Select Page

Beljakovine - Psi imajo radi meso

Prebavljivost in izkoristek – to je ključ!

Beljakovine – v naravi obstaja več vrst beljakovin, ki se razlikujejo po izvoru, ki je lahko živalskega ali rastlinskega izvora. Obe vrste beljakovin so sestavljene iz aminokislin. Najpomembnejše so tako imenovane esencialne (nenadomestljive) aminokisline, ki jih pasje telo ne more proizvesti in jih moramo vnašati s prehrano. Uporabljajo se za razvoj in vzdrževanje telesa ter so pomembni del organov in tkiv. Beljakovine imajo tudi zelo specifično vlogo, saj jih telo potrebuje za ustvarjanje cele vrste encimov, hormonov ter protiteles.

beljakovine - dobre in slabe

Pomembna je kvaliteta beljakovin!

Vendar ni bistvenega pomena le količina, pomembna je tudi kvaliteta in sestava aminokislin. Na primer: količina prebavljivih beljakovin v kosteh je le 33%, medtem ko je prebavljivost beljakovin v mesu, ki je glavna sestavina PLATINUM hrane, kar 98%. Boljša je prebavljivost beljakovin, manjši je potreben vnos hrane pri naših psih. Poleg tega uporaba kvalitetnih beljakovin precej manj obremenjuje pasji metabolizem, kot je hranjenje z manj kvalitetnimi beljakovinami. Vir manj kvalitetnimi beljakovinami so po navadi rastlinski ali živalski stranskih proizvodi.

Glavni del prebave kvalitetnih beljakovin se vrši v tankem črevesu, kjer se beljakovine dokončno razgradijo v aminokisline. Te se nato vsrkajo (absorbirajo) v kri. Nekvalitetne beljakovine (npr. pregrete beljakovine) delno dosežejo debelo črevo, kjer jih tam obstoječi mikroorganizmi razgradijo. Pri tem lahko povzročijo napenjanje, ki lahko privede do prebavnih motenj in vetrov.
Ker imajo beljakovine živalskega izvora aminokislinsko sestavo, ki je podobna aminokislinski sestavi beljakovin v pasjem telesu, je izkoristek le teh dosti večji, kot izkoristek beljakovin rastlinskega izvora. Bolj so beljakovine v prehrani podobne beljakovinam v telesu, bolj so uspešne pri izgradnji mišične mase in pri drugih pomembnih nalogah! Prav tako je večja tudi biološka valenca beljakovin.

Vrednost vsebnosti beljakovin v prehrani je ovrednotena na podlagi dveh meril:

  1. Prebavljivost. Črevesne celice, ki prekrivajo tanko črevo, vsrkajo (absorbirajo) v črevesju prebavljene hranljive snovi. Količinski prehod preko črevesne stene je zelo pomemben pri hranjenju, saj nam pove, kateri del hrane lahko prehaja preko črevesne stene.
  2. Biološka valenca. Biološka valenca beljakovine pove, koliko gramov telesnih beljakovin lahko nastane iz 100 g beljakovin v hrani. Kvalitetnejše so beljakovine, več koristi bo imelo telo od njih.

Izziv pri proizvodnji visoko kvalitetne hrane za pse je zagotoviti čim manj denaturiranih beljakovin. To je pojav, ko beljakovina izgubi svojo biološko aktivnost in imenujemo denaturacija, ki jo lahko povzročimo recimo s povišano temperaturo.

Zahvaljujoč edinstvenemu proizvodnemu procesu ter visoko kvalitetnim sestavinam je PLATINUM uspel proizvesti hrano za pse, ki izpolnjuje vse zahteve za zdravo in naravno prehrano psov!

platinum vsebuje vsaj 70% svežega mesa