kaj vse se nahaja v hrani za pse?

Marketinški triki

ali kako pride meso v pasjo skledo

Dekraracija na pasji hrani - ne pusti se pretentati!

Če želiš za svojega psa kupiti kakovostno hrano, naj te ne zavedejo privlačne ponudbe in lepe slike, ki so se velikokrat izkazale za neresnične. Raje si poglej deklaracijo! V idealnem primeru so tam navedene vse sestavine, pokažem pa ti, kaj je pomembno in kaj moraš preveriti.

Na prvi pogled je veliko vrst pasje hrane, ki daje privlačen in kakovosten vtis skozi oglaševalske akcije, s slikami z veliko svežega mesa in lepo oblikovano embalažo, ki ponujajo izjemno kvalitetno hrano za pse. Toda podrobnejši pogled na deklaracijo hitro pokaže, da pogosto obstajajo precejšnje razlike med obljubljeno kvaliteto in dejanskimi sestavinami!

Ali veš, kaj se nahaja v pasji hrani?

Če bi želel vedeti, kaj se nahaja v pasji hrani, moraš najprej prebrati deklaracijo na embalaži hrane za pse. Toda, obstaja veliko trikov, kako se lahko prikrijejo dejanske sestavine.

Z naštevanjem sestavin lahko naredimo prvi sklep o kvantitativni porazdelitvi sestavin v pasji hrani. Te so po navadi navedene v padajočem vrstnem redu glede na težo. To pomeni, da sestavina, ki je navedena prva, predstavlja tudi največji delež v pasji hrani.
Vendar pa je velika razlika, ali gre za odprto ali zaprto deklaracijo.

Zaprta deklaracija

Zaprta deklaracija povzema sestavine v skupinah, tako da kupec ne prejme nobene natančne informacije o sestavinah ali odstotku sestave posameznega živila.

Lahklo le na grobo ocenimo količino posameznih sestavin, vrsta in kakovost uporabljenih sestavin pa je nejasna. Z izrazom “meso in živalski stranski proizvodi” se lahko poimenujejo vsi deli živali, kot so manjvredni stranski proizvodi (kremplji, kljuni, perje...).

Pšenica in druga žita so pogosto povzeta v kolektivni izraz “žitarice”. Če na hrbtni strani preberemo skupinsko oznako "žita in rastlinski stranski proizvodi", hrana za pse zelo verjetno vsebuje gluten in nizko kakovostno moko.

Odprta deklaracija

Za razliko od zaprte, odprta deklaracija navaja vse posamezne sestavine v pasji hrani. Ali je to dobro? Načeloma da, vendar moramo biti tudi tukaj zelo previdni pri branju deklaracije, ker:

  • Je proizvajalcem dovoljeno, da lahko sami »priredijo« vrstni red sestavin.
  • Več žit kot mesa- proizvajalci pogosto navedejo meso kot prvo sestavino na deklaraciji, kar pri kupcih povzroči vtis, da ta pasja hrana vsebuje veliko mesa in je torej zdrava in naravna hrana za pse. Tako proizvajalci žitarice porazdelijo med koruzo, gluten, pšenico itd. ter s tem trikom postavijo meso na prvo mesto, čeprav je delež žitaric mnogo večji od deleža mesa!
  • "Moka iz Perutninskega mesna" ali "Perutninska moka"- pri deklaraciji je treba paziti, da posušena hrana vsebuje vsaj "moko iz perutninskega mesa“ ali "moko iz jagnječjega mesa“ in ne na primer "perutninske moke“ ali "jagnječje moke“. To pa zato, ker je "moka iz perutninskega mesa“ ali "moka iz jagnječjega mesa“ narejena iz mesa, iz katerega je bila odstranjena vlaga in je bilo nato zmleto v moko. Nasprotno pa "perutninska moka“ ali "jagnječja moka“ ni narejena izključno iz mesa, temveč predvsem iz živalskih stranskih proizvodov, kot so kremplji in kljuni.
  • Živalske maščobe - če so v sestavinah navedene samo "živalske maščobe", proizvajalec ne želi razkriti, katere maščobe so bile uporabljene pri proizvodnji pasje hrane. To je lahko ključnega pomena za psa z alergijami! Zaradi tega mora deklaracija na pasji hrani jasno navajati, kateri vir maščobe je v pasji hrani, na primer "piščančja maščoba“ ali "jagnječja maščoba“.
  • Koliko mesa je res v pasji hrani? Pri nakupu hrane za pse te čaka še eno presenečenje: če je vsebina na sprednji etiketi opisana kot 's slastnim piščancem', na hrbtni strani pa vidimo deklaracijo "meso in živalski stranski proizvodi" (minimalno 4 % piščanca, žitarice in rastlinski stranski proizvodi, sladkorji, olja, mast in minerali). V tem primeru ostane 96 % sestavin skritih in prikazani sočni kos mesa se ne odraža v sestavi. Tudi navedeni delež 4 % piščanca ne pove, ali gre za vsaj kakovostno mišično meso ali zgolj za nekvalitetne stranske proizvode.

Če pasja hrana vsebuje 4 % piščanca, 4 % govedine in 4 % jagnjetine, so proizvajalci sposobni proizvesti vse tri (3) okuse – s Piščancem, z Govedino ali z Jagnjetino – iz enega samega recepta in s popolnoma enako deklaracijo!

snoopi razloži pojme
Podrobno razloženi tehnični izrazi

Verjetno si na embalaži pasje hrane videl tri izraze "surove vlaknine", "surova maščoba" in "surov pepel". V nadaljevanju ti jih bom podrobneje razložil.

Surovi pepel
Tu sta uporabljeni dve besedi: 'surov' in 'pepel'. Vrednost pepela dobimo s segrevanjem vzorca hrane pri 550°C. Na ta način sežgemo vse organske snovi, preostali, negorljivi ostanek pa imenujemo surovi pepel. Sestavljen je iz mineralov (tudi elementi v sledeh) in drugih anorganskih snovi. V idealnem primeru bi morala biti vrednost surovega pepela pod 10 % za suho hrano za pse in pod 4 % za mokro hrano za pse.
Mnogi menijo, da bi morala biti vsebnost pepela čim nižja, vendar je potrebno razlikovati med anorganskimi nečistočami in pomembnimi minerali. Nizko vrednost je mogoče doseči zaradi nizkega dodajanja pre-potrebnih mineralov, zato nizka vsebnost ne sme biti splošna vrednost za kvalitetno hrano. Po drugi strani pa lahko zelo visoka vrednost kaže na veliko nečistoč v hrani za pse, ki je pogosto pogojena s slabimi surovinami, kot so klavnični odpadki ali kostna moka.

Surove vlaknine
Izraženo v odstotkih se "surove vlaknine“ nanašajo na delež neprebavljivih rastlinskih vlaknin v pasji hrani. Pri prehrani psa so prehranske vlaknine pomembne v omejenih količinah, saj spodbujajo delovanje črevesja in oblikujejo blato. Če pa živilo vsebuje preveč surovih vlaknin, ki se ne prebavijo, lahko to vodi v napenjanje in izločanje velikih količin blata.
Vlaknine povečajo količino hrane, ne da bi bile vir energije, ter povečajo tudi čas prebavljanja hrane v želodcu. Zato je čas počitka po hranjenju s hrano z visoko vsebnostjo surovih vlaknin bistveno daljši, kot pri kvalitetni hrani za pse. Pes mora tudi več piti, saj vlaknine vežejo na sebe vodo tudi do 100-kratnika svoje teže.

Surove maščobe
Vsebnost surovih maščob, navedenih v odstotkih, zagotavlja informacije o energijski vrednosti hrane. Kvalitetna suha hrana za pse mora imeti vrednost surovih maščobe med 6 in 17 %, najmanj pa 5 %. Za mokro hrano naj bodo vrednosti med 3 in 11 %.
Vendar pa odstotek sam po sebi nima zadostnega pomena, saj je kakovost maščob določena z izvorom in pripravo surovin ter absolutno in relativno vsebnostjo nasičenih, enkrat nenasičenih in večkrat nenasičenih maščobnih kislin.
Na žalost tega podatka ni mogoče preprosto prebrati z etikete, ampak ga je mogoče le oceniti iz priloženega seznama sestavin in načina same priprave hrane za pse.

Splošni marketinški prijemi
  • Hipoalergena hrana – izraz »hypoallergenic« naj bi se nanašal na izdelek, ki je bil izdelan z namenom, da zmanjša tveganje za pojav alergijskih reakcij, povezanih z njegovo uporabo. Izraz nima nobene opredeljive medicinske definicije in si ga lahko vsak proizvajalec razlaga po svoje. Tako lahko hrana, ki je hipoalergična za enega psa, pri drugem psu sproži alergijsko reakcijo. Ker so različni psi alergični na različne sestavine, ne obstaja nobena hrana za pse, ki bi bila hipoalergena oz. nealergena za vse pse!
  • Holistična hrana za pse – izraz »holističen« pomeni celostni pristop in izhaja iz grške besede holos. Govori o povezanosti celega sistema in ne zgolj o telesnih simptomih. Izraz holističen obravnava tako telo, um in duha. V bistvu, če vidiš hrano za hišne ljubljenčke, označeno kot »holistično«, pomeni, da proizvajalec hrane za hišne živali misli, da lahko s tem marketinškim izrazom proda več, kot bi prodal brez njega.
  • Hladno stiskana hrana za pse –izraz »hladno stiskano« je zelo popularen izraz pri proizvodnji hrane za hišne ljubljenčke. Sam postopek govori o izdelavi, ne pa o sestavinah ali o kakovosti hrane. »Hladno stiskana« hrana ima svoje prednosti, saj pri proizvodnji vsebuje eno fazo toplotne obdelave manj, kot jih vsebuje ekstrudirana (običajna) hrana za pse. Napačno pa je prepričanje, da se pri izdelavi hladno stiskane hrane ne uporablja nobene toplote. Ker mora biti npr. meso za nadaljnjo predelavo toplotno obdelano, pomeni, da hladno stiskamo predpripravljeno in toplotno obdelano meso(mesno moko).
  • Visok odstotek beljakovin – mnogi potrošniki iščejo hrano za hišne ljubljenčke, ki vsebuje višji odstotek beljakovin. Čeprav višja raven beljakovin lahko pomeni večji delež mesa (mesne moke), pa to ni celotna zgodba. Pomemben dejavnik je namreč vir beljakovin, ki se uporablja v hrani! Prebavljivost – odstotek hrane, ki ga telo lahko izkoristi – se zelo razlikuje in je odvisen od tega, kateri vir beljakovin uporabimo. Sveže meso v pasji prehrani ima dosti večjo prebavljivost kot mesna moka ali celo kot rastlinske beljakovine.