Hrana za starejše pse

0 KOMENTARJEV

Različna hrana za starejše pse - da ali ne?


Mnogo lastnikov starejših psov se sprašuje, ali moj senior potrebuje drugačno pasjo prehrano. Veliko je različnih mnenj in neznank na temo prehrane starejših psov, zato sem za tebe izbrskal nekaj prehranskih nasvetov, kako našega seniorja ohraniti zdravega in vitalnega.


V članku bomo obdelali:

  • proces staranja in starostne bolezni
  • spremembe v prebavnem traktu
  • potrebe starejših psov po energiji in hranilih

Proces staranja in starostne bolezni

Življenjski cikel psov

Staranje neizogibno prizadene vse naše pasje ljubljenčke.

Vendar kdaj mojega psa štejem za seniorčka? V zgornji tabeli so prikazane približne vrednosti v letih glede na velikost psa.


Iz tabele je razvidno, da je življenjska doba pri majhnih pasmah daljša kot pri večjih, zlasti daljša pa v primerjavi z zelo velikimi pasmami.


Pri velikih psih se obdobje "starosti" tako začne dosti prej kot pri manjših psih. Običajno so psi velikih pasem razvrščeni kot starejši od približno 6. do 8. leta starosti naprej, psi malih pasmah pa od približno 10. leta starosti naprej.


Za proces staranja je značilna večja dovzetnostjo za bolezni, predvsem diabetes, ledvične bolezni in bolezni srca.

Pojavljajo se tudi problemi z desnimi in zobni, zmanjša se imunska sposobnost, pojavijo se vedenjske spremembe, kot je na primer zmanjšanje učnih sposobnosti.

Spremembe v prebavnem traktu

Spremembe v prebavnem sistemu, predvsem pa izguba zob in bolezen dlesni, lahko zelo ovirajo vnos hrane. Pri zelo starih psih se lahko zmanjša tudi občutek za okus in/ali vonj.


Zato je potrebno psu ponuditi zelo okusno, zdravo in lahko prebavljivo hrano, da mu zagotovimo ustrezen vnos energije in prepotrebnih hranil.


Okusna in mehka suha hrana za pse in sočna mokra hrana za pse PLATINUM zagotavlja zadosten vnos prepotrebnih hranil tudi za starejše pse.

Potrebe starejših psov po energiji in hranilih

Vitek in mišičast senior

Po navadi je starost, in s tem manjša telesna aktivnost psov, povezana tudi z zmanjšano potrebo po energiji. 

Če starejšemu psu ne korigiramo dnevnega vnosa hrane, mu grozi prekomerna telesna teža in debelost z vsemi povezanimi zdravstvenimi težavami.


Zato je optimalno stanje pasjega telesa (proporcionalno in mišičasto telo) glavni dejavnik, ki podpira zdravo staranje psov.


Lastniki psov se moramo zavedati pomena prilagajanja dnevne količine hrane za vzdrževanje optimalne telesne kondicije pri starejših psih.

Pomembni dejavniki pri prehrani starejših psov

  • Energija - oskrbo z energijo je potrebno prilagoditi, da se ohrani optimalno telesno stanje. Potrebno je prilagoditi dnevno količino hrane in po potrebi zmanjšati količino "priboljškov", hrane "z mize" ipd.
  • Beljakovine - zmotno je prepričane, da je potrebno zmanjšati vnos beljakovin pri starejših psih. Izgubo telesne mase je potrebno preprečiti, zato je priporočljivo hranjenje z visoko kvalitetno hrano, ki vsebuje lahko prebavljive beljakovine iz svežega mesa. Beljakovine morajo zagotavljati tudi zadostno količino esencialnih aminokislin.
  • Omega-3 - Omega-3 maščobne kisline imajo pozitivni učinek na kožo in kožuh ter imajo antioksidativne in protivnetne sposobnosti, nahajajo pa se v Lanenem in Lososovem olju ter v ribah. 
  • Vlaknine - prehrana za starejše pse naj vsebujejo dovolj surovih vlaknin, da se zagotovi ustrezna gibljivost črevesja.
  • Minerali - ni posebnih podatkov za starejše pse, zato naj hrana vsebuje količino mineralov, ki je priporočljiva za odrasle pse.
  • Glukozamin - Ekstrakt zelenoustih školjk, bogat z glukozaminoglikani za podporo sklepov in sklepne (sinovialne) tekočine, vsebuje nenasičene omega-3 maščobne kisline, minerale, elemente v sledeh, vitamine in aminokisline ter je znan po svojem protivnetnem in protibolečinskem učinku.  

Zaključek - hrana za starejše pse


Ali boš za svojega seniorčka kupoval namenske komercialne linije hran za starejše pse ali pa boš dal prednost kvaliteti in ustrezno zmanjšal dnevno količino hrane - to je odvisno od tebe.
Predno se odločiš za zamenjavo hrane, preveri njeno sestavo in sestavine, naši seniorčki si to zaslužijo!

Naravna hrana za pse PLATINUM vsebuje, za razliko do ostalih komercialnih hran, lahko prebavljive beljakovine iz svežega mesa.
Poseben postopek priprave skupaj z dragocenimi sestavinami zagotavlja enostavno prebavo in zdravo ter veselo življenje naših seniorčkov.

platinum naravna prehrana tudi za starejše pse

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>