Pasma tedna – Labradorec

Od PLATINUM Slovenija | Pasme

Nov 07
Labradorec

Labradorec (Labrador Retriever) je izredno inteligenten in zvest pes, ki je primeren za domačega ljubljenčka, kakor tudi za službenega in reševalnega psa. Zaradi posebnih kvalitet ga uporabljamo tudi kot terapevtskega psa in psa vodnika. V nadaljevanju izvedite vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hiter pregled glavnih značilnosti

– Velikost: do 57 cm

– Teža: do 40 kg

– Življenjska doba: 10 do 15 let

– Labrador retriever (Labradorec) ima kratko in gosto dlako s podlanko, ki psa ščiti pred vremenskimi vplivi.

– Zaradi njegovih značilnostih in prilagodljivega karakterja se ujame z vsako, vsaj malo aktivnejšo družino. Močno se naveže na lastnika in na ostale člane družine, je zvest in neagresiven. Vsekakor pa potrebuje aktivne lastnike, ki pa ni nujno, da imajo predhodne izkušnje s psi (primeren je tudi za začetnike).

– So temperamentni in aktivni psi, ki so srečni ob svoji družini. Labradorci potrebujejo dnevno fizično in umsko zaposlitev, posebej obožujejo plavanje. Primerni so za večino pasjih športov, od agility-ja, treninga poslušnosti, sledenja, rally obedience, kot tudi za vodnika slepih, reševalnega psa in psa terapevta. Zelo cenjeni so tudi v vojski in policiji kot psi za detekcijo (iskanje mamil).

– Pri nakupu mladička bodite pazljivi – poiščite odgovorne rejce, ki skrbijo za zdravje staršev in mladičev. Tako boste imeli zdravega psa, ki bo dolgo vaš najboljši prijatelj.

labradorec in voda

Zgodovina pasme

Domneva se, da pasma izvira iz  Nove Fundlandije (Kanada). Prvotni namen pasme je bila pomoč ribičem, ki so jih trenirali za skoke v hladno vodo, da so jim pomagali izvleči mrežo. Pasmo so v 19. stoletju pripeljali v Anglijo. Kasneje so jih uporabljali za delo v vodi in prinašanje ustreljene perjadi.

Velikost

Labradorec je srednje velik pes z močno telesno zgradbo. Njegove tačke so ustvarjene za hitro plavanje, pri katerem mu pomaga tudi t.i. vidrin rep, ki služi kot krmilo.

Za labradorce je značilno, da se telesno zelo dolgo razvijajo. Razvoj traja nekje do tretjega leta starosti.

Karakter

Karakter psa je zmeren in prilagodljiv. So izjemno prijazni in jih brez skrbi predstavimo novim ljudem, na katere ponavadi skačejo od veselja. So zelo učljivi in odlični prinašalci, primerni za vodnike slepih in invalidnih oseb, nepogrešljivi iskalni in reševalni psi ter psi sledniki. Ker so zaupljivi in prijazni do tujcev, niso najbolj primerni za psa čuvaja.

Zdravje

Labradorci načeloma veljajo za zdrave pse, je pa priljubljenost pasme privedla do displazije kolkov in komolcev. To je lahko posledica slabe vzreje, zato je pomembno, da izberemo dobrega vzreditelja. Druge zdravstvene težave so psi z netipičnim karakterjem, ki se jih sistematično izloča iz vzreje.

Vzgoja in aktivnosti

Zaradi njihove velikosti je priporočljivo zgodnje šolanje in socializacija. Labradorec je obseden z vodo, kar pomeni, da se ne bo mogel upreti plavanju. Ob primernih vremenskih razmerah je vsekakor priporočljivo, da psu nudite redno plavanje, saj ga bo to neizmerno osrečilo.

Dolgočasje in osamljenost lahko povzročita vedenjske probleme, zato že pri mladičih začnemo z dosledno vzgojo. Ker so nagnjeni k grizenju in grizljanju vsega mogočega, jim moramo to z vzgojo preprečiti, da se njihovo početje ne sprevrže v uničevalno navado.

Pasmo je potrebno šolati na osnovi pozitivne motivacije (nagrada), saj je znano, da ob prisili ti psi ne delajo oziroma ne izvajajo zadanih nalog.

Hranjenje

Ena od lastnosti pasme je tudi njihova požrešnost, ki izvira iz časov, ko so vsakodnevno plavali v mrzli vodi. Zaradi tega moramo biti predvsem na sprehodih izjemno pozorni, da pes ne poje česa neželenega. Hranjenje doma je treba nadzorovati, saj se sicer hitro zgodi, da pes preveč pridobi na teži, kar lahko vodi v druge zdravstvene težave. Prazite, da bo vaš labradorec jedel kvalitetno in zdravo hrano za pse, ki mu bo omogočila dovolj hranilnih snovi za zdravo življenje.

labradorec pozorno opazuje

Dlaka in nega

Labradorci so lahko črne, rumene ali čokoladno rjave barve. Imajo t.i. “dvoslojni” kožuh, ki sestoji iz mehke podlanke in trše oljnate gornje dlake, kar omogoča dobro izolacijo pred hladno vodo ter hitro sušenje.

Za nego sicer niso zahtevni. Krtačenje je priporočljivo predvesem zato, da se zmanjašate količino odpadle dlake.

Otroci in druge živali

Dobro se razumejo z otroki vseh starosti, je pa potrebno paziti, da zaradi njihove vneme ne podrejo mlajših otrok. To velja posebej, ko so še pasji mladiči, saj jih lahko njihova prijaznost spravi v nezaželene situacije. Zelo dobro se ujamejo z drugimi psi, saj so izredno neagresivne narave. Ob ustrezni socializaciji zlahka dosežemo uspešno sobivanje z drugimi živalmi.

Labradorec se igra

VSAK PES SI ZASLUŽI DOBRO PASJO HRANO!

Naravna Hrana za pse PLATINUM je drugačna od ostale, briketerane ali peletirane pasje hrane, saj pri izdelavi uporabljamo poseben postopek, ki ohranja dragocene sestavine, olja, vitamine in minerale v svojem naravnem stanju.In kar je najbolj pomembno, uporabljamo sveže meso.

>