma dandanes predvsem družinska, je psom ostal močan ovčarski nagon. Preganjali bodo namreč vse kar leze in gre, od raznoraznih živali in ljudi, kot so tekači, kolesarji do avtomobilov.

Zgodovina pasme

Izvor pasme je še dokaj neraziskan, pa vendar le malo dokazov nakazuje na to, da bi psi originalno res izvirali iz Avstralije.
Tja so se namreč v 19. stoletju selili pastirji ovac, imenovani Baski, ki so s seboj pripeljali svoje pse, podobne današnjim avstrijskim ovčarjem.

Zaradi njihove vsestranskosti in delavnosti so pri ljudeh začeli vzbujati zanimanje. Le-ti so jih tako pričeli uporabljati za dela na kmetiji, varovanje in vodenje ovac ter varovanje lastnika.
Od tam jih je pot vodila v Ameriko, kjer je bila pasma, taka kot jo poznamo danes, tudi vzrejena.

Velikost

Avstrijski ovčar spada med srednje velike pasme z atletsko grajeno postavo.
Njegova dolžina je malce večja od plečne višine. Samice dosežejo velikost med 46 in 53 cm, samci pa med 51 in 58 cm ter tehtajo od 16 do 34 kg.

Karakter

Gre za izredno ljubeče in zveste življenjske sopotnike, ki se na svojo družino močno navežejo in so zanjo pripravljeni narediti vse.
Zaradi močnega nagona po varovanju, želijo biti ob svojih lastnikih ves čas prisotni. Do njih so zelo zaščitniški in kadar ocenijo, da so le-ti v nevarnosti, reagirajo z laježem ali renčanjem.
Enako se zgodi tudi ob prisotnosti tujcev, do katerih so dokaj nezaupljivi. 

Psi so prav tako zelo inteligentni in polni energije. V skladu s tem morajo biti ves čas psihofizično zaposleni in so primerni zgolj za visoko aktivne ljudi ali družine, ki mu bodo namenile veliko svojega časa.
Zavedati se je treba, da v kolikor pes ne bo dobil zaposlitve, si bo le-to poiskal sam, temu pa bo sledil cel kup nevšečnosti.

Zdravje

Gre za dokaj zdravo pasmo, katere zdravstveno stanje je še dodatno raziskano s strani ZDA, ki so ustanoviteljice ASHGI (Australian Shepherd Health and Genetic Institute).
Institut se ukvarja z raziskovanjem pasemske genetike in zdravja.
Z njihovo pomočjo lahko sedaj vzreditelji marsikatero dedno bolezen odpravijo s pomočjo genskih testov.

Poleg dednih bolezni, pa moramo biti pozorni še na bolezni oči, še posebej na katarakto (izgubljanje prosojnosti očesne leče), displazijo kolkov, epilepsijo ter pretirano občutljivost na določena zdravila.

Vzgoja in aktivnosti

Ker gre za delovno pasmo, so psi navdani z veliko mero energije in potrebo po gibanju.
Zaradi atletske postave in žeje po delu, so primerni za vse kinološke športe, od agilitya, dog frisbeeja do flyballa.
Zaradi visoke stopnje inteligence, so odlični kandidati tudi za treniranje poslušnosti, reševanje in iskanje pogrešanih oseb, terapevtske pse, pse vodnike ter za pašo ovac in govedi.
Treniranje mora zaradi njihove občutljivosti potekati brez kaznovanja in grobosti. Rezultate bodo lastniki dosegli zgolj z nagrajevanjem in pohvalami, saj bodo psi le tako pripravljeni sodelovati.


Kljub vsakodnevnim treningom in igri, jih moramo peljati vsaj še na dva daljša sprehode dnevno. Gre torej za pse, ki s poležavanjem niso zadovoljni in zato niso primerni zgolj za hišne ljubljenčke.
To je namreč pasma, ki zahteva veliko vašega prostega časa in pozornost. Prav zaradi tega ti psi pogosto končajo v zavetiščih, saj se njihovi lastniki niso zavedali koliko aktivnosti dejansko potrebujejo.


Zaradi pretirane želje po gibanju in ovčarskega nagona se jim moramo še posebno posvečati v prvem letu starosti.
Takrat je namreč čas, da jih socializiramo in postavimo temelje vzgoje. S tem med nami in psom vzpostavimo spoštljiv in prijateljski odnos, ki bo trajal celo življenje. 

Hranjenje

Tako kot vsak pes, tudi avstralski ovčar potrebuje zdravo in uravnoteženo hrano. Kljub temu, da pasma ni zahtevna glede prehrane je priporočljiva pasja hrana z veliko naravnih beljakovin, vitaminov in mineralov.

Dlaka in nega

Pasma ima gosto dvojno dlako, zato le-ta relativno pogosto izpada. To lahko s tedenskim česanjem in krtačenjem zgolj omejimo, preprečiti pa ne moremo. Njeno izpadanje bo še posebej intenzivno v času ko pes dlako menja, torej dvakrat letno.
Pri krtačenju moramo uporabljati posebne krtače za zgornjo in spodnjo dlako ter poseben glavnik za vozle. Pri le-teh morate biti pozorni in jih nikakor ne striči ali briti, saj to lahko pripelje do kožnih izpuščajev.

Kopanje pa ne sme biti prepogosto, saj s tem odstranimo zaščitni oljni sloj s kože in dlake. Umivamo ga torej le po potrebi in še takrat moramo biti pozorni, da njegovo gosto dlako dobro posušimo, saj tudi mokra dlaka slabo vpliva na njegovo kožo.

Otroci in druge živali

Z otroci se dobro razumejo, saj jim radi izkazujejo ljubezen, se z njimi igrajo in jih skušajo zaščititi.
Kljub ljubeznivemu odnosu, pa se zaradi njihovega nagona lahko zgodi, da bodo otroke občasno ščipali v pete in jih tako želeli usmerjati. Tega ga skušajte odvaditi že kot mladiča in tako s tem v prihodnosti ne boste imeli več težav.

Identično lahko počne tudi z drugimi živalmi, do katerih je drugače dokaj zadržan. Do ostalih psov ni agresiven, priporočljivo pa je, da z ostalimi hišnimi ljubljenčki skupaj odrašča, saj se bodo tako najhitreje spoprijateljili.