Select Page

strupena hrana za pseStrupena hrana za pse – naši štirinožni prijatelji znajo biti premeteni tatovi! Toda bodite previdni – ni vse, kar ima vaš pes rad, tudi zdravo!

Nekatera človeška živila predstavljajo neposredno nevarnost za zdravje vašega prijatelja, celo v zelo majhnih količinah.

Rozine / grozdje
Posledica zaužitja je bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, lahko povzroči odpoved ledvic. Zaužitje 50. rozin ali 10. do 30. grozdov lahko privede do hude ledvične odpovedi za psa teže 5kg.
Makadamija
Nevarna substanca v teh, za človeka priljubljenih in zdravih oreščkih, ostaja neznana. Zaužitje 4 oreščkov pri 15kg psu lahko povzroči težave v obliki ohromelosti, težave pri hoji in odpoved jeter.
Sadne koščice
Koščice marelic, sliv in breskev vsebujejo cianid in cianovodikovo kislino, ki je strupena tako za pse, kot za ljudi.
Grenki mandelj
Vsebujejo amigdalin, ki se med prebavo s pomočjo mikroflore želodca sprošča v strupeno cianovodikovo kislino.
Čokolada
Posebej temna čokolada vsebuje teobromin, ki je zelo škodljiv za pse. Samo ena vrstica temne čokolade ali čokolade za kuhanje je lahko usodna za 5kg psa!
Paradižnik in paprika
Nezrela paprika in paradižnik vsebujeta selanin (solanin), ki je strupen za pse in lahko privede do letargije/zaspanosti, slabost, bruhanja, preobčutljivosti na senzorične dražljaje, oteženega dihanja in celo do smrti.
Avokado
Vsebuje persin, nevaren toksin, ki je zelo strupen za pse. Po absorpciji je dosežena najvišja koncentracija v krvi v roku 1-2 ure. Le majhen odmerek povzroči vnetje seskov, slabost in drisko, višji odmerki povzročijo težave s srcem vključno z zastojem srca.
Česen
Vsebuje alicin. Cel strok česna je škodljiv za psa teže 10kg. Preveliko uživanje česna lahko privede do anemije/slabokrvnosti ter do uničenje krvnih celic.
Čebula
Vsebuje n-propyl-disulfid. Zaužitje srednje velike čebule lahko privede do slabokrvnosti in uničenja krvnih celic. Posebno občutljive pasma so Akita Inu in Shiba Inu.
Xylitol
Umetno sladilo Xylitol pogosto najdemo v žvečilnih gumijih, bonbonih, dietnih piškotih, zobni pasti …ipd. Zaužitje vodi do okvare jeter in hipoglikemije/zmanjšanje ravni krvnega sladkorja, pri bolj občutljivih psih lahko vodi celo do smrti.

Ne iščite dalje, naročite PLATINUM pasjo hrano še danes.