Select Page
zobni kamen pri psih in mačkah

Zobni kamen pri psih in mačkah …

… zobni kamen pri psih in mačkah je “živalski ” problem

Zobni kamen pri psih in mačkah je proces, ki prizadene skoraj vse pse in mačke. Posledica so boleče in vnete dlesni ter nastanek paradontoze (parodontalna bolezen), kjer gre za vnetje v ustni votlini, ki se začne v žepku med dlesnijo in zobom, privede pa lahko celo do izgube zob.

Zobni kamen

Predpogoj za nastanek zobnega kamna so zobne obloge oziroma bakterijski plak (1), ki se sestoji iz sline, delcev hrane, bakterij … Zobni kamen je mineraliziran plak, ki se najprej nalaga na zobeh kot nekakšen biofilm. Gre za preskok iz mehkega v trdo stanje, iz zobnih oblog v zobni kamen (2) , (3). Zobni kamen sam po sebi ne privede do vnetja dlesni, ampak se na “grobo” površino zoba sprimejo bakterije (4). Posebno veliko zobnega kamna nastane-izvira iz področja dovoda izločene sline: na notranji strani spodnje čeljusti in na zunanji strani zgornje čeljusti.  To oblogo oziroma kamen ne moremo odstraniti niti z ščetkanjem niti z izpiranjem.

Količina zobnega kamna je odvisna od večih dejavnikov, kot so količina sline, bakterijska sestava ustne flore, dedna nagnjenost ipd.

Kjer ni oblog tam tudi nastanek zobnega kamna ni mogoč!

Ena od posledic zobnega kamna je parodontoza. Če nastanek zobnega kamna ne preprečimo, je edini način da veterinar odstrani zobne obloge mehanično ali z ultrazvokom. Pri tem mora običajno živali uspavati, torej so živali pod narkozo. Pri tem obstaja določen riziko-tveganje za živali. Zavedati se moramo, da je narkoza poseg, katerega moramo našemu Psu oziroma Mački prihraniti.

Preden se pride tako daleč morate spoznati OralClean + Care za pse in mačke.

Hvala OralClean + Care …

…. ker lahko prihranite svojemu hišnemu ljubljenčku anestezijo za odstranjevanje zobnega kamna, zavedajte se, da je anestezija vedno obremenitev za organizem.
Poleg tega je cena uporabe OralClean+care proizvodov, v primerjavi z obiskom veterinarja, dosti nižja. Za samo 34 centov na dan lahko odstranite zobni kamen pri srednje velikem psu.

 

Ne iščite dalje, naročite danes.