Select Page

Pasja Dlaka - ogledalo zdravja vsakega psa

Pasja Dlaka – ogledalo zdravja vsakega psa

Pasja dlaka je eden najpomembnejših pokazateljev njegovega zdravja. Hitro lahko opazimo manjša bolezenska stanja ali prehranske pomanjkljivosti, saj se le te hitro odražajo na spremembi dlake in kože psa. Dlaka postane bleda, brez leska in trda, pri česanju prekomerno izpada. Spremembe kože in dlake zaradi bolezni ali slabe prehrane lahko opazi vsak lastnik psa in takoj ustrezno ukrepa.

Menjava dlake

Značilni obdobji izpadanja dlake sta med marcem in majem, ko zimsko krovno dlako in gosto podlanko zamenjajo s kratko krovno poletno dlako. Drugo obdobje je med septembrom in novembrom, ko kratko krovno poletno dlako zamenja dolg, bogat kožuh in zraste nova podlanka. Obnova dlake traja približno 4 do 6 tednov. Ker je menjava dlake za psa energijsko zelo zahteven proces, je pomembno hraniti psa s kvalitetno pasjo hrano.
Pri psih, ki živijo v ogrevanih prostorih in stanovanjih z enakomerno sobno temperaturo, je naravno zaporedje obdobij rasti in izpadanja dlake spremenjeno in pogostokrat popolnoma porušeno. Njihova dlaka izpada skozi vse leto in pozimi nimajo dolgega in gostega kožuha, kot ga imajo psi, ki živijo na prostem.

Loj – ohranja pasjo dlako pri življenju

Za dlako kot za kremplje lahko rečemo, da so »kožni organi«. Vsi telesni organi potrebujejo snovi, iz katerih črpajo energijo za svoje delovanje. Te predelane, oziroma prebavljene snovi jemlje kri iz prebavil in jih dobavlja predvsem mišicam, pa tudi drugim organom. Za delovanje dlake pa potrebujemo loj. Lojnice izločajo maščobno in mineralno bogati sebum, ki tvori zaščitni maščobni sloj na povrhnjici kože in je odločilnega pomena za vitalnost, sijaj in trajnost dlak.
Pasja koža je zapleten organ, njena naloga je zaščita telesa pred različnimi zunanjimi vplivi. Dlaka služi predvsem kot termoizolator, tvori mehansko zaščito, poleg tega pa služi tudi za komunikacijo. V pasji koži obstajajo številni tipi receptorjev, katerih vzdraženje povzroča občutke dotika, pritiska, vibracije, toplote in bolečine (taktilni občutki).

Pasja dlaka je pomemben in nepogrešljiv del pasjega organizma s številnimi funkcijami, saj mu ne rečemo zaman »ogledalo zdravja vsakega psa«.

Bolezenski ali prehranski simptomi sprememb na dlaki psov so:

 • Suha in krhka dlaka.
 • Motna, brez sijaja.
 • Mastna, naoljena dlaka.
 • Močno izpadanje dlake izven ciklusa menjave.
 • Srbež in brezdlačna mesta na koži.

Ti simptomi se lahko pojavijo tudi s spremembo na sami koži (luščenje, rdečina) skupaj z slabim telesnim vonjem psa, pogostim lizanjem nekaterih predelov na koži … ipd

Visoko kakovostna pasja prehrana podpira kvaliteto pasjega kožuha

V primeru, da se hrana ne potopi in lebdi v vodi, je to ekstrudirana pasja hrana oz. pasji briketi, ki so obdelani tako, da se večkrat segrevajo do temperature 140 oC. Pregrevanje prizadene (transformira) maščobe. Transformirane maščobe motijo proces prebave v tankem črevesu, ki sčasoma moti tudi prebavo beljakovin in tvori strupe v telesu. Strupi prizadenejo črevesno floro vašega psa in dodatno obremenjujejo jetra in kožo.
Povezava med ustrezno in kvalitetno hrano za pse ter kvaliteto pasje dlake so raziskovali v različnih znanstvenih študijah. Rezultat: skoraj pri vseh živalih se je že po nekaj tednih uživanja visoko kakovostne hrane pokazala spremembe z izboljšanjem teksture kože, dlaka je postala sijoča in vsebovala pravilno raven vlažnosti (maščob).

Zdrav in krepek pasji kožuh je nuja vsakega psa. Ta ne kaže samo na zdravje psa, ampak tudi na ustrezno in pravilno prehrano. Če je pse kljub slabemu stanju kožuha fizično zdrav, je potrebno spremeniti prehrano in jo nadomestiti z bolj kvalitetno, katera vsebuje vsa potrebna hranila.

Nekaj nasvetov za zdrav pasji kožuh:

 • Hranite vašega psa z visoko kvalitetno hrano za pse.
 • Pri kopanju vašega psa uporabite posebne šampone za zaščito kože, da bi preprečili dehidracijo kože.
 • Redno krtačite psa, saj hkrati preverimo stanje dlake in kože psa (vnetja, srbečice, …) in primerno reagiramo, če je to potrebno.
 • Med česanjem redno pregledujte kožo, bodite pozorni na klope, bolhe in pršice.
 • V hladnih mesecih bodite pozorni, da vlaga v domu ni prenizka (optimalno je med 40% in 60%) in da ni prevroče, saj se po nepotrebnem izsušuje pasja koža.
 • Če uporabljate pasja oblačila bodite pozorni na pravilno prileganje in kvaliteto materiala.
 • Ne pustite predolgih pasjih krempljev, po potrebi jih skrajšajte s posebnimi škarjami.

Ne iščite dalje, naročite PLATINUM naravno hrana za pse še danes!