Alergije pri psih

0 KOMENTARJEV

Kot ljudje tudi psi trpijo za alergijami. Preveri, katere so najpogostejše alergije pri psih in kako jih odkrijemo.


V tem članku bom alergije razdelil na:

  • alergije na bolhe
  • sezonske in okoljske alergije
  • alergije na hrano

Alergija na pasje bolhe

kuža se praska

Alergija na bolhe je najpogostejša kožna bolezen pri psih. Že ugriz ene same bolhe lahko pri psih sproži močno srbenje, ki je posledica reakcije na slino bolh.

Na mestu ugriza lahko nastane tudi izpuščaj, zaradi česar se začne pes močno praskati – to pa vodi k izpadanju dlake, poškodbam kože, kožnem vnetju in k večjemu tveganju za bakterijsko okužbo.


Kako preverim, ali ima moj pes bolhe?

Za ta namen se uporablja test "mokrega papirja"– psa postavimo na kos vlažnega papirja in mu prečešemo kožuh. Če se drobne črne pike ob stiku s papirjem obarvajo rdeče, pomeni, da so to bolšji iztrebki v katerih je prebavljena kri.
Več o bolhah in problemih, povezanih z njimi, najdeš v našem članku pasje bolhe.

Sezonske in okoljske alergije pri psih

okoljska alergija pri psih

Sezonske in okoljske alergije imenujemo tudi atopija oz. alergija na okoljske alergene. Slednjo namreč povzročajo snovi, ki se nahajajo v tvojem domu, na dvorišču in povsod drugje, kjer tvoj pes preživlja čas.


Pogosti sprožilci (alergeni) za te alergijske reakcije so:

  • Cvetni prah. Alergija na cvetni prah se pojavi spomladi in poleti, traja pa lahko do začetka jeseni. Razlog za to je dejstvo, da cvetni prah prihaja večinoma iz trave, plevela, cvetja ali dreves.
  • Pršice. Pršice so mali pajkovci, ki se jih s prostim očesom ne vidi, njihova življenjska doba pa traja le od nekaj tednov pa do nekaj mesecev. Pršice oz. njihovi iztrebki pa povzročajo alergijske reakcije. Več o pršicah si lahko prebereš v našem prispevku Pazi na pršice v pasji hrani!
  • Plesen.

Sum na alergijo
Za ugotavljanje zunanjih alergenov je primeren kožni (indremalni) test, kjer psu v kožo vbrizgamo alergene in odčitavamo reakcijo na koži. Če koža reagira, pomeni, da je pes alergičen na predhodno vbrizgan alergen.

Alergija na hrano

Alergija na hrano

Približno deset odstotkov vseh primerov alergij pri psih je vezanih na alergijo na hrano. Vendar pazi, psi lahko trpijo tudi za intoleranco na hrano, ki pa je nekaj povsem drugega kot alergija na pasjo hrano. 

Kaj je alergija in kaj je intoleranca na pasjo hrano?

Alergija je reakcija imunskega sistema na določeno sestavino. Gre za situacijo, ko imunski sistem "napačno" prepozna določeno snov kot škodljivo in zato sproži pretirano reakcijo.

Pod terminom intoleranca pa označujemo prebavno motnjo oz. situacijo, ko pes ne prenaša določene sestavine, kot je recimo preobčutljivost na laktozo – pes ne prenaša mleka in mlečnih izdelkov.

Kakšni so pogosti znaki, da ima pes alergijo?

Pri psu boš najprej opazil vedenjsko spremembo, ki vključuje praskanje, kronično vnetje ušes, težave s prebavili in kronično drisko, kronične pline ter lizanja nog ali srbečega zadka. 

Katere so najpogostejše sestavine, ki bi lahko povzročile alergijo?

Najpogostejši alergeni so lahko govedina, mlečni izdelki, pšenica, jajca, piščanec, jagnjetina, soja itd. Večina psov pa je običajno alergičnih na več stvari hkrati.

Pomembno:

Alergije največkrat povzročajo nekvalitetne sestavine (živalski stranski proizvodi) in sam način proizvodnje pasje hrane (s pregrevanjem namreč uničimo tako maščobe kot beljakovine), medtem ko sveže meso velikokrat ni problematično.

Ali so nekatere pasme bolj nagnjene k alergijam na hrano?

Težko vprašanje... Nekatere študije pa vendarle navajajo, da naj bi bile sledeče pasme bolj nagnjene k alergijam: Shih Tzu, Buldog, Koker španjel, Shar-Pei, Bokser,  Jazbečar, Mops, Zahodnovišavski beli terier, Lhasa Apso in Mehkodlaki pšenični terier.

Kako ugotovim, ali ima pes alergijo na hrano ali težavo povzroča nekaj drugega?

Kadar sumimo, da je pes alergičen na neko snov v hrani, je potrebno pričeti z izključevalno dieto.
V skladu s tem je potrebno v obdobju 4-6 tednov psa hraniti izključno z eno vrsto mesa (recimo z Iberico divjo svinjo ) in določenim virom ogljikovih hidratov (v tem primeru s krompirjem).

Zelo pomembno je, da pes v tem obdobju ne je ničesar drugega – nobenih priboljškov, palčk za žvečenje, ničesar z mize…, ker le tako lahko z gotovostjo ugotovimo, ali je ta hrana za psa primerna ali ne.

Če ugotovimo, da je pasja hrana primerna, je priporočljivo, da na tej hrani tudi ostanemo.
Testi, ki jih ponujajo razni laboratoriji za ugotavljanje alergij na hrano, so pogosto netočni in zavajajoči.

Ali lahko sprememba prehrane sproži alergijo na hrano?

Če je pes občutljiv na določeno sestavino v tej prehrani, potem lahko. Vendar nikakor ne moremo vedeti v naprej, ali bo pes na to sestavino občutljiv.

Ali lahko moj pes nenadoma razvije alergijo na hrano, ki jo je jedel leta brez težav?

Pri psih, ki so alergični na hrano, je to v resnici pogost pojav.
Psi morajo biti namreč dalj časa izpostavljeni določeni sestavini, da ta na koncu povzroči preobčutljivost. Tako lahko pes, ki je že leta jedel isto hrano, nenadoma na to hrano postane alergičen.

Ali naj kuham za svojega psa, namesto da mu kupujem hrano? Kaj pa surova prehrana, bo to pomagalo?

Če psu kuhaš sam, je prednost ta, da točno veš, kaj je v hrani. Problem pa je lahko v tem, da psu ne boš uspel zagotoviti popolnega in uravnoteženega obroka.

Podobno kot če kuhaš sam, tudi prehrana s surovim mesom (Barf) od tebe zahteva kvalitetno in natančno pripravo vseh potrebnih sestavin. Nekateri psi se bodo na spremembo strukture beljakovin dobro odzvali, nekateri pa ne.

Mnenja PLATINUM kupcev:

Pasji Gurman - Suha Hrana

"Odlična hrana! Kuža ni prenašal nobene hrane, same alergije. Po tej hrani vse ok in obožuje jo! Sedaj so tudi treningi postali mala malica :-)."

Katja H.

"

Adult Lamb+Rice

" Zelo dobra in kakovostna hrana. Od kar jo Je moja psička argentinska doga Je tud boljše zdravstveno stanje, ker Je imela alergije."

Žiga H.

"

Adult Iberico+Greens

"Odlična, lahko prebavljiva hrana, psi jo radi uživajo, zelo ješča in hkrati pojavnost alergij na Iberico Greens je minimalna. Lastne izkušnje pri treh francoskih buldogih in bulmastif."

Emil S.

( Veterinarska bolnica Ptuj)

"

Zaključek


Alergije pri psih so v zadnjem času vse pogostejše. Kaj je glavni razlog je težko reči, vendar jih lahko v velikem odstotku pripišemo neustrezni prehrani. Pomembno je, da alergijo prepoznamo in psu ponudimo ustrezno pomoč.

Naravne sestavine, veliko svežega mesa in posebna priprava za življenje brez alergij!
Vsa PLATINUM hrana je zrakotesno pakirana in NE vsebuje pršic.

Za pasje življenje brez alergij

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>