Select Page

prehrana-starejsi-psi

Psi začnejo kazati vidne znake staranja pri od sedmih do dvanajstih letih. Takrat pride tudi do imunoloških sprememb ter sprememb v kompoziciji in metabolizmu. Nekaterim se ne da izogniti, nekatere pa se da uravnavati s prehrano. Glavna naloga pri hranjenju starejšega psa je ohranjanje zdravja in optimalne telesne teže, upočasniti ali preprečiti razvoj kroničnih bolezni in pa zmanjšati ali izboljšati klinične znake prisotnih bolezni.

Pes, ki se stara, lahko trpi za:

 • slabšanjem kože in dlake,
 • izgubo mišične mase,
 • bolj pogostimi težavami s črevesjem,
 • artritis,
 • debelost,
 • problem z zobmi,
 • zmanjšana zmožnost, da se bori proti infekcijam.
Kako se temu izogniti?
 1. Starejši psi se lahko zredijo tudi, če jedo manj kalorično hrano. Te spremembe v telesni konstituciji so neizogibne in se lahko poznajo v pomanjkanju energije ali pa v spremembi v metabolizmu. V vsakem primeru je pomembno, da ga hranimo z manj kalorično hrano, vendar pa mora obdržati vsebnost proteinov, s katerimi lahko ohranja mišično maso.
 2. Izogibajte se ‘senior’ prehrani, ki ima zmanjšano raven proteinov. Študije so pokazale, da se potreba po proteinih pri starejših psih ne zmanjša temveč poveča. Prav tako tudi ni res, da proteini povzročajo ledvične okvare. Zato hranite svojega psa s hrano, ki vsebuje dovolj proteinov, ki bodo vašemu ljubljenčku pomagali ohranjati mišično maso.
 3. S svojim veterinarjem se posvetujte, ali vaš pes potrebuje večji vnos GLA. GLA so omega-6 maščobne kisline, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože in dlake. Čeprav ga po navadi proizvajajo pasja jetra, se lahko raven teh maščob pri starejših psih zmanjša.
 4. Antioksidanti, kot sta vitamin E in betakaroten, lahko pomagajo izločiti proste radikalne delčke, ki lahko poškodujejo telesna vlakna in povzročijo znake staranja. Poskrbite, da jih bo hrana vašega kužka vsebovala, saj lahko antioksodanti tudi izboljšajo imunski sistem pri starejših psih.
 5. Rutinski pregledi pri veterinarju naj vsebujejo dosledne rutinske in periodične veterinarske preglede, saj lahko tako pravočasno odkrijete potencialne kronične bolezni.
 6. Izogibajte se stresnim situacijam in nenadnim spremembam v dnevnem rutinskem življenju vašega psa. Če so te spremembe nujno potrebne, poskusite minimalizirati strest in izvesti spremembo na bolj postopen način.
Ali to pomeni, da moram zamenjati hrano za odrasle pse za hrano za starejše pse?

Hrano, ki jo je jedel vaš kuža kot odrasel pes, lahko še naprej je v svojih starejših letih, saj pes izvira iz volka, stari volkovi pa jedo enako hrano kot mladi volkovi. To pomeni, da kuža ne potrebuje posebne ‘senior’ hrane, preverite pa, če hrana vsebuje vse zgoraj navedene sestavine. Pogosto se zgodi, da so ‘senior’ hrane slabše za vašega starčka zaradi pomanjkanja proteinov, ki jih starejši psi potrebujejo še bolj kot prej.

Starejši kužki, ki so zamenjali svojo hrano s PLATINUM hrano, so se povsem spremenili!

Veliko strank poroča, da so se njihovi kužki po pričetku hranjenja s PLATINUM hrano spremenili v ponovno aktivne in vesele kužke, ki uživajo v svojem pasjem življenju. PLATINUM namreč vsebuje lahko prebavljive proteine iz svežega mesa, ki predstavljajo 70% sestavnega dela prehrane. Prebava Platinum hrane se vrši na optimalen način, ki zagotavlja optimalno pretvorbo beljakovin in s tem bistveno lažje ohranjanje mišične mase tudi pri starejših psih. PLATINUM hrana je tako primerna za vsako stopnjo življenja vašega psa.
Poleg visoke vsebnosti svežega mesa in posledično proteinov je PLATINUM hrana primerna za pse vseh starosti in pasem tudi zaradi svojih naravnih in zdravih sestavin ter optimalne prebavljivosti. V hrani najdete riž, koruzo ali krompir kot polnovredni vir ogljikovih hidratov, za zdravje vašega psička pa predvsem skrbijo hladno stiskana olja, ki zagotavljajo optimalno ravnovesje maščob. Ekstrakt zelenoustih školjk je odličen za podporo sklepom, v hrani pa so prisotni tudi vitamini in minerali, zelenjava z naravnimi antioksidanti in še veliko drugih pomembnih zelišč.
PLATINUM hrana ne nabrekne v pasjem želodčku, saj se hitro prebavi, črevesje pa hranila hitro absorbira. Ogljikovi hidrati in beljakovine so optimalno prebavljeni.
Hrana je proizvedena brez drobovine, rastlinskih in živalskih stranskih proizvodov, ojačevalcev okusa in kemičnih dodatkov. Kuhana je v svojem lastnem soku in pazljivo dehidrirana. Vsebuje kar 18% vlage, to dela PLATINUM hrano sočno s pravim vonjem in okusom po mesu! Psi jo obožujejo.