Hrana za pasje mladiče

0 KOMENTARJEV

Ne samo za lastnika, tudi za mladička, se s prihodom v novi dom začne razburljiv čas, poln doživetij.


Izbira prehrane je eden od najbolj ključnih dejavnikov za zdravje in srečno življenje tvojega mladička, zato bi ti želel pomagati pri pravilni izbiri njegove hrane.


V spodnjem članku boš izvedel:

 • prihod pasjega mladička v novi dom
 • zdrava prehrana od malega
 • pravilno hranjenje
 • kvalitetne beljakovine v prehrani mladega psa
 • prehod na hrano za odrasle pse
 • prehranska dopolnila - da ali ne?

Prihod pasjega mladička

Končno je prišel ta dan, ko mladiček pride v tvoj dom! Mladiček lahko sprva občuti strah in negotovost, saj je obdan z neznano okolico, novimi vonjavami ter zvoki.
Zdaj si ti odgovoren za ta mali klobčič dlake. Tvoja naloga je, da ga skrbno in nežno navadiš na novo »krdelo«. 

Ker bo mladiček na začetku izpostavljen množici novih občutkov, bo njegov imunski sistem hitro preobremenjen.


Če pa bo takoj dobil še povsem novo hrano, je to zanj lahko preveč, zato se hitro pojavi driska.

Pomembno:

V fazi privajanja, ki traja približno en teden, mladiču ponudi hrano, ki ti jo je dal vzreditelj.
Nato ga lahko hraniš s hrano po tvoji izbiri, na primer s  PLATINUM PUPPY Piščanec

Zdrava hrana za mlade pse

Zdrava prehrana mladega psa

Ali veš, da mladiči naredijo v enem letu telesni razvoj, za katerega človek potrebuje kar 15 let?

Izredno hitra rast zahteva kvalitetno in uravnoteženo pasjo hrano za mladiče, da lahko iz začetnega mladička zraste dobro proporcioniran in zdrav odrasel pes.


Zato je zelo pomembno, da mladička hranimo z visoko kvalitetno prehrano za mladiče in mlade pse, ki ustreza vsem potrebam našega hitro rastočega štirinožnega prijatelja.

Poseben poudarek in osnova za zdravje tvojega mladiča so kvalitetne sestavine. Tako kot njegovi predniki tudi tvoj mali hišni volkec potrebuje dnevno količino svežega mesa, da bo zdrav in zadovoljen užival življenje.

Kvalitetne sestavine - pasja hrana za mladiče

Za

 • sveže meso, namenjeno za človeško prehrano
 • lahko prebavljivi OH
 • hladno stiskana olja
 • dragocena zelišča

Proti

 • živalski in rastlinski stranski proizvodi
 • žita (gluten), soja, sladkor
 • arome in vabila
 • ojačevalci okusa in barvila
 • umetni konzervansi

Neodvisna novozelandska študija

Študija objavljena l. 2003 je preučila vzorec 552 psov v obdobju 5 let. Tudi če so rezultati ali zaključki nepopolni, ta študija kaže na neverjetno razliko med psi, ki se hranijo s komercialno pridelano prehrano in med psi, ki se hranijo z svežo hrano. Študija je pokazala, da naj bi ti psi živeli za skoraj 3 leta dalje!

Pravilno hranjenje pasjega mladička

Takoj po prihodu mladiča mu moraš dodeliti trajno in mirno mesto za hranjenje, na katerem bo lahko nemoteno praznil svojo posodo s hrano.
Vedno mora imeti na voljo tudi posodo z vodo.


Hrano, ki ostane v posodi, ali hrano, ki se je pes ni dotaknil, moraš vedno pospraviti takoj, ko se kuža umakne od posode.


Poskrbi, da bo imel tvoj novi družinski član vedno priložnost, da se po jedi odpočije.
Normalne igre mladiču sicer ni mogoče prepovedati (in je tudi ne smemo prepovedovati), toda neposredno po hranjenju mladiča ne animiraj k igri.


Predno je mladiček prišel k tebi, ga je vzreditelj verjetno hranil 3-krat dnevno. Ta cikel lahko ohraniš do šestega meseca starosti, nato pa preidi na hranjenje 2-krat dnevno (zjutraj in zvečer).

POMEMBNO

Izogibaj se pogostemu menjavanju hrane – s tem boš zadovoljili človeško potrebo po spremembi, vendar ne boš zadovoljil potreb tvojega psa.

Da bi se izognil prekomerni teži svojega psa, je potrebno upoštevati tudi uživanje priboljškov in drugih »dodatnih delikates« pri dnevnem odmerjanju količine hrane.

najbolši izbor naravNE HRANE ZA PSE 

Kvalitetne beljakovine v prehrani mladega psa

Kvalitetne beljakovine v prehrani mladega psa

Beljakovine so lahko živalskega ali rastlinskega izvora in so sestavljene iz aminokislin. Najpomembnejše so tako imenovane esencialne (nenadomestljive) aminokisline, ki jih pasje telo ne more proizvesti in jih moramo vnašati s prehrano. Uporabljajo se za razvoj in vzdrževanje telesa ter so pomembni del organov in tkiv


Beljakovine imajo tudi zelo specifično vlogo, saj jih telo potrebuje za ustvarjanje cele vrste encimov, hormonov in protiteles


Zato so beljakovine iz svežega mesa (meso mišic) glavna sestavina za zdravo prehrano mladega psa in ključne za njegov razvoj.


Visokokakovostne beljakovine iz svežega mesa morajo biti glavni sestavni del vsake suhe in mokre hrane za mladičke, saj jih mlado pasje telo lahko optimalno absorbira in izkoristi. 


Visok delež svežega mesa in drugih visokokakovostnih sestavin, skupaj s pazljivo pripravo tudi omogoča, da hrana v pasjem želodcu ne nabrekne ali fermentira (zmanjša možnost za zasuk želodca!).


Lažja prebavljivost in boljši vnos hranil zagotavljata manjšo dnevno potrebo (količino) po hrani. To pomeni, da je pasji želodec manj obremenjen, hrana pa se hitreje prebavi.

POMEMBNO

Pri pasji hrani je odločilnega pomena za kakšen vir in kakovost beljakovin gre. Samo navedbe o odstotku beljakovin, kot jih najdemo na deklaraciji vsake pasje hrane (surove beljakovine), so nepopolne in ne vplivajo na kvaliteto same hrane.

Prehod na hrano za odrasle pse

prehod iz hrane za mladičke

Za male pasme, kot sta jazbečar in mops, priporočamo, da se od starosti dvanajst mesecev dalje preide iz hrane za mlade pse na hrano za odrasle pse.
Pri srednje velikih psih, kot sta avstralski in borderski ovčar, se lahko na hrano za odrasle pse preide že pri starosti od šestega meseca dalje.
Še posebej velike pasme, kot sta bernardinec in rodezijski grebenar, pa lahko na hrano za odrasle pse preidejo že od štirih mesecev dalje. 

POMEMBNO

Če je kuža pred dopolnjenim prvim letom starosti prešel na hrano za odrasle pse (ADULT) je priporočljivo, da se psa hrani po tabeli za hranjenje mladičev, s čimer se zagotovi zadostno preskrbo s hranilnimi snovmi.

Prehranska dopolnila - da ali ne?

Ali boš pri hranjenju svojega pasjega podmladka posegel tudi po prehranskih dopolnilih, je odvisno od tega, za kakšno vrsto prehrane tvojega mladiča si se odločili:

Prehranska dopolnila in PLATINUM

Če si za svojega štirinožca izbral pasjo hrano PLATINUM PUPPY (in pozneje ADULT), ti ni treba dodajati nobenih prehranskih dodatkov, saj vsi okusi PLATINUM popolne naravne hrane za pse vsebujejo vse za zdravo odraščanje tvojega ljubljenčka.

Uporaba prehranskih dopolnil bi bila lahko celo škodljiva, saj dodajanje mineralov po nepotrebnem poruši uravnoteženo razmerje hranilnih snovi in elementov v sledovih, ki odlikuje izdelke PLATINUM.

PLATINUM in hranjenje s surovo hrano (BARF) ali hrano, ki jo kuhate sami

Če pa se boš odločil za kombinacijo hrane PLATINUM in hranjenja s surovo hrano (BARF) ali s hrano, ki jo boš skuhal sam, pa bo uporaba prehranskih dopolnil morda potrebna. 

Vendar se zavedaj, da lahko napačno odmerjanje prehranskih dopolnil dolgoročno škoduje tvojemu psu.

Pred uporabo se izčrpno pozanimaj o uporabi in doziranju!

OPOZORILO

Hranila, elemente v sledovih, kot tudi vitamine mora vsebovati vsaka pasja hrana in to v pravilni količini in pravem razmerju.

Zaradi možnosti težkih zdravstvenih posledic v primeru pomanjkanja ali prekomerne oskrbe, je potrebno biti zelo previden pri sestavi obrokov, ki jih pripravljaš sam.

Prehrana mladega psa


V obdobju rasti in razvoja je bistvenega pomena, da mladiču nudiš zdravo in uravnoteženo prehrano, s čimer boš postavil temelj za zdravo in veselo pasje življenje!

Mladički in mladi psi imajo posebne prehranske zahteve.
PLATINUM s svojo naravno sestavo in veliko svežega mesa ter optimalno prebavljivostjo zagotavlja zdrav in krepek razvoj za tvojega mladička.

PLATINUM Puppy Paket

vse za mladička!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>