Moja mačka noče več jesti, kaj naj storim?
Na pomoč

mačka noče jesti!

vzroki in nasveti

Moja mačka noče več jesti, kaj naj storim?

Skoraj vsak mačji lastnik se bo strinjal, da so mačke glede hrane zelo izbirčna. Ampak ne glede na to, kako zahteven okus ima tvoja mačka, je nenavadno, če ta nenadoma preneha jesti svojo hrano, ki jo je navajena.

MAČKA NE JE VEČ: VZROKI IN RAZLOGI

Razlogov, zakaj mačka preneha jesti, je lahko veliko. Kljub temu da so nekateri neškodljivi, zavračanje hrane pri mački nikakor ne smeš jemati zlahka. Mačje telo namreč za razliko od pasjega lakote ne prenaša najbolje, zato lahko ta hitro privede do resnih zdravstvenih težav.

Mačka preneha jesti, nenadoma zavrača mačjo hrano

Mačka preneha jesti, nenadoma zavrača mačjo hrano

1. Menjava mačje hrane lahko privede do zavračanja hrane

Mačke so prava bitja navad in običajno ne marajo sprememb. Za razliko od ljudi ne potrebujejo nujno raznolikosti v prehrani. Ravno nasprotno - sprememba hrane lahko povzroči, da tvoja mačka preneha jesti. Mačka lahko svojo običajno hrano nenadoma zavrne že v primeru, če je proizvajalec spremenil recept njene priprave. Če še vedno želiš zamenjati hrano svoje mačke oz. je to nujno potrebno zaradi zdravstvenih razlogov, se drži postopka za menjavo mačje hrane korak za korakom.

2. Mačka ne je več: sprememba mesta hranjenja ali posode za hranjenje

Prav tako lahko sprememba mesta hranjenja ali posode za hranjenje povzroči, da se mačka med jedjo ne počuti udobno in zato preneha z uživanjem hrane. Prostor, kjer se nahaja mačja posodica s hrano, mora biti miren, brez motečih dejavnikov, kjer se bo mačka počutila varno in sproščeno. Mačke med drugim preferirajo plitve posode za hranjenje, brez motečega vonja. Bolj občutljive mačke pa bodo jedle le iz povsem plitkih krožnikov, saj se le takrat njihova dlaka ne bo dotikala roba posode.

3. Zdravstvene težave lahko povzročijo izgubo apetita

Številne bolezni lahko povzročijo izgubo apetita pri mačkah. Bolezni organov lahko na primer izzovejo slabost, zaradi katere mačka izgubi apetit in ne je. Enako se zgodi v primeru bolezni zob, kot sta zobni kamen ali vnetje dlesni, ki med jedjo povzročijo hude bolečine in mačko s tem odvrnejo od uživanja hrane. Takšno bolečino boš prepoznal s tem, ko bo mačka med jedjo glavo nagnila na stran in hrano žvečila samo na eni strani.

4. Psihološki dejavniki kot vzrok za zavračanje hrane

Tako kot pri ljudeh imajo tudi pri mačkah psihološki dejavniki pomemben vpliv na uživanje hrane. Največji vpliv imajo ti pri mačkah ravno na želodec, kar rezultira tudi v izgubi apetita. Kot psihološki dejavnik lahko razumemo izgubo živalskega sopotnika ali lastnika, ki lahko pri mačkah izzove tako veliko žalost, da preneha jesti. Podobne posledice ima lahko prihod novega družinskega člana, zaradi katerega se mačka počuti stresno in nelagodno. Ne glede na to, ali se družini pridruži nov človek ali žival, mačke potrebujejo svoj čas, da se v popolnosti privadijo na novo situacijo. Še posebej, če se mora mačka po novem navaditi na sobivanje z novim pasjim prijateljem.

5. Nenačrtovani prigrizki lahko povzročijo zavračanje hrane

Poleg osnovne mačke hrane nikakor ne gre podcenjevati vseh priboljškov, ki jih mačka zaužije tekom dneva. Predvsem zunanje mačke se lahko do sitega najedo že drugod in zato doma nočejo pojesti svojega dnevnega obroka. Hrano lahko dobijo pri sosednjih ljubiteljih živali, ali pa si plen ulovijo kar same. Če mački čez dan privoščiš veliko raznoraznih priboljškov, bo lahko ta za čas "glavnega" obroka povsem sita. Prav tako se bo mačka čez čas naučila, da se ji običajne mačje hrane ne splača jesti, ker ji bo lastnik ob zavračanju obroka ponudil nekaj okusnejšega.

MAČKA NE JE VEČ SVOJE OBIČAJNE HRANE

Ni neobičajno, da mačka nenadoma preneha jesti hrano, ki jo je navajena. To se lahko zgodi tudi takrat, ko se v vsakdanjem življenju mačke ni nič spremenilo, veterinar pa je izključil morebitne zdravstvene težave. Mački se lahko tekom življenja spremeni okus, zato ji stari poznani okusi preprosto ne odgovarjajo več. Na primer, če si mačko dlje časa hranil s hrano z okusom govedine in je zdaj noče več jesti, preprosto poskusi z drugim okusom, kot sta recimo piščanec ali losos.

Če mačko hraniš z mokro hrano, ne podcenjuj njenega prefinjenega voha. V kolikor mačka mokre hrane ne poje v celoti in ta nekaj časa stoji v posodici, bo mački postala neprivlačna. Pogosto mačka zavoha hrano, vendar je ne poje, ker ji vonj hrane ne odgovarja več. To se še pogosteje dogaja poleti, ko imajo po eni strani mačke manj apetita, po drugi strani pa mokra hrana za mačko hitreje izgubi privlačnost. Rešitev je lahko kakovostna suha hrana, ki jo ima tvoja mačka rada, še posebej v vročih mesecih.

MAČKA VELIKO SPI IN POJE ZELO MALO, ČE SPLOH

Da boš pravilno ocenil zdravstveno stanje svoje mačke, se moraš najprej prepričati, ali mačka sploh ne je več ali je zgolj manj kot sicer. Če mačka nenadoma ne je več toliko kot prej, pozorno opazuj njeno vedenje in poskušaj najti vzrok njenega zavračanja hrane. Pogosto so lahko problem povsem neškodljivi sprožilci, ki bodisi izginejo sami od sebe (npr. navajanje na novega hišnega ljubljenčka) bodisi jih je enostavno rešiti (npr. z vrnitvijo posodice za hranjenje na prejšnje mesto). Posebno pozornost je potrebno mački nameniti v primeru, če v primerjavi s preteklostjo sedaj veliko več spi. Res je, da postanejo mačke s starostjo mirnejše, kar pomeni, da potrebujejo manj energije v obliki hrane, uživajo v miru in tišini ter več spijo. Dokler tvoja  mačka še naprej je vsaj manjše količine hrane, verjetno ni razloga za skrb. V primeru, da mačka povsem neha jesti oz. poje veliko manj (razlog za to pa ni njena starost), bodi pozoren še na druge simptome. Če se pojavi kateri od naslednjih simptomov, se moraš nemudoma posvetovati z veterinarjem: 

 • Izguba telesne teže
 • Mačja dlaka je videti nezdravo (je dolgočasna in ščetinasta)
 • Povišana telesna temperatura
 •  Driska in bruhanje
 • Povečana žeja in uriniranje
 • Utrujenost, šibkost in apatija

Obisk veterinarja je nujen tudi, če mačka ni jedla več kot 24 ur. Prvi znaki poškodb organov se lahko pojavijo že po tem času.

KAKO NEVARNO JE, ČE MOJA MAČKA NE JE?

Pozor! Mačke, ki več kot 48 ur niso zaužile hrane, vključno s priboljški, potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Mačke so namreč zelo občutljive na pomanjkanje hrane, ki lahko, zlasti pri tistih s prekomerno telesno težo, hitro povzroči resne zdravstvene težave, kot je odpoved jeter. Zato se v tem primeru čim prej posvetuj z veterinarjem. Če se težava s hranjenjem pojavi ob koncu tedna ali na dela prost dan in tvoj veterinar ni dosegljiv, nujno poišči alternativno pomoč in ne čakaj predolgo. Zavračanje hrane in posledično stradanje sta lahko za mačke ne le smrtno nevarna, pač pa ima prvotni vzrok za neješčost tudi resne posledice za zdravje in ga je zato treba nujno odkriti in zdraviti. 

NEVARNI VZROKI, KI VODIJO DO IZGUBE APETITA

Če ostanejo neodkriti ali nezdravljeni, lahko nekateri vzroki za neješčost na dolgi rok pri mački povzročijo resne zdravstvene težave. Zato se je potrebno v teh primerih obrniti na veterinarja, ki ti bo pomagal odkriti pravi vzrok za neješčost in predpisal ustrezno zdravljenje. Eni izmed najpogostejših vzrokov za izgubo apetita pri mačkah so:

 • Intolerance ali alergije, ki so bile prej neznane
 • Zobobol, ustno vnetje ali celo tumorji v ustih
 • Paraziti
 • Organske bolezni
 • Tujki v prebavnem traktu
 • Zastrupitev (npr. s strupenimi rastlinami ali hrano)
KAKO NAJ MAČKO SPODBUDIM K UŽIVANJU HRANE?

Če tvoja mačka nenadoma izgubi apetit, bodi pozoren še na druge simptome, ki bi lahko v kombinaciji kazali na bolezen (na primer driska, bruhanje, utrujenost ali agresija).Ob tem pa se ne pozabi prepričati, ali se tvoja mačka ne naje do sitega kje drugje. Pri zunanjih mačkah boš to težje z gotovostjo preveril, saj je težko točno vedeti, koliko hrane je mačka zaužila zaradi svojega lovskega nagona (kot so ptiči, miši itd.). Pogovor s sosedi pa ti lahko pomaga vsaj deloma odkriti druge vire hrane za tvojo mačko. Preveri tudi kraj hranjenja, če se je tam nenadoma pojavilo kaj motečega. Če mačko hraniš zunaj, jo lahko med jedjo motijo ​​tudi druge mačke v soseščini. Morda bo treba zamenjati tudi mačjo posodo za hranjenje, če je za tvojo mačko pregloboka.

Mačjo hrano poskusi narediti bolj privlačno, tako da se z mačko med hranjenjem igraš in na ta način hrano približaš dejanskemu plenu.  To zelo dobro deluje zlasti pri suhi hrani in tvoja mačka se bo kar zaletela vanjo. Mokro hrano pa lahko nekoliko pogreješ, da njen vonj postane nekoliko intenzivnejši.

Suha hrana iz Freshmeatdryer
Moja mačka ne je 😿

IZGUBA APETITA?

MEATCRISP je zelo okusna in slastna hrana za mačke