Select Page

izbira hrane za pse

Kaj je pomembno pri izbiri pasje hrane ?

Ustrezna izbira hrane za pse je zelo težka naloga za vsakega lastnika živali. Na slovenskem trgu obstaja na desetine proizvajalcev pasje hrane, ki prodajajo svoje izdelke tudi za manj kot 1€ / kg pa tudi za več kot 10€ / kg. Vendar je pred samo ceno bolj pomembna izbira prave hrane za pse, pa si poglejmo nekaj pomembnih dejstev:

Sestavine v Hrani za Pse

Sestavine so ključnega pomena, saj v največji meri vplivajo na zdravje našega psa. Sestavine morajo biti napisane na vsakem pakiranju pod posebnimi pogoji, ki jih določa zakon. Ponavadi lahko že z navedbo sestavin pridemo do prvega sklepa o količinski porazdelitvi sestavin v pasji hrani, saj so le te, glede na njihovo težo, navedene v padajočem vrstnem redu. Vendar veliko proizvajalcev izkorišča ohlapno zakonodajo in z raznimi marketinškimi triki kupcem obljublja nekaj, kar nato ne najdemo v njihovih proizvodih, članek na to temo si preberite na naslovu Deklaracija in reklamiranje obljub – ne pustite se zavesti!

Dejstvo št.1: Proizvajalci pasje hrane, ki uporabljajo kvalitetne sestavine nimajo česa skrivati in natančno navedejo vse sestavine (vrsta mesa, način obdelave…)

Naj bo vaša izbira hrane za pse sestavljena iz:

  • beljakovine iz svežega mesa,
  • lahko prebavljive ogljikove hidrate,
  • zelenjavo, vitamine in minerale, …

Sestavine za zdravo prehrano psov NE smejo vsebovati:

  • vabila in arome,
  • barvila in dišave,
  • ojačevalce okusa,
  • gensko spremenjene sestavine

Zdrava prehrana psov ne sme zaobiti svežega mesa. Pomembnost svežega mesa v pasji prehrani je podrobno opisana v člankih Zdrava prehrana psov in Psi potrebujejo meso !

Dejstvo št.2:  Najlažje prebavljiva hrana je Sveže Meso, zato mora biti vključeno v vašo primarno izbiro hrane za Pse!

Priprava Hrane za Pse

Kot so pomembne sestavine je pomembna tudi priprava hrane. Večina proizvajalcev uporablja klasični način priprave, ko mesno moko zmešajo z vodo in drugimi sestavinami, kot so maščobe, olja, vitamini, žita in rastlinski stranski proizvodi. Taka masa se nato preoblikuje v tako imenovanem ekstruderju pod tlakom in pri temperaturi 140-160 oC v brikete. Sestavine, ki se obdelujejo pri tako visokem tlaku in temperaturi izgubijo svojo hranilnost in so slabše prebavljive.
Pri pripravi  PLATINUM hrane za pse uporabljamo “Nežen parnik”, edinstveno metoda kuhanja, kjer prvo dodamo na koščke narezane kose mesa in ostale sestavine, ki se nato kuhajo pri 95 ° C v svojih lastnih sokovih, brez dodane vode! Nato se hrana počasi in previdno suši in dehidrira ter tako zagotavlja boljšo prebavljivost in boljši vnos hranil.
Način priprave hrane močno vpliva na kvaliteto beljakovin, ki so izredno pomembne za razvoj in vzdrževanje pasjega telesa ter so pomembni del organov in tkiv. Celoten članek na temo beljakovin si lahko preberete na naslovu  Lahko primerjaš beljakovine z beljakovinami?

Dejstvo št.3: Priprava pasje hrane mora ohraniti naravne sestavine, omogočiti optimalno prebavo in visok vnos hranil!

Zaključek

Pravilna prehrana psov je ključ do njihovega zdravja in dobrega počutja. PLATINUM z edinstveno metodo priprave, s kvalitetnimi sestavinami, z veliko svežega mesa (za 1kg PLATINUM hrane za pse potrebujemo kar 1,27 kg svežega mesa), pri 18% vlagi in čistem mesnem soku zagotavlja popoln okus, optimalno prebavljivost in boljši vnos hranil.

Naj ne bo izbira hrane za pse pretežka, poizkusite PLATINUM.