Select Page

Strokovni izrazi, ki jih morate poznati

Strokovni izrazi preprosto pojasnjeni: kaj pravzaprav piše na deklaraciji (etiketi) s hrano?

Sigurno ste se že vprašali, kaj pravzaprav piše na deklaraciji s pasjo hrano? Prav gotovo ste na embalaži (deklaraciji) pasje hrane že kdaj odkrili pojme »surova vlakna«, »surove maščobe« in »surovi pepel«. Te označitve bi vam želeli v naši prehranski svetovalnici podrobneje pojasniti.

Surovi pepel

Pojem je sestavljen iz besed »surovi« in »pepel«. V resnici gre tu za izgorevanje: za določanje surovega pepela je treba vzorec hrane v laboratoriju v tako imenovani mufelski peči 6 ur segrevati na 550°C in upepeliti. Preostali, negorljivi ostanek označujemo kot surovi pepel. Ta sestoji iz mineralnih snovi (kot so življenjsko pomembni makroelementi in elementi v sledovih) kot tudi drugih anorganskih učinkovin. V optimalnem primeru naj bi bila vrednost surovega pepela pri suhi pasji hrani pod 10 odstotki in pri mokri hrani pod 4 odstotki.
Pogosto je slišati, da naj bi bila ta vrednost kolikor je mogoče nizka. Vendar pa je treba razlikovati med anorganskimi onesnaženji in pomembnimi mineralnimi snovmi. Nizko vrednost je mogoče doseči na podlagi majhnega dodajanja pomembnih mineralnih snovi in zato te vrednosti ne smemo pavšalno vrednotiti kot znak kakovosti. Visoka vrednost pa nasprotno lahko kaže na onesnaženje.

Surove vlaknine

Prav tako v odstotkih so navedena »surova vlakna«, ki označujejo delež rastlinskih vlaknin v pasji hrani. Za prehrano psa so takšne vlaknine, kot je na primer celuloza, v omejeni količini pomembne. Spodbujajo namreč delovanje črevesja in oblikujejo iztrebke.
Če pa ima hrana previsok delež surovih vlaken, je pes ne more dobro prebavljati, kar povzroča napenjanje in izločanje velikih količin blata. Vlaknine namreč povečujejo volumen hrane, ne da bi dovajale energijo, Poleg tega povečujejo čas zadrževanja hrane v želodcu, tako da mora biti čas počitka po zaužitju hrane z visokim deležem vlaknin občutno daljši!
Poleg tega mora pes pri hrani, ki je bogata z vlakninami, zadostno piti, saj lahko te nase vežejo vodo v 100-kratniku lastne teže. Suha hrana naj bi v idealnem primeru vsebovala od 2 do 3 odstotke deleža surovih vlaken, pri mokri hrani pa so optimalne vrednosti okoli 0,5 odstotka.

Surove maščobe

Prav tako v odstotkih je naveden delež surovih maščob in daje informacijo o tem, koliko energijsko bogata je hrana. Poleg tega dovaja maščoba tudi pomembne esencialne maščobne kisline. Dobra suha hrana naj bi imela vrednost surove maščobe med 6 in 17 odstotki, za minimalno vrednost pa velja 5 odstotkov. Pri mokri hrani naj bi bile te vrednosti med 3 in 11 odstotki.
Vendar pa čista navedba v odstotkih nima zadostne izpovedne moči. Kakovost maščob je določena z izvorom in pripravo surovin ter absolutne in relativne vsebnosti nasičenih, enkratno nenasičenih in večkratno nenasičenih maščobnih kislin. Tega pa na žalost  iz etikete ni mogoče preprosto razbrati, temveč lahko to ocenjujemo prek seznama sestavin in načina priprave hrane.

PLATINUM naravna hrana za pse vsebuje optimalno razmerje in visoko kvaliteto surovega pepela, vlaknin in surovih maščob. Hrana vsebuje le kvalitetne vhodne sestavine, ki jih zagotavljamo s certifikatom TÜV Rheinland.

Ne iščite dalje, naročite naravno hrano PLATINUM še danes.