Dobra mačja hrana

Dobra mačja hrana

Samo najboljše za našo žametno kosmatinko!

Kaj potrebuje dobra mačja hrana?

Hrana za mačke je na voljo v mokri ali suhi obliki, od poceni do drage in v najrazličnejših okusih. Bistvenega pomena pa je, da je kvaliteta izbrane mačje hrane ustrezna, da jo mačka z veseljem poje in da s tem zaužije vsa potrebna hranila. To zveni razmeroma preprosto, toda kaj točno pomeni "kvalitetna" mačja hrana?
Še posebej danes, ko je na trgu na voljo velika izbira mačje hrane, je težko izbrati tisto najboljšo. Zato ti bomo  v tem članku pomagali razumeti, kaj je zares pomembno, ko gre za dobro mačjo hrano in katere sestavine morajo biti vključene.

HRANA ZA MAČKE SKOZI STOLETJA

Mačke so živele v sožitju z ljudmi že tisočletja, še precej preden so bile udomačene. Sobivanje je prineslo prednosti za obe strani: mačke so lovile glodavce, kot so miši, ki so ljudem kradli hrano, za mačke pa je bilo v bližini ljudi vedno dovolj hrane (poleg miši, ki so zagotavljale najboljšo prehrano, so jim bili na voljo tudi ostanki človeške hrane).
Zato so še danes mačke na kmetijah nepogrešljive. V nasprotju pa se je v mestnih bivališčih mačja prehran preusmerila z miši ali druge "hrane iz proste reje" na mačjo hrano, postreženo v krožniku. S pomočjo komercialne mačje hrane ljudje svoje ljubljenčke enostavno nahranimo in vemo, da je zanje dobro poskrbljeno.
Prvo industrijsko proizvedeno hrano za mačke je podjetje Spratt lansiralo že davnega leta 1876. Danes je proizvodnja mačje hrane velik trg, ki lastnikom hišnih ljubljenčkov ponuja širok izbor izdelkov.

Hrana za mačke skozi stoletja

Hrana za mačke skozi stoletja

KAJ MAČKE POTREBUJEJO ZA SVOJE DNEVNE POTREBE?

Mačke so mesojede živali in njihovo telo, vključno s prebavili, je temu prilagojeno. Kot mesojede živali imajo kratko črevo, ki lahko optimalno prebavi meso in vsebovane ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. Če poznamo to dejstvo, je odgovor na vprašanje "kaj potrebuje dobra mačja hrana" nadvse preprost – meso!
Zakaj? Ker mora biti dobra hrana vedno tudi vrstam primerna hrana! To pomeni, da bo s tako hrano mačka prejela vsa hranila, ki jih potrebuje za svoje dnevne potrebe, in jih bo hkrati tudi optimalno predelala. Kakovostna mačja hrana naj bi tako vsebovala vsaj 80 odstotkov ali več mesa. V naravi bi bila na primer miš za mačko optimalno kosilo, ker sestoji predvsem iz mesa, vsebuje pa tudi majhen delež rastlinskih sestavin (zaradi zaužitih in v želodcu prebavljenih rastlin), ki bi jih mačka delno tudi pojedla.

Pomemben pa ni le delež mesa v hrani, ampak tudi njegova kakovost. Povprečna industrijska mačja hrana sestoji iz majhnega deleža mesa, ki je poleg tega slabše kakovosti. Razlog je v tem, da je meso – zlasti meso visoke kakovosti – dražje. Proizvajalci industrijske mačje hrane zato radi posegajo po poceni stranskih proizvodih, kot so klavniški odpadki, proizvodni odpadki živilske industrije ali meso slabše kakovosti. Kot alternativa svežemu mesu se v mačji hrani pogosto uporablja tudi mesno-kostna moka ali mesna moka.
 V Nemčiji je tudi zakonsko dovoljeno dodajati stare industrijske ali gostinske maščobe, umetne encime in aditive ter hrano za mačke umetno narediti bolj privlačno z ojačevalci okusa, barve in vonja. Žal se tukaj varčuje na napačni strani, saj tudi če mačka hrano poje, gre to na račun njenega zdravja.

Proizvajalec mora na vsako mačjo hrano navesti sestavine. Pri tem moraš biti pozoren ne le na same sestavine, temveč tudi na vrstni red sestavin. Sestavine so namreč navedene v padajočem vrstnem redu glede na količino in tako hitro pokažejo, na kateri glavni sestavini temelji mačja hrana.
Pomembne niso le tiste sestavine, ki jih hrana vsebuje, ampak tudi tiste, ki se jim je treba v hrani za mačke izogibati:

  • sladkor,
  • aditivi,
  • visoka vsebnost žit,
  • voda,
  • mesna moka ali mesno-kostna moka.

Sladkor se uporablja predvsem v poceni industrijski hrani, da bi bila ljudem videti lepša. Jedem se ga vmeša zato, da meso med kuhanjem ne posivi in ​​tako v posodi izgleda bolj okusno.

Aditivi v mačji hrani ne izboljšujejo njene kakovosti, ampak delujejo ravno nasprotno: njihov namen je prikriti slabo kakovost hrane. Za ta namen se uporabljajo atraktanti (tj. ojačevalci okusa). Za izboljšanje vonja, okusa in videza (npr. barve) se uporabljajo sintetični dodatki. Kajti če je mačja hrana narejena iz poceni sestavin, kot je nekvalitetno meso (zdrob) in veliko žitaric, se je mačke verjetno ne bi niti dotaknile. Da bi hrana za mačke delovala bolj privlačno, lahko vsebuje tudi konzervanse in glutamat. Glutamat se ne uporablja le za umetno izboljšanje okusa, ampak naj bi v možganih sprožil umeten občutek lakote in tako še okrepil naravni apetit. Poleg tega, da lahko aditivi "pretentajo" čute, kot so okus, videz in vonj, s katerimi si mačke izberejo svoji vrsti primerno hrano, lahko sprožijo tudi alergije.

V mačji hrani se je potrebno izogibati tudi visokega deleža žitaric (z glutenom), kot sta pšenica ali oves. Ta sestavina je zelo priljubljena, ker je napram mesu cenejša in se hrani dodaja predvsem za povečanje dobička.

Naslednja priljubljena sestavina – ker je zelo poceni – je voda, ki dobesedno razvodeni hrano. Zato moraš biti pozoren na priporočen dnevni vnos hrane, saj bo mačka dnevno potrebovala večjo količino hrane, ki vsebuje velik delež vode ali pšenice. Nasprotno bo visokokakovostne hrane mačka dnevno potrebovala manj. To pomeni, da bo včasih poceni industrijska hrana za mačke na polici sicer izgledala najceneje, a ker jo mora mačka pojesti v precej večjih količinah kot visokokakovostno hrano, da zadosti svojim prehrambnim potrebam, jo moraš kupiti v precej večjih količinah kot kakovostno mačjo hrano. Poleg tega je treba upoštevati tudi zdravstveni vidik, saj sestavine, kot sta pšenica in sladkor, niso del mačje naravne prehrane in lahko dolgoročno škodujejo njej in njenim organom, predvsem prebavnemu sistemu.

Tudi uporaba mesne ali mesno-kostne moke nakazuje, da je mačja hrana slabše kakovosti. Razlog je v kakovosti živalskih beljakovin, ki so v mesni ali mesno-kostni moki nižje kot v svežem mesu, saj je živalska moka odpadek mesne industrije, ki je bil pred predelavo v mačjo hrano že večkrat močno segret. Mesna moka ali mesno-kostna moka ter rastlinski viri beljakovin imajo v primerjavi s svežim mesom nižjo prebavljivost beljakovin in nižjo biološko vrednost, enako velja za vsebnost hranil. Mačja hrana naj bo zato pripravljena samo iz svežega mesa.

POMEMBEN JE NAČIN PRIPRAVE!
Različni postopki izdelave lahko močno vplivajo na kakovost in hranilno vrednost mačje hrane.

Različni postopki izdelave lahko močno vplivajo na kakovost in hranilno vrednost mačje hrane.

Kaj ti pomagajo najboljše sestavine ali najvišja vsebnost mesa, če se zaradi metode priprave hrane vsi vitamini, elementi v sledovih in aminokisline skuhajo (s tem pa izničijo) in jih je zato treba umetno dodati nazaj? To se na žalost dogaja pri večini mačje hrane na trgu. Do tega pride zato, ker se sestavine skupaj z vodo stisnejo pod visokim pritiskom in pri visokih temperaturah, da nastane voljna "mesna mešanica". Iz te mešanice se nato oblikujejo majhni koščki, ki se ponovno spustijo skozi sušilnik, predno se zapakirajo in prodajo kot običajna suha mačja hrana. Mačkam je takšna suha hrana všeč in jo vsakodnevno rade jedo, vendar lahko po mnenju veterinarjev nizka kakovost tega proizvodnega procesa srednje- do dolgoročno škoduje zdravju mačke. 

V nasprotju s tem pri PLATINUM-u za pripravo suhe hrane za mačke uporabljamo metodo Freshmeatdryer. Glavna sestavina naše hrane za mačke je sveže meso, ki zaradi inovativnega postopka priprave ohrani vsa naravna mikrohranila in aminokisline, rezultat pa je nadvse hranljiva suha hrana.
Pri metodi Freshmeatdryer se sveže meso skupaj z ostalimi pomembnimi sestavinami dlje časa suši pri nizki temperaturi in z nenehnim kroženjem zraka. Počasen in enakomeren proces sušenja ohranja naravni okus mesa, hkrati pa ne znižuje hranilne vrednosti sestavin. MeatCrisp je zato izredno okusen in hranljiv obrok za tvojo mačko, ki ne potrebuje prehranskih dodatkov ali ojačevalcev okusa.

ZAKLJUČEK
MeatCrisp po metodi Freshmeatdryer je več kot le mačja hrana!

MeatCrisp po metodi Freshmeatdryer je več kot le mačja hrana!

Če si za svojo mačko ne želiš zgolj okusne hrane, ampak tudi hrano, ki jo bo mačka lahko prebavila in ji bo vsakodnevno zagotovila vse potrebno za zdravo in srečno življenje, bodi pri izbiri mačje hrane pozoren na naslednje:

  • Proizvodni proces mačje hrane: priprava hrane mora biti nadvse nežna, da se vitamini, elementi v sledeh in aminokisline ne izničijo.
  • Ali je mačja hrana pripravljena iz svežega mesa ali zgolj iz mesne oz. mesno-kostne moke? 
  • Ali hrana vsebuje malo ali nič svežega mesa? (Optimalna količina mesa za tvojo mačko je 80 odstotkov ali več.)
  • Kakšen je delež ogljikovih hidratov (kot želenega dodatka k mačji hrani)?
  • Ali hrana namesto s hranili bogatega mesnega soka vsebuje vodo brez hranil?
  • Ali so bile hranilne snovi in ​​arome v mačjo hrano naknadno umetno dodane?
  • Dobra hrana za mačke ne potrebuje umetnih arom, da bi bila mamljiva. Izogibaj se mačji hrani z umetnimi ojačevalci okusa, barve in vonja!
Freshmeatdryer - popolna suha hrana za mačke
Dobra

Mačja hrana

Samo najboljše za našo žametno kosmatinko!

Spoznaj PLATINUM MeatCrisp - popolno suho hrano za vašo mačko! Prednosti govorijo same zase: 

  • 83 % svežega mesa (brez mesne moke ali mesno-kostne moke)
  • Freshmeatdryer kot proizvodnji proces
  • Naravne sestavine
  • Brez atraktantov 
  • Brez žit, ki vsebujejo gluten
  • Hranljivo in lahko prebavljivo
  • Optimalna količina tavrina

In prepričani smo, da bo tvoja mačka navdušena. Tako prepričani, da ti nudimo 30-dnevno garancijo vračila denarja za vse naše izdelke. Ne glede na razlog, bodisi če izdelke ne sprejme tvoj ljubljenček ali če z njimi nisi zadovoljen ti.že.