Select Page

Hladni namigi za vroče pasje dni

Hladni namigi za vroče pasje dni

Hladni namigi za vroče pasje dni – Poletje se to leto ponovno kaže s povišanimi temperatami, ki pri naših spremljevalcih s kožuhom – podobno kot pri nas ljudeh – vplivajo na apetit in povzročajo težave. Toda obstajajo številne možnosti, kaj lahko naredimo, da je vročina za naše pse znosnejša.

Kljub vročini pa se ni treba odpovedati duševni in telesni razbremenitvi psa, saj večina psov za dobro počutje potrebuje dnevno zaposlitev. Priporočamo, da dolge sprehode, treninge in izdatno igro opravljate v hladnejših jutranjih in večernih urah ter da v opoldanski vročini aktivnost omejite le na »nujna« opravila.
Zlasti svetle in občutljive pasje smrčke morate pri tem pred opeklinami zaščititi s kremo za sončenje brez dišav (npr. za občutljivo kožo, za otroke/alergike), preden se boste s svojim štirinožcem podali na sonce.

Nekateri psi so sposobni sami preceniti svoje sposobnosti v vročih dneh, večja previdnost je potrebna pri aktivnih psih z močnimi nagoni. Ko se zbudi lovski nagon ali nagon po igri, se nekateri psi tako fiksirajo na svojo najljubšo žogo ali podoben predmet, da s se v gibanju povsem izčrpajo in pregrejejo.

Ob najbolj vročih urah dneva morajo imeti živali možnost, da počivajo na hladnem in senčnem mestu, v hiši, na hladnih tleh ali podobnem.

Psom, ki so občutljivi za temperature pa to pogosto ne zadošča, zato lahko poskrbimo za dodatno ohladitev z mokro brisačo. Ker se psi hladijo od spodaj navzgor, lahko mokro brisačo položite na tla in pes se naj nanjo uleže.

Psi se hladijo od spodaj navzgor !

Kot trgovske alternative k temu je mogoče v trgovinah dobiti hladilne odeje, hladilne ovratnice in podobno, ki prav tako hladijo in prizanesljivo vplivajo na krvni obtok.

Za pse, ki radi čofotajo v vodi, pa bo največje veselje in ohladitev prinesel skok v hladno vodo. Kdor v bližini nima naravne vode za plavanje in čofotanje, lahko svojega psa poleti razveseli z bazenom, veliko kadjo z vodo ali s čim podobnim. Prosimo, da pri tovrstnih pasjih bazenih vselej pazite na higieno in na svežo vodo.

Pasme psov z gostim kožuhom in z mnogo podlanke so dobesedno olajšane, če jim priskrbimo poletno pričesko in jim postrižemo debeli kožuh. Kajti zelo izrazita dlaka ne pomeni vselej tudi zadostne izolacijske zračne plasti med dlako oz. pod njo.

Če strnemo – Hladni namigi za vroče pasje dni :

  • veliko sveže in hladne vode
  • opravljamo aktivnosti v hladnejših jutranjih in večernih urah
  • ob vročih urah počitek na hladnem in senčnem mestu
  • psa hladimo od spodaj navzgor
  • bodimo pozorni na hidracijo psa  – pes naj pije dovolj količine. Preberite si FitDog članek na temo kako preprečiti dehidracijo psa v  vročih dneh in med fizično aktivnostjo.
  • nikoli ne puščajte psa samega v avtu!
  • ker večina psov obožuje plavanje izkoristite jezera, morje … in mu privoščite hladno kopel

S temi namigi želimo vam in vašemu štirinožcu srečno pasje poletje!