Select Page

Ali veš, kako psi vohajo?

Ali veš, kako psi vohajo?

Vselej za smrčkom! Najpomembnejše čutilo naših štirinožcev je smrček, ki na raznolik način izpolnjuje pomembno vlogo. Psi namreč celotno okolje zaznavajo z vohom, ta jim služi za orientacijo, da odkrijejo plen, pa tudi sovražnike in nevarnosti (kot je na primer ogenj), za razmnoževanje (na primer z vohom prepoznajo goneče samice), služi pa jim tudi za medsebojno komunikacijo. Na sprehodih psi vohajo markiranja predstavnikov svoje živalske vrste ali pa se ob srečanju v pozdrav medsebojno ovohavajo.

Psi lahko tudi ločijo vsakega izmed nas po njegovem vonju in nas po njem tudi prepoznajo. Določijo lahko tudi, česa in kaj smo se dotikali in kam smo šli. Primer: če ste se dotikali tujega psa in prišli domov, vas je vaš domači kuža celega prevohal, zakaj ? Pes je z vohom zaznal kje ste bili, ne da bi vas pri tem tudi videl.

Toda kako lahko psi tako dobro vohajo? Odličen voh temelji na eni strani na dolgem gobcu, ki nudi dovolj prostora za številne vohalne celice. Po drugi strani pa je površina vohalne sluznice, zaradi posebne nagubanosti v nosu, občutno večja kot pri človeku.

Za primerjavo: medtem ko imamo mi le približno pet milijonov vohalnih celic, jih ima pes v povprečju 200 milijonov! Ocena je, da psi vohajo do 100.000-krat bolje kot ljudje!

Poleg teh anatomskih prednosti pa psi uporabljajo tudi posebno vohalno tehniko, ki jim omogoča boljše razlikovanje posameznih komponent vonjav, kar je bistvo pri vohanju. Tako velike količine zraka optimalno dosežejo vohalno sluznico, vrtinčenje zraka pa omogoči razpoznavanje tudi najmanjših količin molekul vonjav. Za obdelavo informacije o vonju je ta informacija posredovana dalje vohalnemu delu v možganih, ki je pri psu še posebej dobro razvit.

Pasemska zanimivost: pasme z zelo kratkimi gobci, kot sta na primer mops ali francoski buldog imajo slabši voh, kot pa na primer nemški ovčar. Kljub temu tudi predstavniki teh pasem vohajo še vedno dosti boljše od človeka.

Ta pasji super smrček lahko izkorišča človek na različne načine: po specialnem šolanju ga uporabljata policija in carina pse pri iskanju ljudi, prepovedanih drog ali celo ponarejenega denarja in eksploziva. Pa tudi reševanje ljudi ob nesrečah s snežnimi plazovi ali po potresih stavi predvsem na super nos našega štirinožca. Na medicinskem področju pa lahko specialno izšolani psi sladkorne bolnike opozorijo na previsoko ali prenizko raven sladkorja v krvi. Psi lahko prepoznajo celo epileptične napade ali z vohom ugotavljajo obstoj določenih vrst raka pri človeku.

Zanimiv je tudi ta podatek, da pes lahko zavoha strah pri človeku, prav tako lahko z nosom ugotovijo, v katero smer vodi sled.