Akita Inu

Akita Inu

Akita inu je pes, ki zaradi svojega močnega značaja zahteva izkušenega lastnika, kateri se bo psu in njegovemu šolanju popolnoma posvetili, v zameno pa dobil izrazito zvestega in zaščitniškega prijatelja. Pridruži se nam in spoznaj to čudovito pasmo, ki bo tvoja zvesta sopotnica v vseh življenjskih dogodivščinah!

Hitri pregled

Velikost: Velika
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: DA
Primeren za družine z mlajšimi otroci: NE
Primeren za čuvaja: DA

Pregled glavnih značilnosti

 • Velikost: od 61 cm do 67 cm
 • Teža: med 30 kg in 40 kg
 • Življenjska doba: od 10 od 14 let
 • Dlaka je srednje dolga z gosto podlanko ter močno izpada.
 • Primeren bivalni prostor je večje ograjeno dvorišče ali pa stanovanje, a zgolj ob zadostni vsakodnevni aktivnosti.
 • Pri pasmi izstopa njena vdanost in zvestoba lastniku.
 • Akita inu ima prirojen nagon po varovanju in je zato izredno zaščitniški do svojih bližnjih ter do svojega ozemlja
 • Pasma je izrazito zaščitniška tudi do svoje hrane.
 • Kljub temu da ne lajajo pogosto, te psi ustvarjajo nenavadne zvoke, kot so cviljenje, zavijanje, tiho renčanje in podobno.
 • Pasma je po svoji naravi zelo dominantna, zato potrebuje izkušenega lastnika.
 • Priporočljivo jih je izšolati vsaj v osnovah poslušnosti

Zgodovina pasme

Akita inu izvira iz Japonske in predstavlja eno izmed najstarejših japonskih avtohtonih pasem.
Prvotno se je pasma imenovala Veliki japonski pes, a se je kasneje iz le-te razvila posebna linija manjših psov s svetlimi gobci, izrazito močjo in značajem – pasma akita inu.

Pse so uporabljali za lov na jelene in medvede, kot pomočnike pri ribolovu, kot pse čuvaje ter bojne in vlečne pse.
Posledično je pasma najprej domovala pretežno na podeželju, kasneje pa se je razširila tudi na dvor. V času druge svetovne vojne je pasma sicer skoraj izumrla, saj so jo vojaki in civilisti uporabljali za hrano in krzno.

Na Japonskem pa akita inu še danes velja za svetega psa, saj ljudje verjamejo, da kipci teh psov k hiši prinašajo zdravje, srečo in radost.

Velikost

Akita Inu je pasma z močno in kompaktno konstrukcijo, kjer so samci visoki med 64 in 70 cm in tehtajo okoli 40 kg, samice pa so nekoliko manjše in tako merijo med 58 in 64 cm ter tehtajo okoli 32 kg.

Karakter

Najizrazitejša karakteristika pasme je njena vdanost in zvestoba svojemu lastniku. Ker so lastniku tako naklonjeni, želijo z njim preživeti tudi veliko svojega časa.
Zato se bodo že v rani mladosti izrazito navezali na osebo, ki jim bo posvečala največ svojega časa in z njimi vzpostavila avtoritativen odnos.

Ljubeznivi bodo tudi do ostalih družinskih članov, a bodo do njih vseeno nekoliko zadržani.
Poleg tega je to tudi pasma z močnim nagonom po varovanju in zaščiti tako svojih bližnjih kot svojega ozemlja.

Kadar bo pasma zaznala, da je njej poznana oseba v nevarnosti, se bo nemudoma odzvala in se brez premisleka izpostavila nevarnosti. Kljub temu te psi do ljudi navadno niso agresivni, a tujcev ne marajo preveč in so do njih precej nezaupljivi.

Zdravje

Pasma je načeloma zdrava, a se kljub temu pogosteje pojavljajo displazija kolkov, kožne alergije, očesne bolezni, kost sta siva mrena in glavkom,zasuk želodca, Acquired Myathenia Gravis - avtoimunska bolezen, ki uničuje beljakovine v mišicah, itd.

Vzgoja in aktivnosti

Akita inu je že po naravi zelo dominanten pes in zato potrebuje izkušenega lastnika, ki zna vzpostaviti avtoriteto.
V nasprotnem primeru pes lahko postane neobvladljiv. Šolanje lahko predstavlja velik izziv, saj je pasma zelo trmasta in kljubovalna.

Neodločen lastnik tako ne pride v poštev. Spoštljiv odnos med lastnikom in psom lahko vzpostavite tudi tako, da psu ne pustite spati na privzdignjenih površinah, kot sta postelja in kavč, ki sta rezervirana za nas.

Ker gre za zelo inteligenten in učljive pse, bodo hitro dojeli kaj pričakujete od njih. Kljub temu vašim ukazom ne bodo slepo sledili, zato morate biti pri šolanju potrpežljivi, dosledni in uporabljati pozitivno motivacijo.
Ker tudi hitro izgubijo zanimanje, je priporočljivo izvajati več krajših treningov.
Akita inu je prav tako pes, ki ima rad rutino in redne zadolžitve. Kar pa se tiče aktivnosti, pasma potrebuje vsaj en daljši vsakodnevni sprehod.

Prav tako so te psi idealni spremljevalci za pohod v gore in odlični plavalci.

Hranjenje

Ker je akita inu pasma pri kateri se pogosto pojavlja zasuk želodca, je pomembno, da psu zagotovite naravno pasjo hrano, ki je lahko prebavljiva, v želodcu ne nabrekne in pasjega želodca tako ne obremenjuje preveč.
Pasma lahko zaradi bolezni trpi tudi za pomanjkanjem beljakovin, zato naj bo pasja hrana prav tako polna kakovostnega svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov in beljakovin, potrebnih za krepitev in gradnjo mišic.

Hrana mora biti bogata z naravnimi beljakovinami, ki omogočajo razvoj močnih mišic, z zelenjavo z naravnimi antioksidanti in olji za optimalno ravnovesje maščob.

Dlaka in nega

Pasma ima srednje dolgo in gosto dlako z mehko podlanko, katere izpadanje je precej močno.
Tako je tedensko krtačenje obvezno, trikrat na leto, ko pes menja dlako, pa je dosledno in intenzivno krtačenje še toliko bolj pomembno.

Povsem obratno pa je s kopanjem, saj ta pes nima izrazitega telesnega vonja in ga zato ni priporočljivo prepogosto kopati.
S tem boste ohranili vodoodporne lastnosti njegove dlake. Pomembno je tudi, da se po vsakem umivanju ali plavanju, njihova gosta dlaka zares posuši.

Prav tako pa si je pomembno zapomniti, da se te pasme ne striže.

Otroci in druge živali

Do otrok so načeloma nežni, zaščitniški in potrpežljivi, a ker je pasmo težko primerno izšolati, njihovo druženje z otroki, še posebej majhnimi, ni priporočljivo.

Do drugih psov lahko pokažejo znake agresije, zato morate imeti te pse na sprehodu vselej na povodcu. Ostale majhne živali lahko vidijo kot plen in jih bodo zato želel preganjati.

Z domačimi ljubljenčki se bodo dobro razumeli le ob pogoju, da bodo z njimi odraščali že od malega in jih boste pri tem ustrezno socializirali.