Mali nemški špic

Mali nemški špic

Mali nemški špic - ta majhen, a izjemno ljubek pes je pravi dobrovoljec, ki bo osvojil tvoje srce v trenutku. Ne samo, da je neverjetno prikupen, ampak je tudi zelo navezan na svojega lastnika. V tem članku vam bomo razkrili vse, kar moraš vedeti o tej čudoviti pasmi, od njihovega videza do njihovega značaja! Pripravi se na popolno dozo navdušenja in spoznajte pasmo Mali nemški špic!

Hitri pregled

Velikost: Majhna
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: DA
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 23 cm do 29 cm
  • Teža: od 3 kg do 4 kg
  • Življenjska doba: od 15 do 20 let
  • Dlaka je dolga in gosta ter ima debelo podlanko.
  • Mali nemški špic lahko biva v stanovanju ali pa na prostem, kjer bo še posebej užival v manjšem ograjenem vrtu. V stanovanju pa ima pogosto težave s čistočo.
  • Kljub temu da je pasma primerna za začetnike, mora biti njen lastnik samozavesten in avtoritativen.
  • Pasma je primerna tudi za alergike.
  • Ni primeren za zelo majhne otroke, a se nanje lahko privadi. Bolje pa se bo razumel s starejšimi otroci, ki bodo znali vzpostaviti zadostno mero avtoritete.
  • Mali nemški špic je precej inteligenten in učljiv ter zato primeren za agillity, Rally obedience, frizbi in ostale pasje športe. Kljub temu da se lahko zadovolji z dnevnimi sprehodi, bo z veseljem sodeloval tudi pri bolj dolgotrajnih aktivnostih.

Zdravje

Gre za zelo zdravo pasmo, ki nima znanih genetskih težav.
Se pa pri pasmi pogosteje pojavljajo predvsem težave s kožo (najpogosteje akne in ogrci), ki pa jih je mogoče z upoštevanjem veterinarja in dosledno nego omejiti in tudi preprečiti.

Vzgoja in aktivnosti

Pri tej pasmi je ključno, da s šolanjem začnete že navsezgodaj in ste pri tem kar se da dosledni.
Najpomembnejše je, da čim prej vzpostavite avtoriteto in se pri izvajanju ukazov vztrajni.

Pri šolanju uporabljajte izključno pozitivne metode, pozitivno motivacijo in nagrajevanje, saj boste z uporabo vpitja in grobosti dosegli kvečjemu nasprotni učinek.
Mali nemški špic je namreč zelo občutljiva in nežna pasma, ki se na svojega lastnika močno naveže – z uporabo prisile pa boste ta odnos močno skrhali.
V kolikor boste torej vzpostavili zadostno avtoriteto in spoštljiv odnos, boste dobili ustrežljivega in poslušnega psa.

Še malo več energije pa boste morali posvetiti navajanju na čistočo, s čimer ima ta pasma v stanovanju lahko težave.
Drugače pa je to zelo inteligentna in tudi učljiva pasma, ki jo je mogoče, kljub njihovi občasni trmi, naučiti najrazličnejše trike.

Pasma sicer ne potrebuje veliko gibanja in bo zadovoljna z dnevnimi sprehodi in igro, a bo kljub temu uživala v kakršnih koli pasjih aktivnostih in daljšem potepanju v naravi s svojim lastnikom.
Zaradi njihove inteligence in želje po druženju z lastnikom, pa je pasma še posebej primerna za agillity, Rally obedience, frizbi in ostale pasje športe. 

Hranjenje

Pasma je navadno pri hrani precej izbirčna, kar lahko pripelje tudi do prekomerne telesne teže.
Da bi se temu izognil, je priporočljivo razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke na dan.

Prav tako je priporočljiva uporaba kvalitetne pasje hrane, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
S tem bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Ker pa ima pasma tudi zelo gosto in bujno dlako, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane, ki vsebuje kar se da veliko količino svežega mesa, hladno stiskana olja in ostale naravne sestavine, ki bodo poskrbele za zdravo in sijočo dlako ter kožo..

Dlaka in nega

Mali nemški špic ima dolgo gosto dlako, ki sestoji iz zunanje plasti, katera je ravna in zelo bujna, ter podlanke, ki pa je kratka in debela.

Ker je njegova dlaka daljša in zelo gosta, je za nego potrebno nameniti malo več časa.
Priporočljivo je namreč dnevno krtačenje, pri čemer boste takoj razvozlali vse morebitne vozle, drugače pa zadostuje krtačenje enkrat na teden.

Dnevno krtačenje pa je vseeno obvezno v času menjave dlake, saj je takrat njeno izpadanje veliko bolj izrazito.
Ker pa je česanje za pasmo lahko precej neprijetno in posledično za lastnike zamudno, je priporočljivo na česanje navaditi že mladiča.

Otroci in druge živali

Mali nemški špic je zavoljo svoje velikosti in karakterja primernejša družba za starejše otroke.
Mlajši otroci lahko namreč njegovo krhko telo hitro poškodujejo, na kar se pes lahko odzove tudi z agresijo.

Prav tako pa se lahko pes ob prisotnosti majhnih otrok počuti zapostavljenega, saj bodo njegovi lastniki več pozornosti namenili otroku kot njemu, kar lahko hitro vodi tudi v ljubosumje.
Tudi starejše otroke je potrebno naučiti pravilnega ravnanja s psom, predvsem pa morajo znati vzpostaviti avtoriteto nad psom, saj bodo le tako z njim razvili spoštljiv odnos.

V kolikor boste psa primerno in dovolj zgodaj socializirali, se bo dobro razumel tako z ostalimi psi kot z manjšimi živalmi v gospodinjstvu - pri teh pa je ključnega pomena, da bodo skupaj takoj, ko bo kužek prišel v nov dom.