Beljakovine v hrani za pse

0 KOMENTARJEV

Beljakovine so najpomembnejši vir prehrane tvojega psa. Zakaj so potrebne, kako jih delimo in ovrednotimo, boš izvedel v tem prispevku.


Izvedel boš:

  • zakaj so beljakovine pomembne v pasji hrani
  • viri beljakovin
  • kako ocenimo kvaliteto beljakovin

Beljakovine v pasji hrani

kuža krade meso

Beljakovine so bistvena makro hranila, ki delujejo kot gradniki živega tkiva, torej kot gradniki mišic in organov vseh živih bitij – zato imajo najpomembnejšo vlogo v pasji prehrani. Potrebne so tako za rast, obnovo in gradnjo novih tkiv, kot tudi za ustvarjanje cele vrste encimov, hormonov ter protiteles.


Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, med katerimi so najpomembnejše esencialne (nenadomestljive) aminokisline, ki jih pasje telo samo ne more proizvesti in jih moramo zato vnašati s prehrano.


Esencialne aminokisline so vključene v pomembne procese, kot so rast tkiv, proizvodnja energije, imunska funkcija in absorpcija hranil.

Viri beljakovin

Viri-beljakovin

V naravi obstaja več vrst beljakovin. Slednje se med seboj razlikujejo po izvoru, in sicer ločimo beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora.

Ker imajo beljakovine živalskega izvora aminokislinsko sestavo, ki je podobna aminokislinski sestavi beljakovin v pasjem telesu, je izkoristek le-teh dosti večji od izkoristka beljakovin rastlinskega izvora.


1. Beljakovine iz svežega mesa

Beljakovine iz svežega mesa odlikuje visoka biološka vrednost in prebavljivost (nad 95%), kar zmanjša potreben vnos hrane in s tem precej manj obremenjuje pasji metabolizem.


2. Beljakovine iz mesne moke

Beljakovine iz mesne moke so toplotno obdelane pri visoki temperaturi, kar znižuje njihovo biološko vrednost. 

Prav tako je težko preveriti, kakšna je kvaliteta vstopnih surovin, kar lahko privede do velikih odstopanj v kvaliteti mesnih mok.


3. Rastlinski viri beljakovin

Rastlinski viri beljakovin vključujejo krompir, grah in zrna, kot so riž in laneno seme. Pasja hrana bo zato verjetno vključevala vsaj eno od teh.
Žitne in zelenjavne beljakovine so lahko koristne, saj pogosto dopolnjujejo mesne beljakovine, kar pomeni, da se skupna biološka vrednost hrane poveča.

Vendar pa je prebavljivost rastlinskih beljakovin zelo omejena. Veliko proizvajalcev pa jih kljub temu v velikih količinah dodaja v pasjo hrano, predvsem zato, ker so v primerjavi z mesnimi proteini veliko cenejše. Zato bodi zelo previden, več informacij pa lahko najdeš v prispevku katera je najboljša hrana za pse?


4. Beljakovine iz živalskih stranskih proizvodov

Mesni stranski proizvodi so beljakovine najnižje kakovosti. Njihova visoka vsebnost pepela kaže, da so težko prebavljive in imajo nizko biološko vrednost.
Viri mesa niso razkriti in se lahko razlikujejo glede na tovarno, vendar so vsekakor najcenejši "mesni izdelki", ki so na voljo. Zato se izogibaj čemur koli z opisom "živalski stranski proizvodi".

Kvaliteta beljakovin v pasji prehrani

zdrave beljakovine za vesele pse

Kvaliteta beljakovin v pasji prehrani je ovrednotena na podlagi dveh meril:

  • Prebavljivost. Črevesne celice, ki prekrivajo tanko črevo, vsrkajo (absorbirajo) v črevesju prebavljene hranljive snovi.
    Količinski prehod prek črevesne stene je zelo pomemben pri hranjenju, saj nam pove, koliko in katero hranilo lahko prehaja prek črevesne stene.
  • Biološka vrednost beljakovin. Kaj to natančno pomeni? Od 22 vrst aminokislin, ki jih potrebuje pes za zdravo življenje, jih 10 prihaja neposredno iz hrane. Visoka biološka vrednost torej pomeni, da beljakovina vsebuje teh 10 esencialnih aminokislin.

Izziv pri proizvodnji visoko kvalitetne hrane za pse je zagotoviti čim manj denaturiranih beljakovin.
To je pojav, ko beljakovina izgubi svojo biološko vrednost, in ga imenujemo denaturacija. Slednjo lahko povzročimo recimo s povišano temperaturo (kar se zgodi na primer pri proizvodnji mesne moke).


Nesmisel: Višja kot je vsebnost beljakovin, bolj zdrava je hrana

Beljakovine so najpomembnejši gradniki pasjega telesa. Pri mnogih kupcih je vsebnost (%) beljakovin v hrani odločilni dejavnik pri nakupu. 

Toda pomembna je kvaliteta in ne količina (%) beljakovin v hrani za pse! 
Dejstvo je, da večina proizvajalcev informacij o kvaliteti beljakovin v hrani ne objavlja. 

Pomembno dejstvo:

Beljakovine iz svežega mesa imajo najboljšo prebavljivost in biološko vrednost. In ja, najdete jih v PLATINUM hrani za pse!

Zaključek


Beljakovine iz mesa mišic so najpomembnejše hranilo tako za odraščajočega, kot tudi za odraslega psa.

Pri pasji hrani je odločilnega pomena, za kakšen vir in kakovost beljakovin gre.

Samo navedbe o odstotku beljakovin, kot jih najdemo na deklaraciji vsake pasje hrane (surove beljakovine), so nepopolne in imajo neznaten pomen.

Visokokakovostne beljakovine iz svežega mesa, ki so glavni sestavni del suhe in mokre hrane PLATINUM,
lahko pes optimalno absorbira in izkoristi.

preveri naše izdelke

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>