Vse o psih

Telesna govorica psov

od PLATINUM Slovenija

Psi ne občutijo tako kompleksnih in večplastnih čustev kot ljudje, kljub temu pa tudi naši štirinožci občutijo veselje, žalost, strah in agresijo.

Pes se – enako kot volk – prednostno zanaša na govorico telesa, da se tako sporazumeva s pripadniki iste živalske vrste, izraža svoje razpoloženje, pa tudi, da mirno razrešuje konflikte in nejasnosti glede moči in da tako ne pride vselej neposredno do boja.

More...

telesna govorica volkov

Volčja in pasja govorica

Pri volkovih lahko hierarhijo znotraj krdela razberemo iz nošnje repa. Kolikor više ga volk nosi, toliko samozavestnejši je in toliko višji je njegov položaj v skupini.


Tudi pri psu lahko iz drže repa razberemo dosti. Ta nudi psu največje število različic za izražanje razpoloženja. Pes lahko z repom maha sem ter tja in s tem na splošno izraža svoje veselo pričakovanje, veselje ali vznemirjenost.
Pri dominantnosti ali agresiji lahko rep dvigne navzgor. Glede na intenzivnost negotovosti ali podrejenosti pa vse do strahu, pa lahko pes rep tudi spusti in ga nosi ukleščenega med nogami. 

Človek lahko izraženo govorico telesa pri psu preprosto razbere, če je pri tem pozoren na določene signale.

Povsem sproščen
povsem sproščen

Ob normalni drži telesa stoji pes zravnano in nekrčevito. Rep je – odvisno od pasme – v normalni drži. Celotna muskulatura in izraz obraza sta sproščena in harmonična. Uhlja premika sproščeno, ustrezno z gibanjem ali z zvoki, ki jih zaznava.

Zelo pozoren
zalo pozoren

Pes je v veselem pričakovanju pustolovščine, ki bo sledila. Stoji vzravnano, toda sproščeno in fokusira določeno situacijo ali nekaj, kar mu stoji nasproti.
Uhlja sta sproščeno postavljena pokonci in ustni sta rahlo razprti. Rep je v vodoravnem položaju.
Pes kaže vzravnano in samostojno držo, toda brez znakov agresije, kot so na primer renčanje, naježena dlaka na zatilju ali agresivna mimika.

V razpoloženju za igro
razpoložen za igro

Izbruhnilo je razpoloženje za igro in pes svojega nasprotnika aktivno poziva k igri. Vztraja v drži popolnega pričakovanja igre ali skače sunkovito sem ter tja, dokler se igra ne začne.
Prednje noge so upognjene in z zgornjim delom telesa skoraj leži na tleh. Oči fokusirajo in uhlja sta pozorno postavljena pokonci. Gobec je rahlo razprt in zaradi nekoliko navzgor zategnjenih ustnih kotičkov bi lahko skoraj domnevali, da se pes od veselja smehlja.
Visoko postavljen rep veselo maha sem ter tja. Morda celo s svojim veselim in razburjenim laježem spodbuja lastnico ali lastnika k temu, da bi mu vrgla žogico in se igrala z njim.

Zanimivi prispevki za tebe:

Prav nič pripravljen za napad
psa je strah

Psa je strah in bi rad s svojo telesno držo jasno pokazal svojo podrejenost ali nelagodje.
Rep je stisnjen med noge, pes se skloni, upogne hrbet ter rahlo spodvije zadnje noge ali se počepne na tla in se naredi kar-seda majhnega.
Ne želi še dalje razdražiti nasprotnika in želi preprečiti vsakršno obliko agresije. Čisto jasno kaže svojo ponižnost ali tudi strah in svojemu nasprotniku jasno sporoča, da se podreja ter ne želi boja oz. merjenja moči.

Zelo dominanten
zalo dominanten pes

Grožnje pes ne izraža z renčanjem ali glasnim laježem, temveč pokaže zobe, se naredi nagibnega, ima tog pogled in fokusira svojega nasprotnika.
Dodatno dvigne rep in stoji kolikor je le mogoče iztegnjeno in širokih ramen, da bi deloval še večje. Glede na intenzivnost pes lahko tudi zagrabi dvonožca ali štirinožca v svoji bližini.
Cilj je, da bi nasprotnika prisilil do umika. Kdor je že videl psa v razpoloženju grožnje ali napada ve, da ta podoba uliva strah in da je zastrašujoča.

Intuitiven
Intuitiven

Valjanje sem ter tja na hrbtu ima lahko različne razloge. Po eni strani se psi valjalo z leve proti desni in nazaj preprosto od sreče in dobrega počutja. Tako sproščajo presežno energijo.
Po drugi strani se psi ulegajo na snovi z močnim vonjem, da te snovi tako vtrejo v svoj kožuh in z njimi prekrijejo lasten vonj.
Tukaj pridejo do izraza pasji pranagoni, ko si je hrano moral loviti oz. upleniti sam.
Tako se je lahko priplazil kolikor je le mogoče blizu svojemu plenu, ne da bi ga ta že od daleč prepoznal po njegovem vonju in mu ubežal.

Nedolžna igra ali resen boj?
pasja igra ali boj ?

Pri dveh psih, ki se ravsata, ni vedno jasno, ali se samo igrata ali pa gre za odprto soočenje. Že kot mladiči se psi naučijo, da se v igri borijo s svojimi bratci in sestricami. Pozneje situacija ni vedno tako jasna.
Tudi tukaj nam daje odgovor govorica telesa: dva psa, ki se igrata, imata sproščeno držo telesa ter kar pretirano in veselo divjata naokrog.
Poleg tega je zlasti obrazni in očesni predel pri teh psih čisto sproščen in imajo prijazen stik z očmi.

Pri agresijah pa bi se dlaka na zatilju naježila in telo bi bilo napeto in togo. V taki situaciji psi zelo natančno opazujejo drug drugega in strmijo v svojega nasprotnika.

Negotov
nagotov pse

Pes situacije ne more v celoti oceniti ali pa je negotov glede tega, kako naj se obnaša.
Glavo položi nekoliko postrani, jo skloni in uhlja položi h glavi, z nasprotnikom pa ohrani stik z očmi. Rep je spuščen. V celoti se pes kaže defenziven in bolj zadržan ter podrejen.

Govorica pasjega telesa

Govorice pasjega telesa pa ne interpretira včasih napačno le človek, tudi med psi lahko pride do nesporazumov v komunikaciji.
Pri psih določenih pasem lahko psi sami pripadnika svoje vrste, zaradi njegove spremenjene podobe, ne razumejo več jasno. Na primer zaradi dolžine dlake (vedno pokonci postavljena dlaka), drža uhljev in repa.

Sčasno pa lahko tudi pes napačno razume držo človeškega telesa, ki ima lahko tako za posledico napačna sklepanja pri štirinožcih.
Tako deluje neznan človek, ki se že ob prvem srečanju od zgoraj skloni nad psa, zelo dominantno. To lahko psa prestraši in v njem sproži obrambno držo.
Zato je bolje, da gremo v počep, da se tako psu z roko ne približamo od zgoraj, temveč od spredaj.

Tudi strmenje v psa, lahko pri njem sproži agresijo ali pa leto še podžge.
Če stojimo nasproti psu, ki je že tako besen, moramo mirno obstati ter obraz in pogled obrniti rahlo vstran, da psa ne bomo izzivali dalje.

Bodite pozorni na govorico telesa vašega psa in kaj vam želi povedati?
Govorica telesa vam bo izdala občutke in razpoloženje vašega psa in vam pomagala, da boste svojega psa bolje razumeli.

In boljša komunikacija bo tudi okrepila vajin medsebojni odnos.

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>