Zdravje vašega psa

Alergije in intoleranca (preobčutljivost) na pasjo hrano

Od PLATINUM Slovenija

intoleranca pri psih

Alergija na pasjo hrano?

Alergije pri psih se večinoma nanašajo na hrano, ki je reakcija imunskega sistema na določeno sestavino.
Pod terminom intoleranca pa kažemo na prebavno motnjo, kot je recimo preobčutljivost na laktozo – pes ne prenaša mleka in mlečnih izdelkov.

Vzrok za alergije se pogosto nahaja v samem načinu proizvodnje pasje hrane, v t. i. ekstrudiranju in ekspandiranju, pri katerem se sestavine v hrani pregrevajo do take mere, da pride do neželenih sprememb.
S pregrevanjem namreč uničimo tako maščobe kot beljakovine.

More...

Alergeni

Alergija na hrano se pri psih običajno razvije v starosti od 6 mesecev do 2. let. Najbolj znani alergeni so žitarice, ki vsebujejo gluten, kot so recimo ječmen, rž, pšenica in tudi soja.
Poleg same hrane lahko sprožijo alergijo tudi snovi in živali v okolju, kot je cvetni prah, plesen, pršice, bolhe …

Alergije pri psih se kažejo v pretiranem praskanju, pogostem vnetju ušes, lizanje bokov in dimelj, ponavljajočih se infekcijah na koži, vnetju analnih žlez, driski, … ipd.
Pri driski je treba biti pozoren, saj ima lahko več vzrokov, kot so gastrointestinalne okužbe, stres (potovanja, selitve, …), odmerki zdravil, zatiranje notranjih zajedavcev, okužbe, … ipd.

Sum na alergijo

Če pri psu sumimo, da ima alergijo, jo je potrebno prvo določiti. Povzročajo jo lahko zunanji alergeni (cvetni prah, pršice, bolhe…) ali pa jo povzroča snov v sami hrani za pse.

Za zunanje alergene je primeren kožni (indremalni) test, kjer psu v kožo vbrizgamo alergene in odčitavamo reakcijo na koži. Če koža reagira, pomeni, da je pes alergičen na injiciran alergen.

PLATINUM hrana za pse je absolutno brez soje, glutena in pršic!

Kadar pa sumimo, da je pes alergičen na neko snov v hrani, je potrebno vpeljati izključevalno dieto. Tako je potrebno v obdobju 4-6 tednov psa hraniti izključno z eno vrsto mesa (recimo z Iberico divjo svinjo ) in določenim virom ogljikovih hidratov (v tem primeru s krompirjem).
Zelo pomembno je, da pes v tem obdobju ne je ničesar drugega, nobenih priboljškov, palčk za žvečenje, ničesar iz mize… , ker le tako lahko z gotovostjo ugotovimo, ali je hrana primerna ali ne. 

Če ugotovimo, da je pasja hrana primerna je priporočljivo, da tudi ostanemo na tej hrani.
Testi, ki jih ponujajo razni laboratoriji za ugotavljanje alergij na hrano so pogosto netočni in zavajajoči.

Zanimivi prispevki za tebe:

PLATINUM Slovenija


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>