Rast pasjega mladiča

Zdrava prehrana

za optimalno rast in zdravje mladiča

Rast pasjega mladiča

Od tretjega do sedmega meseca je glavno obdobje rasti tvojega mladička. Presenečen boš nad tem, kako hitro raste tvoj mladiček. Mali nerodni štirinožec, ki je bil nekdaj velik za prgišče, bo odraščal v velikih korakih.

Trajanje in hitrost rasti

Medtem ko psi malih pasem že pri osmih mesecih odrastejo, rastejo srednje veliki psi do enega leta. Pripadniki velikih pasem rastejo do leta in pol in predstavniki zelo velikih pasem psov do približno dveh let, ko dosežejo svojo dokončno velikost. Jazbečar tehta ob svojem prvem rojstnem dnevu 25-krat toliko kot ob svojem rojstvu. V nasprotju s tem se teža doge v enakem časovnem obdobju postoteri.

Tvoj pes v prvih mesecih hitro pridobiva na mišični masi, ki pa jo nosi še zelo mehko ogrodje kosti. Da bi preprečili trajne poškodbe, moraš svojega psa v prvih mesecih čuvati in se izogibati zlasti hoji po stopnicah, teku ob kolesu ali predolgim sprehodom.
Da se bo lahko tvoj mladič razvil v zdravega odraslega psa, je esencialnega pomena zlasti uravnotežena prehrana. Poleg kakovosti in sestave same hrane ima pomembno vlogo pri rasti tudi količina hrane in vnos energije. Če mladič zaužije preveč kalorij, kot jih potrebuje, se ta presežna energija usmeri v rast. To zlasti velja za mladiče velikih pasem, saj so mladiči velikih pasem le redko debeli. Mladič tako pogosto ostane zelo vitek. To lastniku psa otežuje, da bi realno ocenil prehransko stanje in potrebno količino hrane.

Krivulja rasti psov

Za zdrav razvoj okostja in sklepov je pomembno, da pes ne raste prehitro. Zato je smiselno, da razvoj teže preverimo na podlagi krivulje rasti. Na podlagi te krivulje lahko ugotovimo, koliko naj bi pes ob določeni starosti tehtal.

krivulja rasti
Pričakovana končna teža

Najbolj opazno se razlikujejo psi po svoji končni teži: tako je na primer med odraslo čivavo in odraslim bernardincem razlika v teži v razmerju 1 proti 80.
Takšne velike razlike je treba upoštevati, ko gre za optimalno prehrano tvojega psa.

Razvojne faze mladiča

Po rojstvu gre mladič skozi več razvojnih faz:
Neonatalna faza: od 1. do 2. tedna.V prvih dveh tednih po rojstvu so oči in zunanji sluhovodi še zaprti, voh pa je že dobro razvit. S tem in s sočasnim iskanjem izvira toplote najde mladič pot do seskov, napolnjenih z mlekom. Telesne temperature še ne more samostojno uravnavati. Psiček skoraj ves dan spi ali sesa mleko.
Prehodna faza: 3. teden. Oči in sluhovodi se odprejo in mladič lahko zdaj vidi in sliši. Začne postajati bolj okreten in se bolj zavedati svoje okolice, zlasti svojih bratcev in sestric v leglu. Pokažejo se prvi zobki.
Faza vtisnenja: od 4. do 7. tedna. Mladiček začne bolje spoznavati svojo okolico. Sposoben je dojemati okoljske dražljaje in postaja vedno bolj radoveden. Do določene mere se pojavljajo razlike v temperamentu. Pomembno je, da mladiček v tej fazi ni izoliran. Pomemben je stik z bratci in s sestricami v leglu kot tudi stik s človekom.
Faza socializacije: od 8. do 12. tedna.To je zelo pomembna faza v razvoju psa. V tem obdobju lahko trajno vplivamo na vedenje psa v prihodnosti. Spoznati mora čim več stvari, vendar z vtisi in dražljaji ne smemo pretiravati. Cilj je pes, ki bo lahko tudi v zanj novih situacijah deloval suvereno in samozavestno. Pomembna osnova za harmonično sožitje človeka in živali!
Faza rangiranja in razvrščanja v krdelu: od 3. do 6. meseca.Pes išče svoj položaj v odnosu do svojih socialnih partnerjev. V tej fazi je pomembno, da mladič spozna svoje meje. Prejeti mora jasna in zanj razumljiva pravila.
Pubertetna faza: od 7. do 12. meseca. Praviloma samec v tej starosti prvič dvigne nogo in samica doživi svojo prvo gonitev. To pogosto spremlja »faza kljubovanja«, v kateri pes pozabi stvari, ki se jih je naučil in preizkuša svoje meje. Pomembno je, da še naprej delamo s psom dosledno a ljubeznivo.
Faza zorenja: od 12. do 30. meseca. V zadnji fazi mladi pes dokončno odraste. Pomembno je, da neprekinjeno vadimo z njim. Psa je treba – tako telesno kot tudi duševno – spodbujati, z učenjem ne prenehamo. Skupna aktivnost spodbuja vez in zaupanje med psom in vodnikom!

Puppy paket - vse kar potrebuje tvoj mladiček