Select Page

Ali res veste, kaj je vaš Pes?

Ali res veste, kaj je vaš pes? Na prvi pogled obstaja veliko proizvajalcev, ki skozi privlačne slike z veliko svežega mesa, obetavnimi  oglaševalskimi akcijami in lepo oblikovano embalažo ponujajo izjemno kvalitetno hrano za pse. Toda podrobnejši pogled deklaracije nam hitro razkrije, da obstajajo precejšnje razlike med obljubljeno kvaliteto oglaševane hrane za pse in dejanskimi sestavinami.

Ali res veste, kaj je vaš pes?

Da bi lahko odgovorili na to vprašanje, morate najprej zelo previdno prebrati deklaracijo na embalaži. Vendar obstaja veliko trikov, kako se lahko prikrijejo dejanske sestavine in kvaliteta hrane za pse. Ponavadi lahko že z navedbo sestavin pridemo do prvega sklepa o količinski porazdelitvi sestavin v pasji hrani. Te so navedene v padajočem vrstnem redu, glede na težo. To pomeni, da je prva sestavina tista, ki predstavlja tudi največji delež v pasji hrani.

Razlika med odprtim in zaprtim tipom deklaracije.

Obstajata dva načina deklariranja pasje hrane in sicer z odprto ali zaprto deklaracijo.

Zaprta deklaracija
povzema sestavine v skupinah. Tukaj kupec ne prejme nobene natančne informacije o sestavinah ali odstotku sestave živila. Zato je mogoče samo v grobem ugotoviti, katere sestavine so prisotne v pasji hrani.
Na zaprti deklaraciji obstaja ime skupine “meso” ali “meso in živalski stranski proizvodi”. Tukaj lahko le na grobo ocenimo količino posameznih sestavin, vrsta in kakovost uporabljenih sestavin ostaja nejasna. Z izrazom “meso in živalski stranski proizvodi” se lahko uporabljajo vsi deli živali. Tako se lahko zgodi, da hrana za pse vsebuje manjvredne stranske proizvode, kot so kremplji, kljuni in perje. Pšenica in druga žita so pogosto povzeta v kolektivni izraz “žitarice”. Če se za ime skupine uporablja “žita in zelenjavni stranski proizvodi”, hrana za pse zelo verjetno vsebuje gluten in moko.

Odprta deklaracija
za razliko navaja vse posamezne sestavine v pasji hrani. Ali je to dobro ? Načeloma da, vendar moramo biti tudi tukaj zelo previdni pri branju deklaracije. Namreč proizvajalcem dovoljeno, da lahko sami »priredijo«  vrstni red sestavin! Da bi pasja hrana imela dobro podobo, proizvajalci pogosto navedejo meso kot prvo sestavino na deklaraciji. Tako pri kupcu naredijo vtis, da ta pasja hrana vsebuje veliko mesa, kar jo uvršča med zdravo in naravno hrano za pse. Da bi jim to uspelo, razdelijo na deklaraciji žitarice med koruzo, gluten, pšenico, … itd. S tem trikom postavijo meso na prvo mesto, čeprav je delež žitaric mnogo večji od deleža mesa!

Kako pride meso v pasjo posodo?

Prav tako je potrebno biti pozoren na izraze kot so »Perutninska mesna moka« ali »Jagnječja mesna moka«, ki sta enaka izrazu »Perutninska moka« ali »Jagnječja moka«. Oboje je moka narejena iz mesa, kateremu odvzamejo vlago in ga zmeljejo v moko. Taka moka je pogosto proizvedena ne samo iz mesa, ampak tudi iz živalskih stranskih proizvodov. Podobno primer velja za izraz »dehidrirane Perutninske beljakovine«, ki je prav tako izboljšana verzija izraza  »Perutninska moka«.

Nekateri proizvajalci gredo tako daleč, da oglašujejo izredno velik delež svežega piščančjega mesa. Ko pa podrobno preberete oglas najdete »več kot xx% delež svežega mesa pred sušenjem«, na deklaraciji je pa navedena »Piščančja mesna moka«, torej spet izboljšana verzija izraza »Piščančja moka«. Naslednji primer je reklamiranje svežega jagnječjega mesa, deklaracija pa pokaže minimalni procent svežega mesa, velik delež “sušenega mesa” različnih okusov in izredno velik delež riža (50%). Ta primer ponovno kaže na poceni trik proizvajalca pasje hrane! V obeh primerih gre za čisto zavajanje, saj ta izdelek NE vsebuje svežega mesa (oz. zanemarljiv delež) ampak vsebuje izključno mesno moko!

Pogosti trik pri oglaševanju pasje hrane je slogan “narejeno iz svežega mesa“, vendar kupec ne ve natančne informacije o samih sestavinah in odstotku SVEŽEGA MESA! Prav tako ni podana informacija v kakšnem stanju je sveže meso dodano v hrano (ali je res dodano sveže meso) in kakšen proces izdelave se uporablja pri pripravi hrane za pse!
Marketinški Triki:

  • več kot xx% svežega mesa pred sušenjem
  • dehidrirane beljakovine
  • mesna” moka

Prednosti uporabe svežega mesa pri PLATINUM hrani za pse lahko preberete »Prednosti uporabe svežega mesa«.

Tudi za »Živalske maščobe« velja, da mora biti vir maščob točno naveden. Proizvajalci namreč velikokrat nočejo navesti vira maščob, ki ga uporabljajo pri proizvodnji hrane za pse. Zaradi tega mora biti na deklaraciji jasno navedeno, kakšne maščobe vsebuje hrana za pse, ali so to na primer “Piščančje maščobe” ali  “Jagnječje maščobe” itd.

Ali res veste, kaj je vaš Pes? Zato je zelo pomembno dobro prebrati oglas in deklaracijo ter se zares prepričati, ali pridejo v pasjo posodo živila, ki resnično tam tudi sodijo.

Poleg tega lahko pridemo še do veliko drugih presenečenj. Na primer na etiketi na prednji strani piše »Okusen piščanec«, na hrbtni strani pa vidimo deklaracijo »meso in živalski stranski proizvodi« (minimalno 4% piščanca, žitarice in rastlinski stranski proizvodi, sladkorji, olja, mast in minerali). Če na primer hrana vsebuje 4% piščanca, 4% govedine in 4% jagnjetine so proizvajalci sposobni proizvesti tri vrste okusa pasje hrane. Naredijo okus s Piščancem, z Govedino ali z Jagnjetino iz enega samega recepta in z popolnoma enako deklaracijo!

Če proizvajalec pasje hrane reklamira uporabo svežega mesa in ta hrana vsebuje prib. 26% beljakovin, je potrebno za pripravo dodati vsaj 70% svežega mesa (sveže meso vsebuje prib. 23% beljakovin in prib. 70% vlage). ČE PROIZVAJALEC MED SESTAVINAMI NAVEDE, DA TA HRANA VSEBUJE 25% “MESA” VAM PREPROSTI IZRAČUN POVE, DA JE TO LAHKO LE MESNA MOKA!

PLATINUM se zavzema za jasno in pregledno deklariranje hrane za pse, tako vsi PLATINUM izdelki vsebujejo le tiste sestavine, ki so navedene v deklaraciji, kar je tudi potrjeno s strani TÜV Rheinland.

Primerjajte sami – pri PLATINUM hrani za pse se deklaracija in obljube 100% ujemajo!

Ne iščite dalje, naročite PLATINUM z vsaj 70% svežega mesa še danes.