Socializacija in šolanje psa

Socializacija in šolanje

za dober odnos med človekom in psom

Socializacija in šolanje psa

S sprejemom v novo družino se za mladiča začne faza socializacije in z njo povezani pomembni razvojni koraki.

Tvoj mlad pes se v tem obdobju uči sobivanja s človekom in z ostalimi živalmi in pri tem osvaja osnovne oblike vedenja, kot je sobna čistoča, hoja poleg na povodcu, prvi ukazi, ipd. V svojem prvem letu življenja preživi razvoj od mladiča do mladega psa, vključno s puberteto. Zbira izkušnje, ki ga bodo v fizičnem in psihičnem oziru oblikovale za celotno pasje življenje. To obdobje prestavlja temelj odnosa med človekom in psom ter ga bo odločilno zaznamovalo.

Sprehodi

V tem začetnem času naj bodo sprehodi kratki, a dokaj pogosti, večkrat na dan (pet do šestkrat). Železno pravilo je: »Sprehod naj ne traja dlje, kot je starost mladiča v tednih.« Torej: če je tvoj mladič star dvanajst tednov, mu dvanajstminutni sprehod ne predstavlja nobenega problema. Tudi kratko pohajanje po mestu je lahko na programu, vendar naj to ne traja dlje kot 10 do 15 minut.

Pomembno: vse aktivnosti, ki trajajo dlje kot 30 minut, bodo mladiča, ki je mlajši od šest mesecev, pretirano obremenile!

Da bi mladiča navadil na okolico, ga moraš previdno seznanjati z vsakodnevnimi zvoki v hiši in na vrtu. Nato ga počasi navadi tudi na druge udeležence v prometu, kot so avtomobili, motorji, traktorji, avtobusi in železnica, kolesarji, rolkarji in tekači.
Obišči mestni park, park z divjimi živalmi, restavracije, postaje in vse, kar bi lahko bilo pomembno za poznejše življenje psa. Tudi tu velja: ne preobremeni svojega psa, temveč ga postopno spoznavaj z novim svetom in mu vselej daj občutek varnosti.

Ne pusti, da bi otroci brez nadzora vodili psa na sprehod. Ti še ne zmorejo prevideti nevarnih situacij, s katerimi se lahko sreča mladič.

Krivulja rasti psov

Za zdrav razvoj okostja in sklepov je pomembno, da pes ne raste prehitro. Zato je smiselno, da razvoj teže preverimo na podlagi krivulje rasti. Na podlagi te krivulje lahko ugotovimo, koliko naj bi pes ob določeni starosti tehtal.

počitek
Čas počitka

Mladič želi vselej držati korak s svojim krdelom in ne želi izgubiti stika z njim. Zato je občasno potrebno, da ga prav prisiliš k počitku. Čas počitka je treba vselej upoštevati po jedi, po sprehodu ali tudi po obisku male pasje šole. Mladiček mora imeti možnost, da se umakne na mirno mesto. Zlasti otroci v gospodinjstvu se morajo naučiti, da spoštujejo čas počitka psa. Otroci uživajo v času s svojimi novimi prijateljem, ne da bi se zavedali, kako pomemben dejavnik predstavlja za mladička prav počitek.

Sobna čistoča

Psi so po svoji naravi zelo čiste živali, ki poskušajo svoje območje obdržati čisto. Tako že od malega pazijo, da svojih potreb ne opravljajo v ležišču. Vendar pa ležišče ne sme biti preveliko, saj bodo v tem primeru potrebo opravili v enem kotu in spali v drugem. Vendar pa je mladič šele od približno 14. tedna dalje sposoben, da zadostno kontrolira mišico zapiralko mehurja. Do takrat mora malo potrebo opravljati na vsake dve ali tri ure – tako podnevi kot tudi ponoči.

Obstaja pa majhen trik, da se bo mladiček zlasti ponoči javil, predno bo želel opraviti potrebo. Okoli ležišča postavi karton, preko katerega sam ne bo mogel priti. Mladiček bo z rahlim cviljenjem opozoril nase. Čez dan pa pazi, da bo v rednih časovnih presledkih opravljal potrebo. Zlasti po jedi, spanju in igri.
Njegova govorica telesa bo delno že opozorila, ko bo tako daleč: nemirno teka naokrog, voha po tleh, se delno obrača in išče ustrezno mesto. V tem primeru ga preprosto nesi na mesto, kjer bo lahko opravil svojo potrebo.

Pomembno: tudi tvoje vedenje vpliva, ali se bo mladiček naučil želenega ravnanja. Če se zgodi nesreča, ga ne kaznuj, temveč reci jasno in odločno »ne«, s čimer boš izrazil svojo nezadovoljstvo in mu pokazal, kje lahko opravi potrebo.
V obratnem primeru pa ga izdatno pohvali – še posebej priljubljeni so pri tem priboljški. Bodi potrpežljiv! Da bo tvoj pes sobno čist, lahko traja nekaj dni ali tudi nekaj tednov.

postaviti meje
Postaviti meje

Pes želi postati del krdela in se mora naučiti svoje vloge v njem. Bodi od vsega začetka dosleden in mu določi jasne meje. Težje je psa odvaditi vedenja, ki se ga je prej naučil oz. smo ga tolerirali, kot pa da mu že od vsega začetka postaviš jasne meje.
Ko je mladič, je morda ljubko, če vedno skače po tebi ali grize čevlje. Majhnega nerodnega mladiča morda za to še pobožamo, dobi pozornost in pozitiven odziv. Težje ga je kasneje odvrniti od tega vedenja. Pes ne razume, zakaj to vedenje ni več tolerirano.

Tudi prostorsko lahko postavimo meje: štirinožec se mora naučiti, da zanj v hiši niso dostopni vsi prostori (npr. spalnica ali kopalnica) ali vsa mesta (npr. kavč ali postelja). Delaj vselej le s krepitvijo pozitivnega: če pokaže naučeno oz. želeno vedenje, ga pohvali in z nekaj potrpežljivosti in doslednosti bo to vedenje kazal tudi v prihodnje.

Tvoj pes želi tvoje priznanje in si prizadeva za pohvalo in pozornost. S približno šestim mesecem se pri psih začne puberteta. V tem času bodo tvoje vodstvene kvalitete in položaj v družinskem krdelu na preizkušnji. Na tebi je da pokažeš, da je treba ukaze upoštevati in da si vodja krdela.
Tudi če te pes postavlja na preizkušnjo, da bi tako uveljavil svojo voljo, sta najboljši recept proti temu doslednost in mir. Pokazati mu moraš, da neposlušnost nima uspeha, sicer se bo njegovo predrzno vedenje nadaljevalo in se še okrepilo.

Pomembno: pri uresničevanju pravil morajo vsi (družinski člani) ravnati enako.

socializacija in šolanje
Šola za pasje mladičke

Za uspešno socializacijo tvojega novega družinskega člana je zelo priporočljivo, da obiščeš pasjo šolo ali šolo za mladičke. Tukaj se mladiči naučijo ustreznega socialnega stika z drugimi psi enake starosti. Poleg tega lahko tukaj pod nadzorom in na način, ki ustreza njihovi starosti, spoznavajo različna področja svojega okolja, lahko pa tudi divjajo z enako starimi psi.

Obišči pasjo šolo v tvoji bližini in se pozanimaj, kakšen program ti lahko ponudijo. V pasji šoli se mladički naučijo prvih ukazov, ti pa boš dobili koristne nasvete za nadaljnjo vzgojo tvojega odraščajočega psa.

Recept za uspešno vzgojo je kanček doslednosti, kanček ljubezni in ščepec rednega treninga, ter seveda redna uporaba naučenih spretnosti v praksi.
Ti in tvoj pes bosta imela največ veselja, če ga čim bolj enostavno vključiš v tvoj vsakdanjik. Temelj tega je obvladanje osnovnih ukazov, kot so »sedi«, »prostor«, »sem« in hoja poleg na povodcu. Uspešna vzgoja vodi do zaupanja med človekom in psom in bogati naše življenje. Čisto tako, kot si želel in upal.

Puppy paket - vse kar potrebuje tvoj mladiček