Select Page

Kako psi skušijo?

Kako psi slišijo?

Struktura psa ušesa ni bistveno drugačna od človeškega. To lahko razdelimo na zunanje, srednje in notranje uho. Kljub temu pa so, kar zadeva sposobnost sluha, tri pomembne razlike:

    • Pes sliši tudi višje frekvence, ki so za človeško uho neslišne. Medtem ko lahko človeško uho v povprečju zazna zvok s frekvencami med 20 Hz in 20 kHz, lahko pasje uho zazna frekvence med 15 Hz in 50 kHz. Primer je pasja piščalka, ki jo človeško uho ne zazna, za psa pa to ne predstavlja nobenega problema.
    • Poleg tega lahko psi premikajo ušesa neodvisno drug od drugega, kot nekakšen radar. Tako lahko lažje najdejo in bolje »zajamejo« zvoke v okolju. Psi s pokončnimi ušesi so to spretnost izpopolnili do perfekcije, s to sposobnostjo lahko natančno locirajo svoj »plen«.
    • Psi posedujejo zmožnost selektivnega poslušanja, pomeni da lahko hrup (motnje) po potrebi izločijo. Primer je mirno spanje psa tudi ob glasni glasbi, vendar ga zvok odpiranja vrat hladilnika naredi popolnoma budnega.

Sluhovod psa je v nasprotju z ljudmi razmeroma dolg in zavit. Če je zdrav, se notranjost čisti samodejno. Ušesno maslo se počasi pomika od bobniča proti izhodu in s seboj odnaša morebitno umazanijo. Kako se očisti uho bomo razložili v enem od naslednjih člankov.
Če opazite spremembe na ušesih, kot je izcejanje tekočine iz sluhovoda, kraste, gola mesta, bolečina … ga odpeljite na pregled k veterinarju.

V vsakem primeru je pomembno, da pasje uho zaščitimo. Konstantni hrup in glasni zvoki, kot pri človeškem ušesu, lahko poškodujejo sluh vašega psa.

 

Ne iščite dalje, naročite PLATINUM naravno hrana za pse še danes!